Οροπέδιο Λασιθίου – Κορυφή Σπαθί

Συνολική Διαδρομή: 20 χλμ – Ώρες Πορείας: 9 – Βαθμός Δυσκολίας: 4 – Υψομετρική Διαφορά: 1300μ

Μπορεί να συνδιαστεί με επίσκεψη στο Οροπέδιο Λασηθίου και το Δικτάιο ‘Αντρο, σπήλαιο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της οροσειράς Δίκτη σε υψόμετρο 1.020μ. Εκεί σύμφωνα με την μυθολογία κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει τον μελλοντικό πατέρα των θεών Δία, από φόβο μήπως και ο Κρόνος καταβροχθίσει και αυτόν τον γιο που θα γεννούσε (υπήρχε ένας χρησμός που έλεγε ότι ο Κρόνος θα σκοτωθεί από το γιο του και με αυτό τον τρόπο ο Κρόνος προστάτευε τον εαυτό του). Στη συνέχεια άφησε τον Δία εκεί για να τον αναθρέψουν οι Δικταίοι Κουρήτες στι Δικαταίο Αντρο, κρυφά από τον πατέρα του. Το σπήλαιο έχει έκταση 2.200 τμ και είναι επισκέψιμο για διαδρομή 250 μέτρων. Στο εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και μία γραφική λίμνη.

Από το Οροπέδιο Λασηθίου ακολουθώντας το Ε4, το μονοπάτι οδηγεί μετά από 2. 00 ωρες περίπου στο καταφύγιο του ΕΟΣ Λασηθίου όπου μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει. Το καταφύγιο προσφέρει διανυκτέρευση σε 20 περίπου άτομα, χώρο για κατασκήνωση και διατροφή κατόπιν συννενόησης (τηλ. 2810 373173) Από κεί ακολουθώντας πάντα το Ε4 το μονοπάτι σε οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή των Λασηθιώτικων Σπαθί 2.148μ.

Το βουνό είναι δύσκολο, γεμάτο πέτρα, και το χαραγμένο Ε4, σε λίγα σημεία είναι μη πετρώδες. Η θέα καταπληκτική. Από τη βόρεια πλευρά του νησιού φαίνεται η ακτογραμμή με τη Χερσόνησο, τη νήσο Ντία ανοικτά του Ηρακλείου, ο Ψηλορείτης, ανάμεσα με τη Δίκτη η Πεδιάδα της Μεσσαράς και στο νότο τα Αστερούσια. Νοτιοανατολικά το μάτι ξεχώριζει την Ιεράπετρα, τη Χρυσή και το Κουφονήσι.

Δείτε (χειμερινές) φωτογραφίες της διαδρομής εδώ

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]