Τούμπα Μούτσουνα

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Αλλαγή εξόρμησης, γιατί όμως;

Η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού (11/12) θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 2002 για να ενισχύσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τη σημασία των Βουνών και των ορεινών οικοσυστημάτων για τη ζωή όλων μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τα βουνά φιλοξενούν το 50% των hotspot της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, ενώ περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της γης βασίζεται στο νερό των βουνών για την επιβίωσή του. Η ορεινή οικογενειακή γεωργία και κτηνοτροφία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής βιοποικιλότητας και της διατροφικής ασφάλειας του πλανήτη.

Σήμερα όμως και ειδικά στην Κρήτη, τα βουνά μας και τα οικοσυστήματά τους απειλούνται από την ερημοποίηση λόγω της διάβρωσης του εδάφους, γεγονός που επιταχύνεται από την κλιματική αλλαγή, την κατασκευή αιολικών πάρκων και άλλων έργων, την ανεξέλεγκτη διάνοιξη δρόμων αλλά και από την υπερβόσκηση.

Ο ορεινός όγκος της Δίκτης που περιβάλει το Οροπέδιο ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000, είναι ένας τόπος με τεράστια οικολογική και πολιτιστική αξία. Η εγκατάσταση πολλών δεκάδων γιγάντιων ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές θα επιφέρει ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Γι’ αυτό το λόγο, σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Λασιθίου και τη βοήθεια των περιβαλλοντικών οργανώσεων Ηρακλείου και Ρεθύμνου , την επομένη της παγκόσμιας ημέρας βουνού, οργανώνουμε την πεζοπορία στην  κορυφή Τούμπα Μούτσουνα για να συζητήσουμε και να αναδείξουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με τα βουνά μας.

Εκκίνηση από τη είσοδο του χωριού Πλάτη (843μ) και πεζοπορία προς την κορυφή Τούμπα Μούτσουνα σε υψόμετρο 1538μ.

Ακυρώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή στις 22:00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να φορούν μάσκα στο λεωφορείο και να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Αρχηγός: Σίμος Βλάσσης   •   Ώρες πορείας: 5   •   Β.Δ.: 2

Ώρα αναχώρησης: 7:30 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810227609.

 

[ + ]