Όλυμπος 2018

Κυριακή 1 Ιουλίου– Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας 2.918 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.

Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Εκεί θα βρεθεί αυτόν τον Ιούλιο και ο Σύλλογός μας!

 

Αναλυτικό πρόγραμμα  ορειβατικών πεζοποριών

Σάββατο 30/6/2018 : Αναχώρηση από το λιμάνι του Ηρακλείου με Μινωικές.

Κυριακή 1/7/2018: Άφιξη στον Πειραιά και με πούλμαν προώθηση στο Λιτόχωρο Πιερίας και κατόπιν στην θέση Γκορτσιά. Εκεί, όποιοι θέλουν, αφήνουν σε μουλάρια κάποια πράγματα τα οποία όμως θα ξαναβρούν την Δευτέρα 2/7/2018 στο καταφύγιο Γ. Αποστολίδη στο οροπέδιο των Μουσών, με το ανάλογο αντίτιμο.
Αφού τακτοποιήσουμε αυτό το θέμα, το πούλμαν μας μεταφέρει στη  θέση Πριόνια  (1100μ). Από εδώ ξεκινάμε  όλοι μαζί την ανάβαση, ακολουθώντας το καλά σηματοδοτημένο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Ένα φαρδύ και όμορφο μονοπάτι μέσα σε δάσος πεύκου και οξιάς που μας οδηγεί, μετά από περίπου τέσσερις ώρες στο κυριότερο καταφύγιο του Ολύμπου, «Σπήλιος Αγαπητός» (υψόμετρο 2.100 μ), στην καρδιά του Μαυρόλογγου, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

Δευτέρα 2/7/2018 : Προορισμός μας είναι το οροπέδιο Μουσών και το καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης στα 2697μ. Ξεκινάμε όλοι στις 8 πμ την ανάβαση μέχρι την διασταύρωση στα Ζωνάρια (ώρες πορείας 2). Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες:

Η ομάδα για την μεγάλη πορεία συνεχίζει την ανάβαση προς τη θέση Κακόσκαλα όπου μπορούμε να δούμε πια καθαρά τη θέα προς τις κορυφές Μύτικα και Στεφάνι,  τα Μεγάλα Καζάνια, τις κορυφές το Σκολιό και τον Άγιο Αντώνιο και άλλες κορυφές. Συνεχίζουμε για την κορυφή Σκολιό (2911μ) και σχεδόν σε κυκλική πορεία, κατεβαίνουμε λίγο ΝΔ για να ξανανέβουμε στην κορυφή Άγιος Αντώνιος (2815μ). Από εκεί κατεβαίνουμε ξανά στη διασταύρωση της ανηφόρας που συνεχίζει πιο ομαλά και διασχίζει τα Ζωνάρια για να καταλήξουμε στο οροπέδιο των Μουσών (ώρες πορείας 5).

Η ομάδα για την μικρή πορεία  συνεχίζει στην διασταύρωση προς την κατεύθυνση του οροπεδίου διασχίζοντας τα Ζωνάρια για να καταλήξει στο οροπέδιο (ώρες πορείας 2).  Όποιος έχει διάθεση μπορεί να περιπλανηθεί στο Οροπέδιο, να ανέβει στον Προφήτη Ηλία, στη  Μικρή και Μεγάλη Τούμπα ή να αράξει στα καταφύγια με μια μπύρα απολαμβάνοντας τη ίδια θέα που έχει και ο Δίας όταν ξεκουράζεται από το κυνήγι…

Τρίτη 3/7/2018 :  Η ημέρα θα ξεκινήσει, αν το επιτρέψει ο καιρός, με ανάβαση στον Μύτικα (για όσους το επιθυμούν) αλλά και με μικρές βόλτες στο οροπέδιο και αναβάσεις στις κορυφές της Τούμπας και του Προφήτη Ηλία.

Η ανάβαση στον Μύτικα θα γίνει από το Λούκι  τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Όσοι θελήσουν να ανέβουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους κράνος και ζώνη  αναρρίχησης για να τους ασφαλίσει ο οδηγός, στον οποίο θα καταβάλλουν κι ένα αντίτιμο (έξτρα). Ο Σύλλογος διαθέτει έναν μικρό αριθμό τέτοιων υλικών και μπορεί να δανείσει στα μέλη του.

