Σητεία
Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας 5-6-7 Μαρτίου 2022
Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας επισκεπτόμαστε την όμορφη και φιλόξενη επαρχία της Σητείας και περπατάμε σε καινούργιες πεζοπορικές διαδρομές στο μοναδικό γεωπάρκο της.
Το Γεωπάρκο Σητείας, φυσικό μνημείο UNESCO, χαρακτηρίζεται από πολύ πλούσια γεωκληρονομιά, η οποία περιλαμβάνει εντυπωσιακά πετρώματα από τις βασικότερες αλπικές τεκτονικές ενότητες, ιδιαίτερους σχηματισμούς και γεωμορφές. Το γεωπάρκο καταλαμβάνει έκταση 517 τ.χ. και εκτείνεται από την περιοχή των Μέσα Μουλιανών (Δ) έως τον Κάβο Σίδερο (Α) και από τα Κρυά (Β) μέχρι και τον Ξερόκαμπο (Ν). Τα πανέμορφα παράκτια τοπία εναλλάσσονται με τα γραφικά και άγρια στοιχεία του ανάγλυφου της ορεινής ζώνης στα οποία εντάσσονται αρμονικά τα διαχρονικά έργα του ανθρώπου της Σητείας. Το Γεωπάρκο Σητείας αποτελεί ένα σχέδιο αξιοποίησης και διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος με τις πανάρχαιες παραδόσεις σε συνδυασμό με υγιή στοιχεία βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Σάββατο 5 Μαρτίου 2022
Λάστρος
Αναχώρηση στις 9:00 το πρωί από το Αρχαιολογικό Μουσείο με προορισμό τη Σητεία που θα είναι το ορμητήριο μας για τις εξορμήσεις αυτού του τριήμερου.
Στο δρόμο μας και σε 35 περίπου χλμ πριν τη Σητεία βρίσκεται το γραφικό χωριό Λάστρος σε υψόμετρο 310 m. Εκεί θα κάνουμε την πρώτη πεζοπορία του τριημέρου. Θα περιηγηθούμε σε γραφικά ξωκλήσια κι άλλα αξιοθέατα της περιοχής γύρω από τη Λάστρο. Η διαδρομή είναι κυκλική, πάρα πολύ όμορφη, φυσιολατρικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος με ποικιλία τοπίων, χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά. Στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε χρόνο να γνωρίσουμε το χωριό και να πιούμε μια ρακή στο καφενείο του χωριού, για όσους το επιθυμούν.
Ώρες πορείας: 5 Βαθμός δυσκολίας: 1 Μήκος διαδρομής: 11 χλ΄μ
Στην Σητεία θα φτάσουμε το απόγευμα και θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτια στο ξενοδοχείο ΙΤΑΝΟΣ που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στην παραλία της Σητείας.
Το βράδυ είναι ελεύθερο.
Κυριακή 6 Μαρτίου 2022
Χιόνα – Παραλία Σκινιά – Πετσοφάς
Η διαδρομή μας ξεκινά από την παραλία της Χιόνας που βρίσκεται 2 χλμ ανατολικά από το Παλαίκαστρο.
Αρχικά περπατάμε δίπλα στη θάλασσα με πορεία νότια, και ανηφορίζουμε σε μικρό οροπέδιο από χωματόδρομο με χαμηλή βλάστηση και υπέροχη θέα. Διασχίζουμε το οροπέδιο προς την ίδια κατεύθυνση για να πέσουμε σ’ ένα μικρό φαράγγι με εντυπωσιακά τοιχώματα και ανάγλυφο που θα μας βγάλει στην περιοχή Σκινιάς, μια απομονωμένη περιοχή με 3 παραλίες τη Χοντρή Άμμο, τη Γαλανή Άσπα και την Ψιλή Άμμο.
