Ανώπολη Σφακίων

Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας 25-26-27 Φεβρουαρίου 2017

Περνώντας τη Χώρα Σφακίων, ο δρόμος συνεχίζει για 20 χιλιόμετρα ακόμα δυτικά σαν φίδι που ανηφορίζει την απότομη βουνοπλαγιά. Θα τον ακολουθήσουμε απολαμβάνοντας τη θέα πάνω από το Λιβυκό ως τη Γαύδο για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Το πρώτο χωριό αλλά και το μεγαλύτερο που συναντάμε είναι η Ανώπολη με 250 μόνιμους κατοίκους, στην πλειονότητά τους κτηνοτρόφους. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται  το άγαλμα του ηγέτη της επανάστασης του 1770, Ιωάννη Δασκαλογιάννη που είχε καταγωγή από το χωριό.

Τρία χιλιόμετρα περίπου μετά το τέλος της Ανώπολης και η γη κόβεται στα δύο. Το Φαράγγι της Αράδαινας, βάθους 148μ., δίνει ακριβώς αυτή την εντύπωση. Μια βαριά και στενή σιδερένια γέφυρα ενώνει τις δύο μεριές του . Όταν περνάς τη γέφυρα σου κόβεται η ανάσα και δεν είσαι βέβαιος ότι μπορείς να κοιτάξεις προς τα κάτω. Κάθε φορά που περνάει αυτοκίνητο (αλλά και φορτηγό και πούλμαν!) σείεται ο κόσμος. Η γέφυρα αυτή κατασκευάστηκε  το 1986, και μέχρι τότε η μετακίνηση απ’ τον Αϊ Γιάννη στην Ανώπολη γινόταν με μουλάρια. Κάπου εκείνα τα χρόνια έφτασε στα χωριά αυτά και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη κόψη του φαραγγιού είναι χτισμένη η Αράδαινα, ένα χωριό πού σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο. Παλιές οικογενειακές διαφορές άφησαν πίσω τους τρεις μονάχα μόνιμους κατοίκους, πολλά πέτρινα χαλάσματα από τα αφημένα σπίτια αλλά και την όμορφη βυζαντινή εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Ο Άγιος Ιωάννης είναι από τα μικρότερα χωριά των Σφακίων και βρίσκεται στο τέρμα της διαδρομής καλά κρυμμένος μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 800μ. Οι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τους 15 και η κύρια ασχολία τους είναι η κτηνοτροφία. Είναι ένας τόπος ιδανικός για όσους αγαπούν την φύση και την ορειβασία. Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές. Υπάρχουν διαδρομές για όλα τα γούστα: εύκολες, δύσκολες, μακρινές, κοντινές, προς τα φαράγγια της περιοχής, προς τις παραλίες και προς τον αχανή όγκο των Λευκών Ορέων.

Εδώ θα περάσουμε το τριήμερο της τελευταίας αποκριάς!

Απαραίτητα εφόδια  που πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στα σακίδια :

  • Την καλή μας διάθεση και το κέφι μας
  • Ζεστά ρούχα για το κρύο
  • Αποκριάτικα  και  μάσκες  για να αποκριγιώσουμε  την Κυριακή το βράδυ.
  • Τα σαρακοστιανά μας για τα Κούλουμα.

Αναχώρηση το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 8.30 το πρωί.

Μετά από μικρή στάση στο Ασκύφου για να πάρουμε «δυνάμεις» με σφακιανές πίτες και ρακί φτάνουμε στον Αι Γιάννη.

Η διαδρομή που θα κάνουμε ξεκινά από το χωριό και ανηφορίζει μέχρι τα 1000μ. σε ένα ύψωμα που βρίσκεται ένας ερειπωμένος κουλές, το λεγόμενο Κουλεδάκι. Η επιβράβευση βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής και είναι η καταπληκτική θέα! Από τα Αστερούσια ως την Παλαιόχωρα! Η επιστροφή θα είναι από το ίδιο μονοπάτι.

Ώρες πορείας: 5   •   Β.Δ.: 1

Μετά από την πεζοπορία θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτια στην Ανώπολη και στον Αι Γιάννη.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα ανέβουμε από μονοπάτι με πορεία βορειοανατολικά στα Κρούσια και από κει θα συνεχίσουμε ως το Σπήλαιο Δρακουλάκι (1207μ), που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Όρους Θοδωρής. Το σπήλαιο, μήκους 1900μ, έχει πλούσιο διάκοσμο από σταλαγμίτες και σταλακτίτες, ενώ εντύπωση προκαλεί η τεράστια ποσότητα άμμου μέσα του. Εύκολα προσβάσιμα είναι τα πρώτα 400μ. Για την επιστροφή μας θα κινηθούμε δυτικά και νότια για να πέσουμε στο πάνω μέρος του Φαραγγιού της Αράδαινας και αφού ανέβουμε και περάσουμε μέσα από το εγκαταλελειμμένο χωριό Αράδαινα θα βγούμε στη γέφυρα.

Ώρες πορείας: 6   •   Β.Δ.: 2

Υπάρχει πιθανότητα αν οι καιρικές συνθήκες και το χιόνι το επιτρέψουν και πάντα σε σχέση με τους συμμετέχοντες, να πραγματοποιηθεί ορειβατική πορεία σε χιόνι, για όσους έχουν την εμπειρία.  Αυτό όμως θα αποφασιστεί αργότερα.

Με το λεωφορείο θα πάμε στα δωμάτια μας να ετοιμαστούμε για το βράδυ (εννοείται με ξεφάντωμα)  της τελευταίας αποκριάς που θα το περάσουμε όλοι μαζί στην Ανώπολη.

Την Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου  ετοιμάζουμε τις αποσκευές μας, τις φορτώνουμε στο λεωφορείο και κατευθυνόμαστε από την πλατεία της Ανώπολης προς το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, τη «Βίγλα του Δασκαλογιάννη»,  που βρίσκεται σε λόφο νότια του χωριού, με καταπληκτική θέα. Από εδώ αρχίζει μονοπάτι κατηφορικό που μετά από 3χλμ  φτάνει στο Λουτρό. Μετά από μικρή στάση συνεχίζουμε ανατολικά ακολουθώντας μέρος του παραλιακού μονοπατιού Ε4 για 4,5 χλμ περίπου. Περνάμε από τις παραλίες Περιβολάκι, Τίμιος Σταυρός και Γλυκά Νερά για να βγούμε στην άσφαλτο προς Χώρα Σφακίων, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο. Τον χαρταετό μας θα το πετάξουμε ή στην παραλία Γλυκά Νερά ή στην παραλία του Ιλιγγα.

Ώρες πορείας: 5   •   Β.Δ.: 1

Επιστροφή στο Ηράκλειο αργά το βράδυ.

 

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη

Ώρα αναχώρησης: Σάββατο 08.30 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες-Εγγραφές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]