Ζήρος – Ζάκρος – Φαράγγι Νεκρών – Φαράγγι Χοχλακιών

Σάββατο 17 – Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Μια διήμερη εξόρμηση στα γραφικά ανατολικά παράλια της Κρήτης.

Το Σάββατο αναχωρούμε στις 6:30 π.μ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο με προορισμό το χωριό Ζήρος (590μ) της Σητείας. Ξεκινάμε την πεζοπορία μας με ελαφρύ σακίδιο ημέρας ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4, την παλιά διαδρομή που ένωνε τη Ζήρο με την Πάνω Ζάκρο (160μ), στην αρχή με ελαφριά ανηφορική κλίση σε καλοσχηματισμένο χτιστό μονοπάτι ενώ στη συνέχεια η διαδρομή είναι επίπεδη και κατηφορική.

Περνάμε από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, τον  τόπο μαρτυρίου των Σκαλιώτικων Παλικαριών καθώς και από το παλιό μετόχι της Κάνεβας, όπου θα μας φιλέψουν μήλα μόλις κομμένα από τα δέντρα. Θα κάνουμε μία σύντομη στάση 400 μέτρα μετά, στα Σκαλιά για να φάμε τα μήλα, δίπλα στην πηγή και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ν’ ακούσουμε την ιστορία των Σκαλιώτικων Παλικαριών. Ακολούθως, θα περάσουμε από το μεγαλύτερο μετόχι του Μαύρου Κάμπου και μετά από εκεί θα κατηφορίσουμε στις Σκάλες, το παλιό χτιστό μονοπάτι μέχρι την Ζάκρο. Στη Ζάκρο θα περάσουμε από την πηγή του νερού, θα περπατήσουμε στον οικισμό, μπορούμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Νερού και την παλιά ρασοτριβή και το νερόμυλο, το Πολύκεντρο με το μικρό Τοπικό Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Σητείας. Από εκεί κατηφορίζουμε και μπαίνουμε στο Φαράγγι των Νεκρών με την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα και την σπουδαία αρχαιολογική του σημασία. Το φαράγγι εκβάλλει στην Κάτω Ζάκρο. Το υπόλοιπο της ημέρας είναι ελεύθερο για μπάνιο, το στήσιμο των σκηνών και για φαγητό.

Την Κυριακή, ξυπνάμε νωρίς, μαζεύουμε τις σκηνές, βάζουμε τα πράγματά μας στο λεωφορείο και αναχωρούμε από την Κάτω Ζάκρο στις 8.00 π.μ. για την πεζοπορία με τελικό προορισμό τις Χοχλακιές.

Η διαδρομή αναπτύσσεται κατά μήκος της βραχώδους ακτής προς τα βόρεια. Περνάμε από το σπήλαιο των Πελεκητών, από το μινωικό λατομείο των Πελεκητών, έξω από το σπηλαιοβάραθρο του Αδιαβάτου με τα ορατά απολιθώματα ιπποπόταμων σε βράχο και καταλήγουμε στην ερημική παραλία των Καρουμών με τις αρχαιότητες και το μινωικό φυλάκιο στους γύρω λόφους. Το τοπίο σε όλη την διαδρομή είναι ξηρικό, υπάρχουν μόνο φρύγανα και απαιτείται αρκετό νερό. Η θέα προς τη θάλασσα είναι εκπληκτική. Στις Καρούμες θα γίνει στάση για μπάνιο.

Μετά την παραλία των Καρουμών, διασχίζουμε το μικρό, όμορφο και βατό φαράγγι των Χοχλακιών για να καταλήξουμε μέσα από έναν ελαιώνα στο χωριό των Χοχλακιών, από όπου θα αναχωρήσουμε για το Ηράκλειο.

Σημείωση:  Στις πεζοπορίες θα κρατάμε σακίδιο ημέρας ενώ τα πράγματά μας και τις σκηνές θα τα μεταφέρει το λεωφορείο.

Αρχηγός: Κωνσταντίνα Αρετάκη •  Ώρες πορείας: 7 (16χμ) + 6 (12 χμ)  •  Β.Δ.: 2 + 2

Ώρα αναχώρησης: 6.30 π.μ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Πέμπτη 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου,  Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810227609.

[ + ]