Ορεινή Κορινθία: Ζήρεια – Ντουρντουβάνα

Παρασκευή 24 – Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Τέσσερις μέρες στην ανοιξιάτικη Κορινθία που θα μας μείνουν αξέχαστες. Φαντασμαγορικές διαδρομές μέσα από πυκνή βλάστηση, αποκαλύπτοντας στροφή με τη στροφή ολοένα και καλύτερη θέα στις χιονοσκέπαστες βουνοκορφές. Λουλουδιασμένες κοιλάδες στολίζονται από μικρά γραφικά χωριουδάκια. Στις πλημμυρισμένες από έλατα πλαγιές καθρεφτίζονται στα νερά δύο υπέροχων λιμνών, της Στυμφαλίας και του Φενεού. Ανεβαίνουμε στη Ζήρεια (Κυλλήνη), στα 2.376 μέτρα,  το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και στη Ντουρντουβάνα, στα 2.086μ, που υψώνεται πάνω από τη λίμνη του Φενεού.

Η διαμονή μας είναι στους  ξενώνες Ακροθέα και Σεμέλη στο ορεινό χωριό Γκούρα.

Η Γκούρα είναι η έδρα του του Δήμου Φενεού, που βρίσκεται στα όρια των νομών Κορινθίας, Αχαΐας και Αρκαδίας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, κτισμένο στους πρόποδες της Ζήρειας, στο βουνό που γεννήθηκε ο Ερμής από τον Δία και τη Μαία, γεμάτο παλαιά πετρόχτιστα δίπατα σπίτια.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Αναχώρηση με πλοίο για τον Πειραιά στις 21:00.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Η πρώτη μέρα είναι χαλαρή και επιμορφωτική. Την ξενάγηση και περιήγηση θα αναλάβει η Μάγια Φουριώτη, μέλος του Ε.Ο.Σ. Κορίνθου.

Περιήγηση και ξενάγηση στην αρχαία Στύμφαλο, επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Ξενάγηση στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας.

Η αρχαία πόλη Στύμφαλος, που ήταν κτισμένη δίπλα στη λίμνη Στυμφαλία, πήρε το όνομά της από τον Αρκάδα ήρωα Στύμφαλο. Η λίμνη, γνωστή από την ελληνική μυθολογία, αναφέρεται στον άθλο του Ηρακλή, ο οποίος αντιμετώπισε σ’ αυτό το μέρος τις Στυμφαλίδες όρνιθες, οι οποίες είχαν σιδερένιο ράμφος και νύχια.

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. 

Στόχος του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία. 

Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας θα βρείτε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του. 

Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. 

Στη δεύτερη ενότητα θα δείτε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει: 

  • Εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων
  • Πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα
  • Μακέτες
  • Πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις
  • Ταινίες τεκμηρίωσης 

Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχετε πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!

Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού. 

Η Φενεός ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας, από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις που δημιουργήθηκε οπό τους Πελασγούς και αργότερα, το 1900 π.Χ., κατοικήθηκε από Αρκάδες. Το Μυκηναϊκό κέντρο του Φενεού δημιούργησαν οι Αχαιοί το 1500 π.Χ.

Βρισκόταν σε πλούσια πεδιάδα που την διέσχιζαν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας. Όταν τα ποτάμια αυτά κατέβαζαν πολύ νερό η πεδιάδα δεν πλημμύριζε, αφού τα νερά τους έβρισκαν διέξοδο στις καταβόθρες. Τα νερά αναδύονταν ξανά μετά από μεγάλη απόσταση, εκεί που ήταν και οι πηγές του Λάδωνα. Οι καταβόθρες αυτές ο μύθος λέει ότι τις είχε σκάψει ο ίδιος ο Ηρακλής για να διώξει τα νερά που λίμναζαν εκεί.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Ορειβατική ομάδα:

Μεγάλη Ζήρεια

Χειμερινή ανάβαση στην κορυφή της Μεγάλης Ζήρειας (2.374μ). Η Ζήρεια έχει εκτεταμένο αλπικό πεδίο και χωρίζεται σε δύο κύριες κορυφές, τον Προφήτη Ηλία (2.117μ) και την λίγο ψηλότερη, το Σημείο. Ξεκινάμε από το οροπέδιο της Μεγάλης Ζήρειας (1500μ) και ανεβαίνουμε στην κορυφή Σημείο (2.376μ.).

Απαραίτητη η καλή φυσική κατάσταση και η γνώση της χρήσης κραμπόν και πιολέ.

Ώρες πορείας: 6  •  ΒΔ: 6  •  Υ.Δ.: 900μ

Πεζοπορική ομάδα:

Κοιλάδα Φλαμπουρίτσας

Περπάτημα στην χαράδρα της Φλαμπουρίτσας που βρίσκεται ανατολικότερα σε πιο χαμηλό υψόμετρο με κατάληξη στο οροπέδιο της Μεγάλης Ζήρειας.

