Διπλόρι – Ρούβας – Ζαρός

Σάββατο 27 – Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Μια εύκολη και όμορφη διαδρομή στις κατάφυτες νότιες υπώρειες του Ψηλορείτη.

Το πρωί του Σαββάτου φτάνουμε με το λεωφορείο στο Διπλόρι (1300μ) πάνω από τη Γέργερη (530μ). Από εκεί ξεκινάμε την κατάβασή μας ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 μέσα από το πανέμορφο πρινοδάσος του Ρούβα (950μ).

Τα δέντρα που απαρτίζουν το δάσος έχουν μεγάλη ηλικία, η διάμετρος του κορμού τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 1 μέτρο και το ύψος τους μπορεί να φθάσει τα 15 μέτρα. Φυτρώνουν τόσο πυκνά ώστε ν’ αποτελούν καθαρή βιοκοινωνία δάσους, με πολλά θαμνώδη είδη να συμπληρώνουν την βλάστηση.

Μαζί με τους πρίνους υπάρχουν και άλλα είδη τυπικά της κρητικής χλωρίδας όπως η αρία, η φιλύκη, ο ασφένταμος, το κυπαρίσσι, το πεύκο, το πλατάνι, οι αχλαδιές κ.τ.λ. Η έκταση του δάσους καλύπτει 30.000 περίπου στρέμματα. Η σπανιότητα του δάσους του Ρούβα οφείλεται στο γεγονός ότι τα πουρνάρια ξέφυγαν από τη συνήθη θαμνώδη μορφή και μέγεθος τους και απέκτησαν χαρακτηριστικά και μεγέθη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει στον ελλαδικό χώρο.

Φτάνοντας στον Άη Γιάννη, ένα μαγευτικό μέρος με άφθονο νερό, μεγάλα πλατάνια, παγκάκια και ξύλινα τραπέζια, κατασκηνώνουμε για διανυκτέρευση και όποιος επιθυμεί μπορεί να πραγματοποιήσει μικρή κοντινή πεζοπορία.

Την Κυριακή το πρωί, αφού μαζέψουμε τα πράγματά μας, ξεκινάμε να διασχίζουμε το όμορφο φαράγγι του Ζαρού, περνάμε από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και καταλήγουμε στη λίμνη του Βότομου (450μ). Εκεί θα μας περιμένει το λεωφορείο για να μεταφερθούμε σε κοντινή παραλία για μπάνιο και έπειτα επιστρέφουμε Ηράκλειο.

**ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: Κάθε συμμετέχων/ουσα θα πρέπει να έχει μαζί του/της 2 μάσκες που θα χρησιμοποιήσει κατά την μετακίνηση εντός του λεωφορείου.

*Το Σάββατο το βράδυ, κατόπιν συνεννόησης με τον αρχηγό της εξόρμησης, μπορεί να οργανωθεί ομαδικό γεύμα. Επίσης για την μεταφορά σκηνών, σακιδίων κλπ τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή θα χρησιμοποιηθεί φορτηγάκι.

Αρχηγός: Φάνης Μάμος  •   Ώρες πορείας: 1 + 5  •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 09:00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Πέμπτη, 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

[ + ]