Μάιος 2015

Τριήμερο 1-2-3

Μάνη

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη

Άνοιξη στη νότια Πελοπόννησο! Θα επισκεφτούμε το Γύθειο, θα γνωρίσουμε τους πέτρινους πύργους στα γραφικά χωριά της μέσα Μάνης, θα περπατήσουμε σε παλιά μονοπάτια, θα διανυκτερεύσουμε σε καστροξενώνα, θα δούμε πειρατικά λιμάνια και βυζαντινά εκκλησάκια και θα φτάσουμε ως το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου, το ακρωτήριο Ταίναρο, με τον εντυπωσιακό φάρο του και το Ιερό του Ποσειδώνα. Η επιστροφή μας θα γίνει από τη Μεσσηνιακή Μάνη.


Κυριακή 10

α. Αγκαθές

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3

Θα ξεκινήσουμε από το Γωνί του Οροπεδίου Ασκύφου (730μ) και θα ανεβούμε στην Κορυφή Αγκαθέ (1511μ) με την πανοραμική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε νότια και θα τερματίσουμε στον Καλλικράτη (540μ). Η πορεία ξεκινά με μονοπάτι στην αρχή, στο μέσο βατό βουνό και τελειώνει με χωματόδρομο.

β. Βρουχάς – Φάρος Αφορεσμένου – Πλάκα – Σπιναλόγκα

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Από το Βρουχά Μεραμπέλλου (200μ) ακολουθούμε το παραλιακό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο φάρο του ακρωτηρίου Αφορεσμένου με θέα στην αφρισμένη θάλασσα που σου κόβει την ανάσα. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε ως το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και από χωματόδρομο, με θέα τον κόλπο του Μεραμπέλλου και το νησάκι της Σπιναλόγκας, καταλήγουμε στην Πλάκα για μπάνιο. Προαιρετικά θα επισκεφτούμε το ιστορικό νησί της Σπιναλόγκας και θα το περιηγηθούμε.


Σάββατο 16 – Κυριακή 17

Άη Γιάννης Σφακίων – Αγία Ρουμέλη

Θα διανυκτερεύσουμε στον Άη Γιάννη Σφακίων (780μ) σε δωμάτια ή σκηνές και την Κυριακή θα κατεβούμε στην Αγία Ρουμέλη από δύο διαφορετικές διαδρομές. Η επιστροφή μας στα Σφακιά θα γίνει με πλοίο.

a) Αρχηγός: Άννα Αϋφαντή • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3

Η πρώτη διαδρομή ακολουθεί καταρχήν μονοπάτι μέσα από πανέμορφη δασωμένη περιοχή, περνά από το σπήλαιο του Κορμοκόπου, συνεχίζει μέχρι να συναντήσει το φαράγγι της Ελυγιάς ως το Φλισκουνιά και κατεβαίνει μέσα από το φαράγγι στο Λυβικό, συναντά το παραλιακό μονοπάτι Ε4 και καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη. Μετά τον Κορμοκόπο το μονοπάτι χάνεται και υπάρχουν κάποια δύσκολα περάσματα που απαιτούν σχετική εμπειρία.

β) Αρχηγός: Νανά Κουτσανδρέου Ώρες πορείας: 5 Β.Δ.: 1

Η δεύτερη διαδρομή περνάει από τη Σελούδα ή Καλό Πόρο, το υπέροχο μπαλκόνι του Άη Γιάννη με την καταπληκτική θέα, κατεβαίνει στον Άγιο Παύλο, όπου θα κάνουμε μπάνιο, και ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι Ε4 καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη.


Κυριακή 24

α. Κέδρος

Αρχηγός: Χατζηβασίλη Άρια • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3

Η ανάβασή μας θα ξεκινήσει από το χωριό Γερακάρι (680μ), ονομαστό για τα κεράσια του. Θα ανηφορίσουμε περπατώντας στο μονοπάτι Ε4 μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και από εκεί στην κορυφή του Κέδρου (1776μ), από όπου θα απολαύσουμε την καταπληκτική θέα. Στην κατάβαση θα ακολουθήσουμε μονοπάτι με ανατολική κατεύθυνση που θα μας οδηγήσει μέσα από πανέμορφη διαδρομή στο χωριό Άνω Μέρος (580μ).

β. Φαράγγι Κεραλιμανιώτισας

Αρχηγός: Μανούσος Πουλινάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1+

Ένα εύκολο αλλά εντυπωσιακό φαράγγι, με μικρές αλλά συνεχείς καταβάσεις (ραπέλ), 15 σε αριθμό, οι μεγαλύτερες ύψους 15 μ. Θα ξεκινήσουμε από κάποιο σημείο του δρόμου που ενώνει το χωριό Καλάμι με τον οικισμό Ψαρή Φοράδα. Αρχικά θα περπατήσουμε σε χωματόδρομο και μετά θα ανεβούμε μια πλαγιά για να προσεγγίσουμε την είσοδο του φαραγγιού. Το περπάτημα είναι 1 ώρα και η διάσχιση του φαραγγιού 4 ώρες.


Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 30-31-1

α. Φαράγγι Σαμαριάς

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Το Σάββατο αναχωρούμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080μ) όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή ξεκινάμε από το Ξυλόσκαλο (1200μ) και διασχίζουμε το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαριάς. Καταλήγουμε στην Αγία Ρουμέλη όπου διανυκτερεύουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Η Δευτέρα είναι ελεύθερη για μπάνιο, ξεκούραση ή μικρές πεζοπορίες

β. Διάσχιση Λευκών Ορέων

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 9 + 10 • Β.Δ.: 3 + 4

Μια διαφορετική προσέγγιση των Λευκών ορέων διασχίζοντας την πιο απομονωμένη τους περιοχή. Θα διανυκτερεύσουμε στον Ομαλό και νωρίς το πρωί θα προωθηθούμε με αγροτικά στα Ποριά (1500μ). Αφού ανέβουμε στη Μελινταού (2133μ), θα συνεχίσουμε την κορυφογραμμή ανατολικά και θα ανέβουμε στην κορυφή Πυρού Λίμνη (2087μ). Θα περάσουμε απέναντι στην κορυφή Κεφάλα (2121μ) κι από κει θα πάμε στη Λιβάδα και στην τοποθεσία Λαγκός για διανυκτέρευση και ανεφοδιασμό σε νερό. Την επαύριο συνεχίζουμε για Σιδηροπορτί και θα ανεβούμε στις κορυφές Γριάς Σωρός (2331μ) και Ασκύφου Σωρός (2213μ). Στη συνέχεια περνάμε από την περιοχή Κουταλάς, δίπλα από την κορυφή Φανάρι, θα κατέβουμε στο οροπέδιο Νιάτο (1200μ) και θα καταλήξουμε στο Ασκύφου (750μ).

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]