Οκτώβριος 2014

Σαββατοκύριακο 4-5

Άη Γιάννης Σφακίων – Πάχνες

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Την Σάββατο θα αναχωρήσουμε για το γραφικό Άη Γιάννη Σφακίων, όπου θα διανυκτερεύσουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Την Κυριακή θα ξεκινήσουμε νωρίς και θα προωθηθούμε με φορτηγάκια στη θέση Ρουσές (1900μ). Από εκεί θα ανέβουμε στις Πάχνες (2452μ), την ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων. Η επιστροφή θα γίνει με τον ίδιο τρόπο. Η διαδρομή είναι βατή, κατάλληλη και για ορειβάτες με λίγη πείρα στο βουνό.


Κυριακή 12

α. Μονή Βροντησίου – Χαλασοκεφάλα – Ρούβας – Ζαρός

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 9 • Β.Δ.: 3

Από τη Μονή Βροντησίου (540μ) ανεβαίνουμε τις περιοχές Χωστό Νερό, Πλατύ Λαγκός και Λουτσολάκια και φτάνουμε στην κορυφή Χαλασοκεφάλα (1922μ), απ’ όπου απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα. Μέχρι εδώ η πορεία είναι συνεχώς ανηφορική και χωρίς μονοπάτι με υψομετρική διαφορά 1382μ. Από την κορυφή κατηφορίζουμε κατσάβραχο με μυτερές πέτρες χωρίς μονοπάτι από Ανεμοσέφκουλο και Αρκαλιές και φτάνουμε στους Δύο Πρίνους. Μπαίνουμε σε μονοπάτι, περνάμε το όμορφο φαράγγι του Ρούβα και το μικρό φαράγγι του Γάφαρη και τερματίζουμε στη Λίμνη του Ζαρού (420μ). Απαραίτητη η εμπειρία κακοτράχαλου βουνού.

β. Φαράγγι Κεραλιμανιώτισας

Αρχηγός: Μανούσος Πουλινάκης  • Ώρες πορείας: 5  • Β.Δ.: 1+

Ένα εύκολο αλλά εντυπωσιακό φαράγγι, με μικρές αλλά συνεχείς καταβάσεις (ραπέλ), 15 σε αριθμό, οι μεγαλύτερες ύψους 15 μ. Θα ξεκινήσουμε από κάποιο σημείο του δρόμου που ενώνει το χωριό Καλάμι με τον οικισμό Ψαρή Φοράδα. Αρχικά θα περπατήσουμε σε χωματόδρομο και μετά θα ανεβούμε μια πλαγιά για να προσεγγίσουμε την είσοδο του φαραγγιού. Το περπάτημα είναι 1 ώρα και η διάσχιση του φαραγγιού 4 ώρες.


Σαββατοκύριακο 18-19

α. Γκίγκιλος

Αρχηγός: Άρια Χατζηβασίλη • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3

Το Σάββατο το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για τον Ομαλό Χανίων όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Την Κυριακή το πρωί θα ξεκινήσουμε από το Ξυλόσκαλο (1200 μ) την ανάβαση για την Κορυφή Γκίγκιλος, η οποία βρίσκεται δυτικά του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Αρχικά θα ακολουθήσουμε το καλά χαραγμένο μονοπάτι Ε4, θα περάσουμε από το Λινοσέλι και θα ανηφορίσουμε μέχρι το διάσελο (1650 μ). Όσοι θέλουν μπορούν να σταματήσουν εδώ, να θαυμάσουν τη θέα και να επιστρέψουν στον Ομαλό. Οι υπόλοιποι, ακολουθώντας τα σημάδια στη βραχώδη δυτική πλαγιά του βουνού, θα οδηγηθούμε στην Κορυφή του Γκίγκιλου (2080 μ). Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και η θέα μαγευτική. Η επιστροφή θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.

β. Ξυλόσκαλο – Καταφύγιο Καλλέργη

Αρχηγός: Σταυρούλα Βλάχου • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Παράλληλα με το Γκίγκιλο μια εναλλακτική εύκολη πεζοπορία με αφετηρία το Ξυλόσκαλο (1200μ) στο Οροπέδιο του Ομαλού. Ακολουθώντας ανηφορικό μονοπάτι και χωματόδρομο θα ανέβουμε στο Καταφύγιο Καλλέργη (1680μ). Αφού πιούμε το τσάι μας εκεί και θαυμάσουμε τη θέα στις γύρω κορυφές θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή.


Πενταήμερο 24-28

Ζαγοροχώρια

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη

Την Παρασκευή το απόγευμα φεύγουμε αεροπορικώς για τη Θεσσαλονίκη κι από κει με πούλμαν για Μονοδέντρι. Το Σάββατο θα περπατήσουμε τη Σκάλα του Βραδέτου και θα περιηγηθούμε τα περίφημα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της περιοχής. Την Κυριακή θα διασχίσουμε τη ξακουστή Χαράδρα του Βίκου γεμάτη φθινοπωρινά χρώματα. Τη Δευτέρα θα ανέβουμε στο καταφύγιο της Αστράκας, όπου θα διανυκτερεύσουμε, αφού πρώτα ανεβούμε στην κορυφή Γκαμήλα και στη Δρακόλιμνη. Την Τρίτη θα κατέβουμε στο Πάπιγγο και το απόγευμα θα επιστρέψουμε αεροπορικώς στο Ηράκλειο.

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]