Μαλάκι Ρεθύμνου

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Πορεία στο Μαλάκι Ρεθύμνου (428μ). Το Μαλάκι, βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου και απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη του.

Το λεωφορείο φθάνει στο χωριό Άγιος Ανδρέας που βρίσκεται επί της παλαιάς Ε.Ο. Ρεθύμνου-Χανίων. Από εκεί ξεκινάμε την πεζοπορία σε αγροτικό στενό δρόμο χωρίς ιδιαίτερη κλίση και μετά από απόσταση περίπου 2 χλμ κάνουμε μια πρώτη μικρή στάση στην τοποθεσία της Ζάρας ή Βρύση όπου κυριαρχούν τα πλατάνια, ενώ τρέχει ακόμα λίγο νερό από το παλιό καβούσι της. Συνεχίζουμε την πεζοπορία και διασχίζουμε κάθετα τμήμα του ποταμού Πετρέ, που αυτή την εποχή δεν έχει πολύ νερό. Φθάνουμε στην Κρυγιά Βρύση με τις πολλές βελανιδιές και πριν ανηφορήσουμε βλέπουμε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ναό των Αγίου Στεφάνου, Κωνσταντίνου και Ελένης της ενετικής περιόδου. Αμέσως μετά κινούμαστε ανάμεσα σε βελανιδιές προς το μικρό ύψωμα όπου δεσπόζει ο βενετοτουρκικός Πύργος του Συγγέλου. Εκεί κάνουμε ακόμα ένα διάλειμμα για ξεκούραση και φωτογραφίες. Η διαδρομή αμέσως μετά καλύπτει ένα μικρό κομμάτι δάσους με πρίνους και μας οδηγεί στο σύγχρονο μεγάλο χώρο που έχει δημιουργήσει η οικογένεια Ηλιάκη όπου συγκεντρώνει και αρμέγει τα ζώα της για να φτιάξει στη συνέχεια ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα τα οποία διακινεί σε όλη την Κρήτη.

Η υπόλοιπη διαδρομή μήκους περίπου 1,7 χιλιομέτρων γίνεται επίσης μέσω στενού αγροτικού δρόμου όπου θα δούμε και κάποιες μικρές σπηλαιώσεις με σημάδια κατοίκησης. Κατάληξη της διαδρομής είναι το χωριό Κάτω Μαλάκι όπου στην πλατεία του με την πηγή νερού και τα πλατάνια μπορούμε να ξαποστάσουμε. Η επιστροφή θα γίνει με πεζοπορία 1 ώρας από μονοπάτι προς το χωριό Μονοπάρι. Εφόσον υπάρχει χρόνος θα ακολουθήσει μπάνιο σε παραλία της βόρειας πλευράς του νομού Ρεθύμνης.

Η πορεία είναι εύκολη και για αρχάριους.

**Λόγω προβλημάτων που προκάλεσαν οι χειμερινές βροχοπτώσεις στο οδόστρωμα της περιοχής το λεωφορείο δεν μπορεί να προσεγγίσει το χωριό Άνω Μαλάκι κι έτσι έχουμε προχωρήσει σε τροποποίηση της, αρχικά προγραμματισμένης, διαδρομής.

Aρχηγός: Ελένη Βασιλάκη  •  Ώρες πορείας: 5  •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 8.00πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

[ + ]