74η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση – Ψηλορείτης

Γράφει ο Στέλιος Μπαρμπαγαδάκης

Το 1948 ο Ψηλορείτης, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε στις λέσκες και τα σπηλιαράκια την αδούλωτη, αντάρτικη κρητική ψυχή, επιλέχτηκε να φιλοξενήσει την πρώτη μετά την κατοχή ειρηνική 8η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση. Από την ελεύθερη πλέον κορυφή του διατυμπανίστηκε η παρακάτω ευχή του Έλληνα Ορειβάτη δια στόματος του τότε αντιπροέδρου Μανώλη Αστρινάκη: «Ας πάψει κάθε βλέμμα λαίμαργο προς την αθάνατη Ελληνική γη και ψυχή και ας σέβονται όλοι τα δίκαια της. Ας πάψει ο φόβος και η καταστροφή».

74 POS_5_Η Κατασκήνωση_003966 Χρόνια μετά, στο μέσο μιας νεότερης καταστροφικής δίνης που απειλεί την πατρίδα μας, ο Ψηλορείτης επιλέχτηκε και πάλι για να επαναληφθεί στο Ιδαίον Άντρο, στο χώρο που γεννήθηκε ο Δίας, η ίδια ευχή. Ευχή που παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη και σήμερα. Και να τονιστεί από την 74η πλέον Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση η αποφασιστικότητα μας να προστατέψουμε παράλληλα το φυσικό μας πλούτο, τα δάση μας που απειλούνται με οικοπεδοποίηση, τις κορφές μας με ανεμογεννήτριες, τις παραλίες μας που ιδιωτικοποιούνται και τη θάλασσα μας που δηλητηριάζεται από τα χημικά.

Αυτό για μένα ήταν και το κυρίαρχο θέμα της φετινής συνάντησης, όπως και η φιλοξενία των επισκεπτών μας και η γνωριμία τους με τα δικά μας βουνά.

74 POS_5_Η Κατασκήνωση_0060 74 POS_5_Η Κατασκήνωση_0061

Τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης ανέλαβαν από κοινού οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Το αν πέτυχε η όχι θα το κρίνουν οι επισκέπτες μας. Στα δικά μου μάτια, με μια ορειβατική εμπειρία 30 ετών και έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές ΠΟΣ ανά την Ελλάδα, θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κι αυτό γιατί:
74 POS_5_Η Κατασκήνωση_0080

  • Μπόρεσαν να κινητοποιηθούν δεκάδες πρόθυμοι εθελοντές που στρατεύθηκαν με ενθουσιασμό στον κοινό σκοπό.
  • Μας συνέδραμαν έμποροι με είδη πρώτης ανάγκης, τοπικοί Σύλλογοι, ο Δήμος και ο Δήμαρχος Ανωγείων, η Περιφέρεια Κρήτης και οι Σαμαρείτες του ΕΕΣ.
  • Ανταποκρίθηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες ορειβάτες και Σύλλογοι από τους περισσότερους νομούς της χώρας – συνολικά 44!

74 POS_6_Οι Χαιρετισμοί_0021

  • Στην κύρια εκδήλωση μπροστά στο Ιδαίον Άντρον, που έχει τεράστιο συμβολισμό για την ανθρωπότητα, τονίστηκαν από όλους τους Συλλόγους και τους λοιπούς ομιλητές οι πανανθρώπινες αξίες για την φύση και την ελευθερία και εκφράστηκε η ανησυχία για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
  • Κόντρα στον ξαφνικά κακό καιρό και τις ακραίες συνθήκες που επικράτησαν στον Ψηλορείτη πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι προγραμματισμένες πορείες στην κορυφή Τίμιος Σταυρός και στο Καμαραϊκό Σπήλαιο.

74 POS_9_Η Ανάβαση στον Ψηλορείτη_0059

74 POS_1_Οι Επιγραφές_0017Πιστεύω ότι μπορέσαμε να κάνουμε πράξη την κρητική φιλοξενία και, παρά τα όποια ακούσια λάθη μας, να ικανοποιήσουμε τους 800 περίπου επισκέπτες με παραδοσιακά κρητικά φαγητά, χορό και μουσική.

Να αναφέρω επίσης την έξυπνη ιδέα να χρησιμοποιήσουμε στις πινακίδες μας το γνήσιο κρητικό ιδίωμα που χάνεται με τον χρόνο.

Η ανακούφιση, η κούραση και η ικανοποίηση ήταν έκδηλες σε όλους μας μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους: Στα Δ.Σ. των Συλλόγων που κέρδισαν αυτό το στοίχημα, στα απλά μέλη που εθελοντικά έδωσαν την ψυχή τους, στους φίλους ορειβάτες από όλη την Ελλάδα που μας έκανα την τιμή να μας επισκεφτούν.

Να ευχηθώ μόνο η επόμενη συνάντηση να γίνει σε ειρηνική περίοδο και η χώρα μας να απολαμβάνει την ελευθερία και ανεξαρτησία της.

Δείτε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]