Ορειβατικό Σκι

Το ορειβατικό σκι είναι ένα άθλημα που συνδυάζει την ορειβασία με τη χιονοδρομία. Ο ορειβάτης – χιονοδρόμος έχει τη δυνατότητα να κινείται σε όλο το ανάγλυφο του βουνού με τα σκι του – εφόσον φυσικά υπάρχει η σχετική χιονοκάλυψη – χωρίς να απαιτούνται εγκαταστάσεις χιονοδρομίας όπως αναβατήρες (λιφτ) και διαμορφωμένες πίστες.

Πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό και τεχνικό σπορ. Οι σκιέρ πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλή κατάβαση καθώς η κίνηση γίνεται σε «παρθένο» βουνό με διαφορετικές ποιότητες χιονιού. Επίσης πρέπει να έχουν την κατάλληλη φυσική κατάσταση και ορειβατική κατάρτιση, γνώσεις και εμπειρία ορειβασίας χειμερινού βουνού και χρήσης εξοπλισμού όπως πιολέ και κραμπόν.

Χρήσιμες και καμιά φορά απαραίτητες, είναι και οι γνώσεις χειρισμού σκοινιών και ασφάλισης, επιβίωσης, διάσωσης, μετεωρολογίας, χιονοστιβάδων και ανεύρεσης θυμάτων  προσανατολισμού, χάρτη και πυξίδας, πρώτων βοηθειών, κ.α., προκειμένου οι σκιέρ να είναι όσο το δυνατό ασφαλέστεροι στο βουνό.

Η γοητεία του αθλήματος αυτού έγκειται στο γεγονός ότι μπορείς να κινείσαι γρήγορα κατά την ανάβαση (σε σύγκριση με έναν πεζό ορειβάτη) και διασκεδαστικά κατά τη κατάβαση. Έτσι, τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους, τόσο σε επίπεδο αναψυχής όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Εξοπλισμός

Ο βασικός εξοπλισμός του ορειβατικού σκι αποτελείται από πέδιλα, δέστρες, μπότες, μπαστούνια («μπατόν») και τις λεγόμενες «φώκιες» δηλαδή αυτοκόλλητες λωρίδες συνθετικού υλικού σαν γούνα ή μοχαίρ οι οποίες κατά την ανάβαση τοποθετούνται στην κάτω πλευρά των σκι και «γαντζώνουν» στο χιόνι. Για τη κατάβαση αφαιρούνται και τοποθετούνται στο σακίδιο.

Οι μπότες είναι από πλαστικό, όπως και οι τυπικές μπότες κατάβασης, έχουν όμως σόλα ώστε να είναι εφικτή η βάδιση. Είναι ψηλότερες από τις μπότες ορειβασίας και έχουν ειδικές εγκοπές για να ασφαλίζουν στη δέστρα.

Οι δέστρες διαφέρουν από τις αντίστοιχες του σκι κατάβασης καθώς επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση της φτέρνας για την ανάβαση, ενώ «κλειδώνουν» για τη κατάβαση με δυνατότητα αυτόματης απελευθέρωσης σε περίπτωση πτώσης.

Ο εξοπλισμός κίνησης συμπληρώνεται από κραμπόν για τα σκι, κραμπόν για μπότες (ορειβατικά) και πιολέ.

Ο εξοπλισμός ασφαλείας αποτελείται από κράνος, πομποδέκτη χιονοστιβάδας (avalanche beacon – ARVA), φτυάρι χιονιού και ράβδο αναζήτησης θυμάτων χιονοστιβάδας (sonde). Η κατάρτιση για τη χρήση του εξοπλισμού γίνεται σε ειδικές σχολές ορειβατικού σκι που διοργανώνονται από την ΕΟΟΑ και τους ορειβατικούς συλλόγους.

Σκι στην Κρήτη

Τα κρητικά βουνά είναι ιδανικά για ορειβατικό σκι λόγω του ομαλού αναγλύφου τους και πανέμορφα λόγω της απομόνωσης και της παντελούς έλλειψης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η ενασχόληση μελών του συλλόγου μας με το ορειβατικό σκι, μας πάει αρκετά χρόνια πίσω, όταν ακόμα τα πέδιλα ήταν ξύλινα, οι μπότες χιονοδρομίας από δέρμα, τα μπαστούνια από bamboo… Πλέον αυτός ο εξοπλισμός κοσμεί τα γραφεία του συλλόγου.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ένας μικρός κύκλος που αποτελείται από περίπου 6-7 μέλη αποκτά νέο εξοπλισμό και ξεκινά δραστηριοποίηση στα βουνά της Κρήτης. Παράλληλα οργανώνονται και εκδρομές για εκμάθηση σκι και βελτίωση τεχνικής σε χιονοδρομικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το 1996 μέλος του συλλόγου ανεβαίνει στη κορυφή Breithorn (υψομ. 4.164μ) των Ελβετικών Άλπειων με  ορειβατικά σκι. Έκτοτε τα μέλη μας έχουν «σκιάρει» σε όλους τους ορεινούς όγκους του νησιού και τις κορυφές, από διάφορες πλευρές και διαδρομές και έχουν πραγματοποιήσει διασχίσεις των Λευκών Ορέων. Επίσης έχουν συμμετάσχει σε Πανελλήνιες συναντήσεις ορειβατικού σκι και αγώνες και σε διαδρομές – διασχίσεις ορεινών όγκων της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αγωνιστικό Σκι

Στην Ελλάδα διοργανώνονται αγώνες, κύπελλα και πρωταθλήματα υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Ο.Α., σε εθνικό, Βαλκανικό και Διεθνές επίπεδο. Σημαντική είναι και η παρουσία των Ελλήνων αθλητών σε διοργανώσεις του εξωτερικού.

Δείτε επίσης: Ορειβατικό Σκι στον Ψηλορείτη, Σχολή Ορειβατικού Σκι

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]