Κύθηρα

19-23 Αυγούστου 2017

Τα Κύθηρα, γνωστά και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo), βρίσκεται στα νότια της Πελοποννήσου. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι κατά τη μυθολογία ήταν το νησί της θεάς Ουρανίας Αφροδίτης και του Έρωτα.

Το όνομα Κύθηρα έχει βαθιά στην ιστορία τις ρίζες του. Ο Όμηρος το αναφέρει στην Ιλιάδα, ενώ η θεά Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα, ταυτίζεται με το νησί και παίρνει το όνομα Κυθέρεια (Ακύθηρος λεγόταν ο στερούμενος θέλγητρων άνθρωπος). Ο Ισίδωρος (γεωγράφος του Α΄ μ.Χ. αιώνα) υποστήριξε μια διαφορετική άποψη, ότι δηλαδή το νησί έλαβε το όνομά του από την Κυθέρεια Αφροδίτη και όχι το αντίστροφο.

Η φύση έδωσε στα Κύθηρα μοναδικές ομορφιές. Τα τοπία εναλλάσσονται και γεμίζουν τη ματιά με μοναδικές εικόνες. Βραχώδης περιοχές κατάφυτες από θάμνους, λόφοι σκεπασμένοι από μεσογειακά πεύκα, δαντελωτές ακτές, χρυσαφένιες αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά, απόκρημνες παραλίες, απότομα φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές που καταλήγουν στα βαθυγάλαζα νερά της θάλασσας, όλα τα στοιχεία της φύσης σε μια αρμονική συνύπαρξη δημιουργούν την παραδεισένια εικόνα των Κυθήρων.

Χαρακτηριστικό των Κυθήρων είναι ότι διατηρούν την αυθεντική νησιώτικη φυσιογνωμία τους. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στους περισσότερους οικισμούς του νησιού, οι βυζαντινές εκκλησίες και το Ενετικό Κάστρο που δεσπόζει στο λόφο πάνω από τη Χώρα συμβάλουν στη δημιουργία της ρομαντικής και ειδυλλιακής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο νησί.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 18-08-2017

Αναχώρηση από Ηράκλειο για Πειραιά με πλοίο των Μινωικών Γραμμών στις 21:30.

Σάββατο 19-08-2017

Αναχώρηση στις 07:00 από Πειραιά για τη Νεάπολη Λακωνίας, απ΄όπου παίρνουμε το πλοίο για το Διακόφτι στα Κύθηρα. Μετάβαση στο Καψάλι και τακτοποίηση στο Δημοτικό camping ή σε δωμάτια.

Απογευματινή βόλτα στο μονοπάτι Μ01: Χώρα – Καψάλι

Ώρες πορείας: 2, ΒΔ: 1, μήκος διαδρομής: 3,1 χλμ.

Αξιοθέατα στο δρόμο μας: Χώρα, ενετικό Κάστρο Χώρας, βραχονησίδα Χύτρα, Πέτρινο Αγγλικό γεφύρι, παραλία Σπαραγαρίο, Καψάλι, πανοραμική θέα.

Στο νοτιότερο άκρο του νησιού βρίσκεται η Χώρα η πρωτεύουσα των Κυθήρων, με τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά χτισμένα κάτω από το ενετικό κάστρο, όπου είναι και το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού.
Στην διαδρομή μας γύρω από το κάστρο μας αποκαλύπτεται η μαγευτική θέα με το ακρωτήριο Τράχηλας, η βραχονησίδα Χύτρα με το τριγωνικό σχήμα και στο βάθος το Κρητικό πέλαγος, και αν είμαστε τυχεροί μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τα μεγαλόπρεπα βουνά της Κρήτης. Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από πυκνή βλάστηση από πεύκα προσφέροντας από ψηλά πανοραμική θέα στο γραφικό Καψάλι με τους δύο κόλπους σε σχήμα ωμέγα, το πευκόφυτο δάσος στα αριστερά με το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη. Κατηφορίζοντας περνάμε από την πέτρινη Αγγλική γέφυρα όπου στα δεξιά μας αποκαλύπτεται η μικρή αλλά μαγευτική παραλία Σπαραγαρίο και μετά από 200 μέτρα περίπου καταλήγουμε στην πανέμορφη παραλία του Καψαλιού, το τέλος της διαδρομής μας.

