Πάσχα στην Τήνο

Μεγάλη Πέμπτη 5 έως Τρίτη του Πάσχα 10 Απριλίου

Πάσχα στην Τήνο, το νησί του μάρμαρου και των περιστεριώνων και βόλτα στη Σύρο, το υπαίθριο μουσείο των Κυκλάδων.


Αναλυτικό πρόγραμμα

Αναχώρηση γι’ αυτή την ανοιξιάτικη περιπλάνηση, τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018, το βράδυ με το πλοίο για Πειραιά.

Μεγάλη Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018

Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά. Επιβιβαζόμαστε αμέσως στο πλοίο για τη Χώρα της Τήνου, στην οποία θα φτάσουμε στις 12:00 περίπου το μεσημέρι. Γρήγορα θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας για να πάρουμε την πρώτη γεύση  από το νησί.

Στην κοιλάδα με τους περιστεριώνες

Ταραμπάδος – Κάμπος – Χατζιράδος – Κιόνια

6χλμ • Ώρες πορείας: 3 • Βαθμός δυσκολίας: 1

Το κύριο χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι οι καταπληκτικοί περιστεριώνες στην κοιλάδα κοντά στο χωριό Ταραμπάδος.

20 περίπου καλοδιατηρημένοι περιστεριώνες έχουν αναπαλαιωθεί και αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης.

Η διαδρομή προς τους περιστεριώνες είναι απολαυστική. Καλοδιατηρημένο πέτρινο μονοπάτι θα μας οδηγήσει σε ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά, πηγές, δέντρα, καλαμιώνες και περιβόλια. Στη συνέχεια, όμορφη κατηφορική διαδρομή σε μονοπάτι θα μας οδηγήσει στα Κιόνια, όπου υπάρχει το ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Η θέα υπέροχη προς τη Σύρο με το ηλιοβασίλεμα.


Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου 2018
Από τη θάλασσα στον ουρανό

Χώρα Τήνου – Μονή Κεχροβουνίου – Αρνάδος (450μ) – Δυο Χωριά (450μ) – Αγ. Ιωάννης Πόρτo

11χλμ • Ώρες πορείας: 6 • Βαθμός Δυσκολίας: 2

Μεγάλη Παρασκευή και η διαδρομή μας σήμερα θα είναι και λίγο μέσα στο κλίμα της ημέρας. Περνά από μοναστήρια και πανέμορφα χωριά κι εμείς θα συμμετέχουμε, όσο μας επιτρέψει το πρόγραμμά μας, στο τελετουργικό και τον στολισμό του επιταφίου.

Ξεκινώντας από τη Χώρα θα πάρουμε το κυριότερο μονοπάτι που συνδέει τη χώρα με  το μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων στο Κεχροβούνι. Ιδρύθηκε τον 10ο ή 11ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του ελλαδικού χώρου.

Μετά την επίσκεψη μας στο μοναστήρι θα συνεχίσουμε  την πορεία μας προς το χωριό Αρνάδος (450μ). Η διαδρομή μέχρι εδώ κινείται πάνω σε ράχη με καταπληκτική θέα προς τη Μύκονο και τη Δήλο. Θα διασχίσουμε  τον Αρνάδο και θα συνεχίσουμε ως το επόμενο χωριό που είναι τα Δυο Χωριά (450μ). Ο Αρνάδος και τα Δυο Χωριά είναι τα δυο ψηλότερα χωριά της Τήνου και τα πιο χαρακτηριστικά.

Ο Αρνάδος είναι γνωστός για τις περίφημες καμάρες του μεσαιωνικής εποχής και τα πλακόστρωτα κάτω απ’ αυτές στενά δρομάκια του. Στην μεγάλη πλατεία του εντυπωσιάζει ο ναός της Ανάληψης του Χριστού με αρχιτεκτονική του 1600 μ.Χ.

Τα Δυο Χωριά, το μπαλκόνι της Τήνου, είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη και εύφορη, από τα τρεχούμενα νερά, πλαγιά. Θα περπατήσουμε στα στενά δρομάκια του με την απλή κυκλαδική αρχιτεκτονική. Από τη μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και τις βουκαμβίλιες βλέπει κανείς στον μακρινό ορίζοντα μια σειρά από Κυκλαδονήσια διάσπαρτα στη θάλασσα του κεντρικού Αιγαίου.

Μετά την απολαυστική βόλτα μας στα Δυο Χωριά κατηφορίζουμε προς τον Αη Γιάννη τον Πόρτο και τη θάλασσα. Το χωριό πήρε την ονομασία του από τον  Ιερό ναό Προφήτου Προδρόμου και Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή, ο οποίος βρίσκεται στα όρια παλιού λιμανιού «πόρτο». Από δω με λεωφορείο θα επιστρέψουμε στη Χώρα για την περιφορά του Επιταφίου.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι επιτάφιοι και των δύο δογμάτων περιφέρονται στα σοκάκιακαι συναντιούνται στην εξέδρα της Χώρας όπου ψέλνονται τα εγκώμια. Σύμφωνα με το τοπικό έθιμο ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα, όπου ψέλνεται δέηση για τους ναυτικούς.


 Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου 2018
Από τις 3 πρωτεύουσες ως το μέρος όπου οι θεοί έπαιζαν πετροπόλεμο

Αγάπι (70μ) – Βολάξ (280μ) – Μονή Ιεράς Καρδίας – Ξώμπουργκο (450μ) – Χώρα Τήνου

10 χλμ • Ώρες πορείας: 5 • Βαθμός δυσκολίας: 1

Σε αυτή τη διαδρομή θα περάσουμε από  τις τρεις πρωτεύουσες του νησιού, τις Πόλες την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, το Ξώμπουργκο, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα και την σημερινή την Χώρα της Τήνου.

Θα ξεκινήσουμε από το χωριό Αγάπι και με βατό μονοπάτι, το οποίο διέρχεται μέσα από τους εντυπωσιακούς γρανίτες και παλιές καλλιέργειες, θα φτάσουμε αρχικά στην καταπράσινη και με άφθονα νερά τοποθεσία Γρίζα. Από εκεί θα συνεχίσουμε για το χωριό Βωλάξ, διάσημο για τους καλαθοπλέκτες του αλλά και για την τοποθεσία του. Είναι το μοναδικό χωριό της Τήνου που είναι εξ ολοκλήρου χτισμένο μέσα στους γρανιτένιους σχηματισμούς. Σύμφωνα με αρχαία παράδοση η περιοχή ήταν πεδίο Τιτανομαχίας, και οι βράχοι είναι ότι απέμεινε από τη φοβερή σύγκρουση των Τιτάνων με τους θεούς.

Στη συνέχεια θα κινηθούμε με ελαφρώς ανηφορική πορεία προς το χωριό Κούμαρος, όπου προτείνω να πιούμε το καφεδάκι μας στο self-service καφενείο του, και να συνεχίσουμε προς το καθολικό μοναστήρι της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ελλαδικής Καθολικής Εκκλησίας. Από κει θα βρεθούμε στον εντυπωσιακό βράχο του Ξώμπουργκου, ένα βραχώδη κωνικό λόφο που δεσπόζει στο νότιο μέρος της Τήνου, σε μια προνομιακή θέση που πρόσφερε καλή φυσική οχύρωση και οπτικό έλεγχο μεγάλου μέρους του νησιού και του πολυσύχναστου στενού μεταξύ Τήνου-Μυκόνου από τους προϊστορικούς χρόνους. Το οχυρωμένο ήδη από την αρχαιότητα Εξώμβουργο ήταν γνωστό κατά τους βυζαντινούς χρόνους ως Κάστρο της Αγίας Ελένης. Στην ίδια θέση, που αποτέλεσε κέντρο του νησιού επί Φραγκοκρατίας, οικοδόμησαν και οι Ενετοί το κάστρο τους, από το οποίο διατηρούνται ερείπια. Η οχυρωμένη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Τήνου, ασφαλές καταφύγιο για τους ντόπιους, έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1715.

Από το Ξώμπουργκο κατηφορίζουμε περπατώντας σε λιθόστρωτο, πολύ καλά διατηρημένο μονοπάτι μήκους 5,2χλμ που οι ντόπιοι ονομάζουν Βαρύ, περνά από το Χάνι της Κυρά-Ξένης και καταλήγει στην Χώρα που τελειώνει και η πορεία μας.

Ανάσταση θα κάνουμε στη Χώρα της Τήνου.


Κυριακή του Πάσχα 10 Απριλίου 2018
Στα μαρμαρένια χωριά

Α. Καρδιανή – Όρμος Υστερνίων – Υστέρνια – Πύργος – Πάνορμος

13 χλμ • Ώρες πορείας 7 • Βαθμός δυσκολίας: 2

Από την Καρδιανή η διαδρομή ακολουθεί το παλιό μονοπάτι ως την Παναγία τη Λακκωτιανή που κατηφορίζει ήπια, προσφέροντας εντυπωσιακή θέα προς το πέλαγος, τις δυτικές παραλίες του νησιού και τη Σύρο. Στη συνέχεια ακολουθούμε δρόμο ως τα Υστέρνια, το αστραφτερό μαρμαροχώρι, κατηφορίζει από τον «Μαρμαροστρωμένο δρόμο» το εντυπωσιακό μαρμάρινο, φαρδύ μονοπάτι χωρίς σκαλοπάτια και καταλήγει στον Όρμο Υστερνίων. (Εδώ υπάρχει δυνατότητα για βουτιά!) Επιστρέφουμε από άλλο μονοπάτι στα Υστέρνια και από κει συνεχίζουμε προς τον Πύργο, ίσως το ωραιότερο χωριό της Τήνου.

