Ελαφονήσι – Παλαιόχωρα

Σάββατο 29 – Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Ένα διήμερο στη μαγευτική νοτιοδυτική Κρήτη!

Το Σάββατο το πρωί θα αναχωρήσουμε για το Ελαφονήσι, την ειδυλλιακή λιμνοθάλασσα με τα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά που θυμίζουν εξωτικό παράδεισο. Θα επισκεφτούμε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας, και στη συνέχεια θα απολαύσουμε το μπανάκι μας και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Θα διανυκτερεύσουμε σε υπνόσακους, σεβόμενοι την προσπάθεια της πολιτείας να προστατεύσει την περιοχή χαρακτηρίζοντας την ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Υπάρχει επίσης περιορισμένος αριθμός δωματίων.

Την Κυριακή θα περπατήσουμε το παραλιακό μονοπάτι Ε4  συναντώντας στην διαδρομή μας, τις πανέμορφες παραλίες στο Κεδρόδασος και στη λίμνη του Κριού. Η πορεία μας θα καταλήξει στο ακρωτήριο Κριός και την ομώνυμη παραλία. Αν τυχόν κάποιος δεν επιθυμεί να περπατήσει, μπορεί να έρθει στην Παλαιόχωρα με το πούλμαν ή με το καραβάκι.

Αναχώρηση από Παλαιόχωρα περίπου στις 18.00 μετά από σύντομη επίσκεψη στην όμορφη πόλη του Λιβυκού.

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη  •  Ώρες πορείας: 5  •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 8.00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Πέμπτη, 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ:       arrow

Λίγα λόγια για την διαδρομή μας.

Το Ελαφονήσι είναι μια ειδυλιακή λιμνοθάλασσα. Είναι αρκετά γνωστό μέρος και χιλιάδες το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η αμμουδιά σε ορισμένα σημεία παίρνει ροζ χρώμα από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια που περιέχει και η θάλασσα είναι τόσο αβαθής, που μπορείτε με τα πόδια να επισκεφτείτε το απέναντι νησάκι που απέχει από την παραλία λιγότερο από 200 μέτρα.. Τα νερά είναι διάφανα και με το γαλαζοπράσινο χρώμα τους θα σας θυμίσουν εξωτικό παράδεισο.Φτάνοντας στο νησί θα ανακαλύψετε πολλές μικρές παραλίες στην νότια ακτή του. Υπάρχουν ομπρέλες και καθίσματα στην παραλία και 2 καντίνες. Η καλύτερη ώρα για να επισκεφτείτε το Ελαφονήσι είναι γύρω στις 4 το απόγευμα, οπότε έχει φύγει ο περισσότερος κόσμος. Στην παραλία υπάρχουν κέδροι περιφραγμένοι και προστατευμένοι από το πρόγραμμα NATURA 2000.

Μπορείτε να περπατήσετε για 20’ μέχρι τον φάρο που βρίσκεται στην άκρη του νησιού, στη θέση Τίμιος Σταυρός. Θα διασχίσετε πανέμορφα τοπία με αμμοθίνες και υπέροχους κολπίσκους. Στον Τίμιο Σταυρό θα δείτε και το ομώνυμο ξωκλήσι με την απέραντη θέα στο πέλαγος. Ο φάρος που βρίσκεται εκεί, κτίστηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στη θέση του υπήρχε πριν ένας μικρότερος φάρος, ο οποίος κτίστηκε μετά το τραγικό ναυάγιο του αυστριακού πλοίου Imperatrix, τον Φεβρουάριο του 1907. Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 38 από τους 140 επιβάτες, οι σοροί των οποίων θάφτηκαν στο νησί.

Το νησί κάποτε ήταν ορμητήριο πειρατών, ενώ σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Έτσι, αντίθετα με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το όνομα του νησιού δεν σημαίνει νησί των ελαφιών, καθώς δεν υπήρχαν ποτέ ελάφια στη περιοχή. Αντίθετα, το πραγματικό όνομα είναι Λαφονήσι, προερχόμενο από τα λάφυρα που έκρυβαν οι πειρατές στο νησί. Ποιος ξέρει, ίσως και να βρείτε κάποιον κρυμμένο θησαυρό …

Κοντά στο χώρο στάθμευσης θα δείτε ένα μνημείο ηρώων. Βρίσκεται εκεί για να θυμίζει μια τραγική ιστορία που εκτυλίχθηκε στο Ελαφονήσι τη Κυριακή του Πάσχα του 1824. Οι Τούρκοι τότε έσφαξαν 600 γυναικόπαιδα και 40 πολεμιστές, ως αντίποινα για τον επαναστατημένο λαό. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αριθμός αυτός έφτανε τους 850 ανθρώπους, ενώ πολλοί φαίνεται ότι ήταν αυτοί που πουλήθηκαν ως δούλοι.