Κυριακή 20-08-2017

Πεζοπορία: Φάρος Μουδαρίου

Ώρες πορείας: 5  ΒΔ: 1

Κατευθυνόμαστε προς τον Καραβά στο βόρειο τμήμα του νησιού από χωματόδρομο και σταματάμε στην πηγή του Αμήρ Αλή. Από εκεί ακολουθούμε το ρέμα και φτάνουμε στον οικισμό Βαγκιάνικα κι από κει στο Φάρο Μουδαρίου. Είναι ο φάρος που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί.

Χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας και είναι ο μεγαλύτερος που έχτισαν οι Άγγλοι στον ελλαδικό χώρο. Κατασκευάστηκε το 1857 και έχει ύψος 25 μέτρα. Δίπλα στο φάρο βρίσκεται και το «σηματόρειο» ή «σηματολόγιο» που με χρήση σημαιών ενημέρωνε τα διερχόμενα πλοία. Αφού ανεβούμε πάνω στο φάρο θα θαυμάσουμε την εκπληκτική θέα.

Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή.

Δευτέρα 21-08-2017

Μονοπάτι Μ19: Διακόφτι –Μινωικό Ιερό Κορυφής- Άγιος Γιώργης στο Βουνό- Αβλέμονας
Ώρες πορείας: 4, ΒΔ: 1, μήκος διαδρομής: 6 χλμ.

Κύρια αξιοθέατα στο δρόμο μας: Άγιος Γιώργης στο Βουνό, Μινωικό Ιερό Κορυφής, Αβλέμονας

Ξεκινάμε σε χωματόδρομο από κάποιο σημείο του δρόμου προς Διακόφτι. Καταλήγοντας στην κορυφή του βουνού συναντάμε τον Άγιο Γιώργη στο βουνό. Η πανοραμική θέα από το εκκλησάκι κυριολεκτικά κόβει την ανάσα και αποτελεί αληθινή αποζημίωση για τον πεζοπόρο. Η σπουδαιότητα του χώρου αποκτά μοναδική σημασία καθώς τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε εκεί το πρώτο Μινωικό ιερό Κορυφής. Συνεχίζουμε σε ένα λιτό φυσικό περιβάλλον, όπου θα διαπιστώσουμε ότι πολλά σημεία του μονοπατιού ακολουθούν την ίδια διαδρομή εδώ και αιώνες, διατηρώντας ανέπαφες λιθοδομές και σκαλοπάτια ηλικίας αρκετών αιώνων. Μπροστά μας μας βλέπουμε τις νότιες ανατολικές ακτές του νησιού όπου διακρίνονται μερικές από της ωραιότερες παραλίες του.

Το γραφικό ψαροχώρι Αβλέμονας βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα των Κυθήρων, είναι χτισμένος στα πρότυπα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά στα Κύθηρα. Εκεί θα απολαύσουμε το μπάνιο μας και τα παραθαλάσσια ταβερνάκια.

Τρίτη 22-08-2017

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας, Μυλοπόταμος-Καταρράκτης

Ώρες πορείας: 2+2, ΒΔ: 1+1, μήκος διαδρομής: 3+3 χλμ.

Η πορεία μας θα αρχίσει από το Κάτω Χωριό σε χωματόδρομο μέχρι το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας και επιστροφή από τον ίδιο δρόμο. Στη συνέχεια με το λεωφορείο θα μεταφερθούμεστο Μυλοπόταμο για την πορεία μας στον καταρράκτη του Μυλοπόταμου. Τέλος θα επισκεφτούμε και τη Μονή Μυτριδίων.

Στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος μία πινακίδα Νεράιδα, Καταρράκτης μας οδηγεί σε έναν ειδυλλιακό τόπο με τροπικό πράσινο και πανέμορφα γεφύρια. Ένας χώρος μαγικός γεμάτος δρομάκια και ρυάκια, μέσα σε μια ρεματιά, χαρακτηρισμένη φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση με λεύκες και πλατάνια.
Ο καταρράκτης της Νεράιδας ή Φόνισσας βρίσκεται ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια και τα νερά του πέφτουν λαμπερά, από ύψος 20 μέτρων σχηματίζοντας μια μικρή καταπράσινη λιμνούλα ιδανική για κολύμπι!
Συνεχίζοντας τον περίπατο γύρο από τον καταρράκτη θα βρούμε τους εγκαταλειμμένους νερόμυλους και τις υπόλοιπες μικρές λίμνες που σχηματίζονται από την διαμόρφωση του εδάφους.