Η Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, χωρίζει το βουνό σε δύο διακριτούς όγκους, τη λεγόμενη Μεγάλη Ζήρεια (όπου και η υψηλότερη κορυφή 2.374 μ.) και τη Μικρή Ζήρεια (2.117 μ). Διασχίζεται από τον Σύθα ποταμό που χύνεται στη θάλασσα του Ξυλοκάστρου, και εμφανίζει έντονη βιοποικιλότητα. Στα αμμώδη εδάφη της Φλαμπουρίτσας κυριαρχούν τα μαυρόπευκα, λίγα κυπαρίσσια  και κάπου –κάπου συναντάει κανείς και το δέντρο  ίταμο που έχει δηλητηριώδεις βελόνες, που σύμφωνα με τη μυθολογία τις χρησιμοποιούσε η θεά Άρτεμις για τα βέλη της. Συχνά το χώμα ήταν  σκαμμένο από τα αγριογούρουνα που αναζητούν την τροφή τους. Αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσουμε τα ημιάγρια άλογα της Ζήρειας.

Ώρες πορείας: 4  •  ΒΔ: 1

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ορειβατική ομάδα:

Ντουρντουβάνα

Χειμερινή ανάβαση στην κορυφή Ντουρντουβάνα (2.086μ). Η αρχαία ονομασία του βουνού ήταν Πεντέλειον Όρος. Η κλασική διαδρομή ξεκινάει από τη δυτική πλευρά της Λίμνης του Φενεού (900μ) και περνάει από το Διάσελο του Κυνηγού που χωρίζει την Ντουρντουβάνα από τα νότια του Χελμού. Η θέα από την κορυφή προς τις άλλες κορυφές και την κάτοψη του Φενεού είναι μοναδική. Το βουνό είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Αν υπάρχει χρόνος και θέληση, μπορούμε να ανεβούμε και στην κοντινή κορυφή Τριανταφυλλιά (2.109μ).

Απαραίτητη η καλή φυσική κατάσταση και η γνώση της χρήσης κραμπόν και πιολέ.

Ώρες πορείας: 7  •  ΒΔ: 6  •  Υ.Δ.: 1200μ

Πεζοπορική ομάδα:

Λίμνη Φενεού

Περπάτημα γύρω από τη λίμνη Δόξα Φενεού.

Η λίμνη Δόξα είναι μία μικρή και γραφική τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο περίπου 900 μ. και με περίμετρο περίπου 5 χλμ. Δημιουργήθηκε το 1996 με την κατασκευή μικρού φράγματος. Στο κέντρο της λίμνης Δόξα υπάρχει μία στενή χερσόνησος, στην άκρη της οποίας θα βρούμε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Τη λίμνη τροφοδοτεί με νερό ο χείμαρρος Δόξας. Πάνω από τη λίμνη υψώνεται σχετικά απότομα ο όγκος της Ντουρντουβάνας με υψόμετρο 2.086μ. και την κορυφή Τριανταφυλλιά στα 2.109μ

Ώρες πορείας: 4  •  ΒΔ: 1

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Παναγία Κορφιώτισσα

Ανάβαση & κατάβαση στο βουνό της Παναγίας Κορφιώτισσας (700μ). Θα απολαύσουμε εκπληκτική θέα του Κορινθιακού κόλπου και όλων των βουνών της Ρούμελης.

Ώρες πορείας: 5  •  ΒΔ: 2  •  Υ.Δ.: 700μ

Η Παναγιά Κορφιώτισσα ατενίζει τον μακρινό ορίζοντα, αφού βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 730 μέτρα. Είναι χτισμένη στην κορυφή του λόφου «Κούτσα», νότια του χωριού Καμάρι, στο δήμο Ξυλοκάστρου. Αρχικά, χτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι στα ερείπια ενός αρχαίου κτίσματος, ενώ στη συνέχεια το μοναστήρι, γύρω στα 1750.

Η θέση της Μονής προσφέρει μία μαγευτική θέα. Από εκεί ψηλά μπορείς να δεις από την Ακράτα μέχρι το Λουτράκι, ακόμη και στο βάθος τον Παρνασσό, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και το επιτρέπει.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς Πειραιά, απ’ όπου θα πάρουμε το πλοίο στις 21:00 για το Ηράκλειο.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Άφιξη στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 7 το πρωί. Τέλος εξόρμησης.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023.

Καταβολή 1ης δόσης αντιτίμου συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023. Εξόφληση μέχρι την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023.

Τραπεζικοί λογαριασμοί ΕΟΣ Ηρακλείου:

IBAN Alpha Bank: GR76 0140 6610 6610 0233 0001 166
IBAN Τράπεζας Πειραιώς: GR05 0171 9120 0069 1215 4711 881

*Το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει λόγω καιρικών συνθηκών.

Αρχηγός: Φάνης Μάμος

Αναχώρηση: Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, 21:00 από το λιμάνι Ηρακλείου

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.00-22.00 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810 227609.

[ + ]