Κοντά στο Ελαφονήσι και σε απόσταση 5 km δυτικά, βρίσκεται το μοναστήρι τηςΧρυσοσκαλίτισσας που ξεχωρίζει από μακριά όντας κατάλευκο και κτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο. Στο  προσκύνημα μας στο ιστορικό αυτό μοναστήρι αναζητήστε το χρυσό σκαλοπάτι, που όπως λέει ο μύθος, μόνο οι πραγματικά πιστοί το βλέπουν.

Tο κομμάτι του παραθαλάσσιου μονοπατιού Ε4 που θα περπατήσουμε ξεκινά από το Ελαφονήσι και φτάνει μέχρι την παραλία του Κριού, πριν  την Κουντούρα  περίπου 10 χλμ δυτικά της Παλαιόχωρας.Η απόσταση του μονοπατιού από το Ελαφονήσι μέχρι το ακρωτήρι Κριός είναι περίπου 10 χλμ.

Τρία χλμ μετά το  Ελαφονήσι θα συναντήσουμε το Κεδρόδασος περιοχή που  έχει χαρακτηρισθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι αναπτυγμένο σε βραχώδες υπόστρωμα και καλύπτεται από παχιά άμμο. Ο οικότοπος  στο Κεδρόδασος καλύπτει έκταση 110 στρεμμάτων.

Η παραλία έχει άμμο και βράχια και πίσω από αυτήν υπάρχει το πανέμορφο δάσος με τους κέδρους. Δεν υπάρχουν ομπρέλες, ούτε ξαπλώστρες. Μόνον φύση. Προσοχή, όμως, η περιοχή απαιτεί την προστασία όσων την επισκέπτονται και το σεβασμό τους.

Στα μισά της διαδρομής θα συναντήσουμε το εκκλησάκι του Αγίου Iωάννη με καταπληκτική θέα όλης της διαδρομής που έχουμε αφήσει πίσω μας, σκιά και μια πηγή με νεράκι για να δροσιστούμε.

Στα  20-30’ περπάτημα πρίν το τέλος της διαδρομής μας θα συναντήσομε την Λίμνη του Κριού ή Βιέννα όπου θα κάνουμε στάση για βουτιές . Η παραλία είναι κυρίως βραχώδης και με άμμο σε μερικά σημεία. Είναι προστατευμένη από μια μεγάλη σειρά με βράχια, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη. Δίπλα στην παραλία υπάρχει λίγη βλάστηση, όπου μπορούμε να βρούμε σκιά. Η πρόσβαση από τη στεριά δεν είναι εύκολη, γεγονός που κάνει τη Λίμνη του Κριού μια από τις πιο άγνωστες και απόμερες παραλίες της Κρήτης. Κάποιοι θα αναρωτιούνται γιατί μια παραλία με βραχώδη βυθό να ανήκει στις πιο εντυπωσιακές στην Κρήτη. Η παραλία βρίσκεται ακριβώς στη τοποθεσία της αρχαίας πόλης Βιένα. Έτσι, θα δείτε μαρμάρινους κίονες να κείτονται πάνω στην παραλία και μέσα στη θάλασσα. Στη παραλία και τη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά θραύσματα και όστρακα από λάρνακες και αμφορείς. Πιστεύεται ότι η Βιένα ήταν ένα ελληνιστικό / Ρωμαϊκό ιερό με ένα ναό που βρισκόταν κάποτε εδώ. Την ορθογώνια βάση του ναού, μπορεί κάποιος να τη διακρίνει ακόμη. Ίσως στο ναό προσφερόταν κρασί στις θεές πριν ή μετά από ένα μεγάλο ταξίδι στη θάλασσα. Πριν από πολλούς αιώνες, η στάθμη του νερού ανέβηκε αρκετά, φτιάχοντας ένα λιμανάκι. Επίσης, αν κάνετε μάσκα, θα ζήσετε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, καθώς στο βυθό υπάρχουν πολλοί αρχαίοι τάφοι, μέσα στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο πολλά ψάρια. Γι’αυτό το λόγο, η Βιένα προτιμάται από ψαροτουφεκάδες και δυστυχώς και από …αρχαιοκάπηλους.

Η πορεία μας θα καταλήξει στο ακρωτήριο Κριός και την ομώνυμη παραλία.

Καλά να περάσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]