Το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας ονομάστηκε έτσι λόγω της τοπικής παράδοσης, που λέει ότι βρέθηκε το σώμα της Αγίας σε αυτήν την τοποθεσία όπως μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα που βρίσκονται στην είσοδο του σπηλαίου. Δεν αποκλείεται όμως αρχικά τα σπήλαια με το όνομα αυτό να ήταν αφιερωμένα στην “του Θεού Σοφία” και με την παρέλευση των ετών να επήλθε ταύτιση του ονόματος με την Αγία της Εκκλησίας. Εκτός των τοιχογραφιών υπάρχει και νεότερη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Σοφία.
Το 1955 με δαπάνες της Άννας Πετροχείλου εξερευνήθηκε το σπήλαιο λεπτομερώς και κατόπιν χαρτογραφήθηκε. Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση αυτή η έκταση που καταλαμβάνει είναι περίπου 2000 τ.μ. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα τμήμα, το οποίο έχει μήκος 200 μέτρων περίπου.

Προχωρώντας πιο βαθιά μέσα στο σπήλαιο παρατηρούμε ένα υπέροχο θέαμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και χρωματικές εναλλαγές λόγω της μορφολογίας των πετρωμάτων της περιοχής.
Η μέση θερμοκρασία κατά το μήνα Ιούλιο είναι 16ο C και η υγρασία 73%.

Η Μονή Μυτριδίων είναι η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων! Βρίσκεται στην περιοχή των Μυρτιδίων στα δυτικά του νησιού και είναι χτισμένη σε ένα φυσικό βραχώδης άνοιγμα, ανάμεσα από πάρα πολλές μυρτιές! Η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι το πολυτιμότερο κειμήλιο του νησιού και είναι η απανταχού προστάτιδα των Κυθηρίων.

Τετάρτη 23-08-2017

Επιστροφή στη Νεάπολη με το πρωινό πλοίο και μετάβαση στην Πούντα απ’ όπου παίρνουμε το καραβάκι για τη εξωτική Ελαφόνησο.

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου με έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απόσταση μόνο 570 μέτρα από την απέναντι Πελοποννησιακή ακτή της Πούντας.

Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το αντλεί από το πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα καθώς όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία πολλά ήταν τα αρχαία ιερά της Θεάς Άρτεμης στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα λόγο της ύπαρξης πλήθους ελαφιών κόκκινου χρώματος (Cervi). Σύμφωνα και με Βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα η Ελαφόνησος αποτυπώνεται ως Cervi και τα Κύθηρα ως Cerigo – όνομα που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ως και σήμερα για τα Κύθηρα –Τσιρίγο.

Κανουμε το μπάνιο μας στη φημισμένη παραλία του Σίμου με τα γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία του Σίμου είναι από τις πιο όμορφες της Μεσογείου, χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή ΝΑTURA. Είναι γνωστή για τα απίστευτα σμαραγδένια χρώματα θάλασσας, τα χρυσόλευκα χρώματα λεπτής αμμουδιάς και τις μοναδικές αμμοθίνες που φθάνουν τα 10μ ύψος, χαρίζοντας εκπληκτική φυσική σκιά.

Νωρίς το απόγευμα ξεκινάμε την επιστροφή μας στον Πειραιά, απ’ όπου το βράδυ με πλοίο των Μινωικών Γραμμών ταξιδεύουμε για το Ηράκλειο.

Άφιξη στο Ηράκλειο το Σάββατο 24-08-2017 νωρίς το πρωί.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Το νησί των Κυθήρων κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Η ιστορία του έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά και με μυθολογικές αφηγήσεις.

Ο Ησίοδος στη Θεογονία του αναφέρει ότι στο νησί γεννήθηκε η Αφροδίτη, η ωραιότερη θεά του Ολύμπου.

Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο η Αφροδίτη συνελήφθη στον αφρό της θάλασσας των Κυθήρων όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού και τα πέταξε στο πέλαγος.

Έτσι, από την ένωση των δύο αυτών στοιχείων γεννήθηκε η θεά του έρωτα, η οποία ταξίδεψε μέσα σ” ένα κοχύλι μέχρι την Κύπρο όπου και αναδύθηκε.

Τα Κύθηρα πρωτοκατοικήθηκαν από τους Φοίνικες. Αρχηγός τους ήταν ο Κύθηρος από τον οποίο, κατά μία εκδοχή, πήρε και το νησί το όνομά του.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα νησί κατοικούνταν από τη νεολιθική εποχή. Έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης που τοποθετούνται στο 3000 π.Χ.

