Μάρτιος 2013

Σαββατοκύριακο 2-3

Ψηλορείτης

Αρχηγός: Καλεμάκης Σπύρος • Ώρες πορείας: 3 + 8 • Β.Δ.: 2 + 6

Το Σάββατο το απόγευμα θα ξεκινήσουμε από το χωριό Κουρούτες (550 μ) στις νότιες υπώρειες του Ψηλορείτη και θα ανηφορίσουμε μέχρι την τοποθεσία Παρδί (700 μ) και από εκεί στο Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος του ΕΟΣ Ρεθύμνου (1400 μ), όπου θα διανυκτερεύσουμε. Την Κυριακή θα ανεβούμε στην Κορυφή Τίμιος Σταυρός του Ψηλορείτη (2456 μ), την ψηλότερη της Κρήτης. Στην επιστροφή θα περάσουμε από το καταφύγιο και θα ακολουθήσουμε ένα δασωμένο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο χωριό Φουρφουράς (600 μ). Είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός και σχετική πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.


Κυριακή 3

Κορίτσι – Βρωμονερό

Αρχηγός: Μελλισάρη Βίκυ • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Το περπάτημα θα ξεκινήσει περίπου 2 χλμ μετά την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας (1300 μ). Θα κατηφορίσουμε από μονοπάτια και χωματόδρομους προς το Οροπέδιο Κορίτσι και το Δάσος Βρωμονερό. Η πορεία θα καταλήξει στο Μοναστήρι της Αγ. Ειρήνης (650 μ). Εύκολη πεζοπορία για νέους ορειβάτες και παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.


Κυριακή 10

Αχεντριάς – Τούρκου Λάκκος – Τσούτσουρας

Αρχηγός: Χειλαδάκης Χριστόφορος • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.:1

Θα ξεκινήσουμε την πορεία μας από το χωριό Αχεντριάς από όπου θα ανηφορίσουμε ως την περιοχή Στειρόμαντρα. Από εκεί θα πάμε στην περιοχή Τούρκου Λάκκος όπου βρίσκεται η μοναδική φυσική λίμνη στα Αστερούσια Όρη. Θα κατηφορίσουμε σε παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι, το οποίο, περνώντας από τις πηγές Τζιμπραγά και Κεφαλοβρύσι, θα μας βγάλει στο φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα. Από εκεί θα ακολουθήσουμε σύντομο χωματόδρομο ως τον παραλιακό οικισμό Μαριδάκι με τις πηγές και μετά το πανέμορφο παραλιακό μονοπάτι ως την παραλία του Τσούτσουρα.


Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας 16-18

Σητεία – Ζάκρος – Ζήρος

Αρχηγός: Αρνοπούλου Ελένη

Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας θα επισκεφτούμε την όμορφη επαρχία της Σητείας, όπου θα πραγματοποιήσουμε ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να διασκεδάσουμε στο Σητειακό Καρναβάλι. Θα αναχωρήσουμε από το Ηράκλειο το πρωί του Σαββάτου.


Κυριακή 24

Τσίβη

Αρχηγός: Καλεμάκης Σπύρος • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 2

Η ανάβαση στην Τσίβη (κορυφή της οροσειράς Δίκτης που βρίσκεται ανατολικά του Οροπεδίου Λασιθίου και βόρεια του Καθαρού) θα ξεκινήσει από τη θέση Δάμακας (1100 μ), μετά την Κριτσά, λίγο πριν το Οροπέδιο του Καθαρού. Θα κατηφορίσουμε σε μια ρεματιά, θα διασχίσουμε το πρινοδάσος στους πρόποδες του βουνού και θα ανηφορίσουμε την πλαγιά προς την κορυφή (1664 μ). Θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή.


Κυριακή 31

Ζωνιανά – Φαράγγι Ζωνιανών – Ρούσα Λίμνη – Ανώγεια

Αρχηγός: Καπετανάκος Νίκος • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Θα ξεκινήσουμε από τα Ανώγεια (750 μ) και από μονοπάτι και χωματόδρομο θα φτάσουμε στη Ρούσα λίμνη, ένα από τα μεγαλύτερα πρινοδάση της Κρήτης. Το όνομα της το πήρε από τη σύσταση του εδάφους (οξείδια του σιδήρου) που έχει κόκκινο χρώμα. Από τη Ρούσα λίμνη θα κατεβούμε στη θέση Σταυρός για να περάσουμε το φαράγγι των Ζωνιανών, ένα φαράγγι με ήπια κλίση, στρωσιγενή πετρώματα και καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον. Στην έξοδο του φαραγγιού θα συναντήσουμε το χωριό Ζωνιανά (630 μ). Στη διαδρομή θα συμμετέχει και ο ΕΟΣ Ρεθύμνου.

[ + ]