Ο Πύργος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα των Χαλεπά, του Νικηφόρου Λύτρα και του Γιάννη Γαΐτη. Σύμφωνα με χάρτη του 1571, πήρε το όνομα του από ένα βενετσιάνικο πύργο που βρισκόταν τότε στην περιοχή. Το μεσαιωνικό αρχοντοχώρι που φημίζεται για τους καλλιτέχνες του, περιβάλλεται-προστατεύεται γύρω-γύρω από βουνά, και χτίστηκε με τρόπο ώστε να κοιτάει προς το εσωτερικό του νησιού και όχι τη θάλασσα, από φόβο για τους πειρατές.  Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη ακμή, ενώ τότε άρχισε η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λευκού και πράσινου μαρμάρου της περιοχής και δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, καταλυτική στιγμή για την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής. Θα έχουμε χρόνο να περπατήσουμε στους γραφικούς δρόμους και να θαυμάσουμε όλες τις υπέροχες δημιουργίες που είναι βασισμένες στο μάρμαρο.

Μετά τη βόλτα μας στον Πύργο συνεχίζομε την πορεία μας προς τους Μύλους του Πύργου, οι οποίοι διατηρούνται σε καλή κατάσταση ακόμη. Από εκεί, ένα μονοπάτι με απεριόριστη θέα οδηγεί προς το επίνειο του Πύργου, τον Πάνορμο.

Β. Υστέρνια – Όρμος Υστερνίων  Υστέρνια – Πύργος – Πάνορμο

9 χλμ • Ώρες πορείας 4 • Βαθμός δυσκολίας: 1

Όσοι επιλέξουν αυτή τη δεύτερη επιλογή θα περάσουν το χρόνο τους στα Υστέρνια μέχρις ότου φτάσει η ομάδα  Α από την Καρδιανή για να συνεχίσουν όλοι μαζί την πορεία ως το Πάνορμο.

Το Πασχαλινό μας τραπέζι θα απολαύσουμε στον Πάνορμο. Το βραδάκι θα επιστρέψουμε στη Χώρα με λεωφορείο.


 Δευτέρα του Πάσχα 11 Απριλίου 2018

Πρωινό ελεύθερο για την προετοιμασία της αναχώρησης, να αποχαιρετήσουμε την Τήνο και να ανάψουμε το κεράκι μας στην Παναγιά. Προτείνεται επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου.

Αναχώρηση στις 15:00 για Σύρο με το πλοίο, όπου θα φτάσουμε μετά από 30 λεπτά.Θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας και μετά θα ξεχυθούμε  στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα της Σύρου αλλά και των Κυκλάδων που αποτελεί από μόνη της ένα αξιοθέατο, αφού πρόκειται για μία ξεχωριστή πυκνοκατοικημένη πόλη στο κέντρο του Αιγαίου με αρχοντικό αέρα και μεγάλη παράδοση. Επίσης θα πάμε και στην Άνω Σύρο, τη μεσαιωνική πόλη κτισμένη στον λόφο του  Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει πάνω από την Ερμούπολη και  κατοικείται κυρίως από καθολικούς.


Τρίτη 12 Απριλίου 2018

Πρωινό ξύπνημα και ελεύθερη διαχείριση της ημέρας.

Αν όμως νιώθουμε γεμάτοι από την περιπλάνηση μας στην Ερμούπολη, υπάρχει δυνατότητα με το λεωφορείο της γραμμής  ή με ταξί να επισκεφτούμε και τον Γαλησσά 9 χιλ. βορειοανατολικά από την Ερμούπολη. Εκτός από την υπέροχη αμμουδερή παραλία (ευκαιρία για βουτιά!) στον ομώνυμο λοφίσκο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Πακούς (Αγίας Υπακοής) που προσφέρει υπέροχη θέα στη θάλασσα και πολύ κοντά του βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Γαλησσού που άκμασε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου που είναι χτισμένο σε μία σπηλιά κοντά στη θάλασσα και που είναι ίσως το πιο σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής.

Το πλοίο για τον Πειραιά αφήνει την Ερμούπολη στις  16:00 και δεν πρέπει να το χάσουμε! Στις 19.45 περίπου φτάνει στον Πειραιά και αμέσως θα επιβιβαστούμε στο πλοίο που θα μας φέρει πρωί – πρωί την Τετάρτη στο Ηράκλειό μας.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 9/3/2018

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη

Αναχώρηση: Μεγάλη Τετάρτη 4/4/2018, 21.00 από το λιμάνι

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609

Αφήστε μια απάντηση

Pin It
[ + ]