Από την Ψιλή Άμμο προχωράμε για λίγο μέσα στο φαράγγι του Κατσαρά με κατεύθυνση προς βορρά και στη συνέχεια ανηφορίζουμε, περπατώντας σε έδαφος με χαμηλή βλάστηση χωρίς γραμμένο μονοπάτι, μέχρι την κορυφή του λόφου του Πετσοφά (240μ). Στην κορυφή του λόφου του Πετσοφά τη Μινωική εποχή υπήρχε Ιερό Κορυφής και οι τελετές συμπεριλάμβαναν απόθεση πήλινων ειδωλίων βοοειδών, αλλά και ανδρικών και γυναικείων μορφών. Η θέα από τη θέση του Ιερού είναι εκπληκτική.
Συνεχίζουμε προς τη Χιόνα ακολουθώντας κατηφορικό μονοπάτι που μας οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ρουσόλακου. Εδώ η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, έχει φέρει στο φως μια σπουδαία μινωική πόλη, με έκταση μεγαλύτερη από 50 στρέμματα, που ήκμασε κυρίως στο τέλος της Μινωικής Εποχής μέχρι το 1450 π Χ. Η πόλη χωρίζεται σε 9 συνοικίες, που τις διασχίζει ένας κεντρικός δρόμος. Όπως σε όλες τις μεγάλες μινωικές πόλεις, εντυπωσιάζει το αποχετευτικό σύστημα. Έχουν ανασκαφεί μεγάλες αίθουσες, ιερά, αποθηκευτικοί χώροι, ελαιοτριβείο, πιεστήριο σταφυλιού και τάφοι με οστά, που βοήθησαν τους ανθρωπολόγους να εξάγουν συμπεράσματα για την σωματική διάπλαση των Μινωιτών.
Μετά την επίσκεψη μας στην αρχαία πόλη του Ρουσόλακου βγαίνουμε πάλι στην παραλία της Χιόνας, όπου και τελειώνει η πορεία μας.
Ώρες πορείας: 6 Βαθμός δυσκολίας: 2 Μήκος διαδρομής: 12χλμ
Το βράδυ θα φάμε στο ξενοδοχείο όλοι μαζί με μουσική και αποκριάτικη διάθεση, όσο επιτρέπουν οι καιροί covid. Η συμμετοχή είναι προαιρετική.
Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022
Φαράγγι Τοπλού (Γεωδιαδρομή 15)
Είναι μια από πιο σημαντικές γεωδιαδρομές της περιοχής, λόγω του ότι διασχίζει γεώτοπους εξαιρετικής σημασίας.
Η πορεία ξεκινάει δυτικά της Μονής Τοπλού, διασχίζει το φαράγγι και επιστρέφει από την κορυφογραμμή στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Σε όλο το μήκος της διαδρομής το τοπίο είναι πανέμορφο, με εντυπωσιακές διαβρωσιγενείς γεωμορφές τύπου ταφόνι. Πρόκειται για βραχώδεις γεωλογικούς σχηματισμούς σαν αλλόκοτα γλυπτά που δημιουργούνται από τον άνεμο και την παράκτια υγρασία, τα οποία διαλύουν το συνδετικό υλικό των πετρωμάτων και σχηματίζουν κοιλότητες και σπηλιές ποικίλων διαστάσεων και μορφών. Θα βρούμε επίσης πυκνή βλάστηση από ενδημικά φυτά και φοίνικες του Θεόφραστου. Προς το τέλος του φαραγγιού κοντά στη θάλασσα, το τοπίο γίνεται πιο άγριο και κατά παράδοξο τρόπο σχηματίζονται λίμνες με πηγαίο νερό, οι Απολούστρες, ποτίστρες δηλαδή στη τοπική διάλεκτο.
Στο τέλος της διαδρομής θα επισκεφτούμε την ιστορική Μονή Τοπλού.
Ώρες πορείας : 3 Βαθμός δυσκολίας : 1 Μήκος διαδρομής : 6 χλμ
Στη συνέχεια, το λεωφορείο θα μας μεταφέρει δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου, στις όμορφες παραλίες της Ερημούπολης με τα μοναδικά για την περιοχή «κόκκινα μάρμαρα» για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα.
Τελειώνοντας το τριήμερο, αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο Ηράκλειο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας στο λεωφορείο και να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.
Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη-Παπαδάκη
Ώρα αναχώρησης: Σάββατο 9.00 π.μ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810227609.

