Οι Φοίνικες επεξεργάζονταν τη πορφύρα – το κοχύλι από το οποίο παράγονταν το κόκκινο χρώμα – με το οποίο έβαφαν τα υφάσματα. Για την επεξεργασία του είχαν κατασκευάσει ειδικά εργαστήρια τα πορφυρεία. Εκείνη την εποχή το νησί ονομάζονταν και Πορφυρίς ή Πορφυρούσα.

Κατά τη δεύτερη χιλιετία οι Μινωίτες κατέστησαν τα Κύθηρα ως ενδιάμεσο σταθμό των ταξιδιών τους προς τη δύση. Σιγά – σιγά ίδρυσαν στο νησί μια ακμάζουσα αποικία, την πόλη Σκάνδεια που βρίσκονταν στη σημερινή θέση Παλαιόπολη. Επίσης, στο λόφο του Αβλέμονα στα βόρεια του νησιού ανακαλύφθηκε μινωικό ιερό με πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο νησί οι Μυκηναίοι. Κατά τους κλασικούς χρόνους τα Κύθηρα πέρασαν στην κυριαρχία των Αργείων, των Σπαρτιατών και των Αθηναίων.
Ακολούθησαν οι Μακεδόνες που κυριάρχησαν για λίγο στο νησί και οι Ρωμαίοι.
Το 365 μ.Χ. ένας ισχυρός σεισμός έπληξε το νησί με συνέπεια να αλλάξει η γεωμορφολογία στην περιοχή της Σκάνδειας.

Τον 6ο αιώνα το νησί αρχίζει να κατοικείται συστηματικά. Είναι η εποχή του Βυζαντίου και στα Κύθηρα παρατηρείται έντονη θρησκευτική δραστηριότητα. Στο νησί ιδρύονται περισσότερες από 300 εκκλησίες. Επίσης, τότε κτίστηκε και ο οχυρωμένος οικισμός του Αγίου Δημητρίου στην Παλιόχωρα, που ήταν και η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Υπάρχει ένας τοπικός θρύλος που αναφέρει ότι στην Παλιόχωρα υπήρχαν 365 εκκλησιές, μία για κάθε μέρα του έτους.

Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1204, το νησί περιήλθε στην κυριαρχία των Ενετών, οι οποίοι παραχώρησαν την διοίκηση των Κυθήρων στην οικογένεια Βενιέρη.
Αρχικά το νησί υπάγονταν στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, αλλά τελικά ακολούθησε την κοινή ιστορική διαδρομή με τα υπόλοιπα Επτάνησα. Την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας το νησί δέχτηκε πολλούς πρόσφυγες από την Πελοπόννησο και την Κρήτη και υπέστη πολλά δεινά από τις τούρκικες επιδρομές.

Το 1537 ο τρομερός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα εισέβαλε στο νησί και το λεηλάτησε.

Τον 17ο αιώνα η ζωή ξαναγύρισε στο νησί.

Η Επτάνησος Πολιτεία (1800-1807)
Στις 21 Μαίου 1800, υπογράφηκε στην Κωσταντινούπολη συνθήκη όπου αναγνώριζε την ανεξαρτησία των Επτανήσων, με το όνομα «Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νησιών», στην οποία επικυρίαρχη ήταν η Τουρκία. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό ανεξάρτητο κράτος των νεότερων χρόνων, με δικό του Σύνταγμα και νόμους. Το πολιτειακό σχήμα όμως εντέλει δεν ευδοκίμησε, μια που σημειώθηκαν αυτονομιστικές εξεγέρσεις, ιδίως στο Ληξούρι, έως την κατάλυση της Επτανήσου Πολιτείας το 1807.

Τα Κύθηρα ακολουθώντας τη κοινή μοίρα των Επτανήσων πέρασε διαδοχικά από την κατοχή των Γάλλων, των Άγγλων και γνώρισε τις συνέπειες του Ρωσοτουρκικού πολέμου.

Το 1815 συμμετείχε στην Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων.

Τον Μάιο του 1864 τα Κύθηρα ενώθηκαν με την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου οι Κυθήριοι συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1944, τα Κύθηρα γράφουν ιστορία ως η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που ελευθερώθηκε.

Αρχηγός: Αναστασία Νταναλάκη

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

 

Αφήστε μια απάντηση

Pin It
[ + ]