Νωρίς το απόγευμα θα κατηφορίσουμε όλοι στο καταφύγιο Πετρόστρουγκα (1950μ), που περιτριγυρίζεται από υπεραιωνόβια ρόμπολα, για διανυκτέρευση. Η πορεία μας αρχικά είναι σε αλπικό τοπίο, περνά από το πέρασμα του Γιώσου και το σαθρό πεδίο Καγκέλια, το στενό πέρασμα Λαιμός, την κορυφή Σκούρτα (2450μ) και μετά μπαίνει σε δάσος με ρόμπολα για να καταλήξει στο καταφύγιο.

Τετάρτη 4/7/2018 : Ξεκινάμε όλοι μαζί στις 8 πμ από την Πετρόστρουγκα.

Χωριζόμαστε σε δυο ομάδες.

Η ομάδα της μεγάλης πορείας  ακολουθεί το μονοπάτι για Κορομηλιά, Ρέμα Ορλιά και Δίον, ξεκινώντας νωρίς το πρωί  (υψομετρική κατάβαση 1700μ περίπου, ώρες πορείας 6). Αποτελεί το αρχαίο μονοπάτι προσέγγισης του Ολύμπου από το Δίον.  Η διαδρομή ακολουθεί την δασωμένη κόψη Οξούλα ανάμεσα στα ρέματα Ορλιά και  Ίτανος μέσα από εξαιρετικά παρθένα δάση.  Σε περίπου 3 ώρες προσεγγίζει τη θέση Κορομηλιά (1100μ). Σύμφωνα με την παράδοση, ο  Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ουρλιάς (ονομάστηκε έτσι απ’ το θόρυβο, τα βουητά του νερού), αρχαιότατος ποταμός της Πιερίας,  χάθηκε από τη …ντροπή του, αρνούμενος στις Μαινάδες – μαινόμενες γυναίκες του Δία – να ξεπλύνουν τα χέρια τους εκεί από το αίμα του Ορφέα που είχαν σκοτώσει στο Δίον (Παυσ. 9.30.8). Ξαναβγήκε στην επιφάνεια λίγο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράχτες του, δύο από τους οποίους είναι προσβάσιμοι. Αφού δούμε τους περίφημους καταρράκτες του Ορλιά θα συνεχίσουμε για το ξωκλήσι Αγ. Κωνσταντίνου κι Ελένης  και μετά από  περίπου 4 χιλιόμετρα ασφάλτου,  η πορεία μας τελειώνει λίγο έξω από το Δίον.

Η ομάδα της μικρής πορείας ακολουθεί το κλασσικό μονοπάτι που οδηγεί στην θέση Γκορτσιά ( 1120μ) (υψομετρική κατάβαση 900μ περίπου, ώρες πορείας 3).  Όσοι επιλέξουν αυτήν την πορεία θα έχουν την δυνατότητα με το λεωφορείο να μεταφερθούν στη θέση Πριόνια (1100μ) και να περπατήσουν μέχρι τις πηγές του Ενιπέα και την μονή Αγίου Διονυσίου που ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς στη διάρκεια του πολέμου.

Αναλόγως των ατόμων, ίσως δημιουργηθεί μια τρίτη ομάδα που θα κατέβει όλο τον Ενιπέα έως το Λιτόχωρο (ώρες πορείας 5, μήκος 9357μ).

Το τέλος της μέρας μάς βρίσκει στο Λιτόχωρο όπου θα διανυκτερεύσουμε σε δωμάτια.

Πέμπτη 5/7/2018 : Η μέρα επιστροφής.  Αποχαιρετούμε  το Λιτόχωρο και τον  Όλυμπο. Στην διαδρομή για το λιμάνι και πέντε χιλιόμετρα από τα στενά των Τεμπών θα κάνουμε μια στάση στα ιστορικά Αμπελάκια Λάρισας.

Ο οικισμός βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Όσσα  ή Κίσσαβος. Αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού μαρτυρούν με την αρχιτεκτονική τους ότι τα χρόνια που πέρασαν άφησαν την δική τους ανεξίτηλη ιστορική πινελιά.

Αξίζει να επισκεφτούμε το αρχοντικό του Γ. Μαύρου (Σβάρτς). Κορυφαία έκφραση της διακόσμησης είναι το «τζάκι του αετού» στον 3ο όροφό του. Το αρχοντικό θεμελιώθηκε το 1787 και περατώθηκε το 1798 και σήμερα είναι αληθινό μουσείο λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, επίσης, αποτελεί τυπικό παράδειγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 18ου αιώνα που διασώζει εντονότατα ακόμη στοιχεία της Βυζαντινής παράδοσης και αξίζει να την δει κανείς.

