Ο σύλλογος

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Ηρακλείου, μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), ιδρύθηκε το 1932.

Από τότε, με διάλειμμα μόνο 5 χρόνων στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, ο Σύλλογος οργανώνει συστηματικά εξορμήσεις για τα μέλη του στην Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Στην αρχή, οι περισσότερες εκδρομές ήταν εξερευνητικές γιατί δεν υπήρχαν σημαδεμένα μονοπάτια ούτε GPS. Έπρεπε να αγαπάς πολύ το βουνό και τη φύση για να ξεκινήσεις την περιπέτεια. Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη συμμετοχή γυναικών στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Δειλά έκαναν την εμφάνιση τους στο Σύλλογο και οι φυσιολάτρες φωτογράφοι.

Τα χρόνια εκείνα ήταν κατόρθωμα να βγεις στην κορυφή του Ψηλορείτη λόγω της μεγάλης διάρκειας της πορείας (3 μέρες), γι αυτό και οι τολμηροί ορειβάτες έπαιρναν δίπλωμα και μετάλλιο όταν κατακτούσαν την ψηλότερη κορυφή του, τον Τίμιο Σταυρό (2456μ). Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στον Ψηλορείτη έγινε στις 6-8 Ιανουαρίου του 1967 από μια ομάδα 5 τολμηρών ορειβατών.

Σήμερα ο ΕΟΣ Ηρακλείου ασχολείται με ορειβασίαπεζοπορίααναρρίχηση και ορειβατικό σκι. Παράλληλα οργανώνει σχολές αναρρίχησης και χειμερινού βουνού, και υποστηρίζει μέλη του σε αποστολές στο εξωτερικό. Διαθέτει επίσης το ορειβατικό καταφύγιο «Πρίνος» στην ανατολική πλευρά του Ψηλορείτη, στα 1085 μέτρα.

Οργανώνει εξορμήσεις κάθε Κυριακή και το πρόγραμμά του μπορείτε να το βρείτε εδώ.

[ + ]