Παρασκευή 6/7/2018 :  Άφιξη στο Ηράκλειο.

Σημειώσεις!!

  1. Η εξόρμηση απευθύνεται σε πεζοπόρους και ορειβάτες, με καλή φυσική κατάσταση, μέλη του ΕΟΣ Ηρακλείου, που τους αρέσει η μικρή αποχή από τις ανέσεις του σπιτιού τους και χωρίς θέματα υψοφοβίας!
  2. Μουλάρια διατίθενται για τα τμήματα Γκορτσιά-Αποστολίδη, Αποστολίδη-Πετρόστρουγκα, Πετρόστρουγκα-Γκορτσιά στο αντίτιμο 50 ευρώ ανά μουλάρι, τη φορά, δηλαδή 50 ευρώ ανά 3 ή τέσσερα σακίδια. Το κόστος αυτό είναι έξτρα για όποιον θελήσει να έχει αυτήν την άνεση. Θα πρέπει να το δηλώσετε κατά την εγγραφή σας.
  3. Όσοι επιθυμούν να ανέβουν στον Μύτικα θα πρέπει να έχουν μαζί τους κράνος και ζώνη αναρρίχησης για να τους ασφαλίσει ο οδηγός στον οποίο θα καταβάλλουν κι ένα αντίτιμο (έξτρα). Το δηλώνετε επίσης κατά την εγγραφή σας.
  4. Στους συμμετέχοντες στην εξόρμηση αυτή θα δοθεί μια ενδεικτική λίστα του περιεχομένου του σακιδίου τους προκειμένου να αποφύγουν μεγάλο φορτίο που θα τους ταλαιπωρήσει.
  5. Τα καταφύγια παρέχουν κρεβάτια, κουβέρτες, παντόφλες και μπορεί κανείς να αγοράσει φαγητό, σνάκς και νερό.
  6. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, η δήλωση συμμετοχής θα κατοχυρώνεται με την καταβολή της προκαταβολής. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 27 Απριλίου 2018 και κατόπιν προσωπικής επικοινωνίας με την Αρχηγό και στο τηλέφωνο του συλλόγου!
  7. Σεβόμαστε τον κανονισμό του Εθνικού Δρυμού όπως έχει καθοριστεί από ειδική νομοθεσία και κυρίως όπως το επιβάλλει η συμπεριφορά του αληθινού φυσιολάτρη!
  8. Και κυρίως, κρατάτε μαζί σας πάντα το χαμόγελο και την καλή σας διάθεση. Το βουνό δεν θέλει ΓΚΡΙΝΙΑ!

Κανονισμός Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Ο Δρυμός προστατεύεται με ειδική νομοθεσία. Για τους παραβάτες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.Δ. 86/1969, του Ν.Δ. 996/1971 του νόμου 177/1975 και του νόμου 998/1979. Βάσει του «Ειδικού Κανονισμού», η είσοδος στον Δρυμό επιτρέπεται μόνο από τους υπάρχοντες δρόμους και η κυκλοφορία επιτρέπεται από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου μόνο στα διαμορφωμένα μονοπάτια. Ο επισκέπτης πρέπει επίσης να ξέρει ότι δεν επιτρέπονται τα παρακάτω:

  • Η είσοδος σε παιδιά κάτω των 14 χρονών χωρίς συνοδό.
  • Η στάθμευση σε χώρους άλλους εκτός από τους ειδικούς χώρους στάθμευσης.
  • Η κοπή δέντρων, η μεταφορά φυτοχώματος, το ξερίζωμα και η συλλογή θάμνων, φυτών, σπόρων.
  • Το κυνήγι κάθε ζώου με οποιοδήποτε μέσο σε όλη την διάρκεια του χρόνου.
  • Η καταστροφή και η συλλογή φωλιών, αυγών ή νεοσσών και γενικά η ενόχληση και καταστροφή ειδών της πανίδας.
  • Η πρόκληση ζημιών σε γεωλογικούς σχηματισμούς.
  • Η ελεύθερη κυκλοφορία οποιωνδήποτε ζώων που συνοδεύουν επισκέπτες.

 

Προτείνονται  για την 4ήμερη εξόρμηση:

Σακίδιο 45lt-60lt

2-3 κοντομάνικα μπλουζάκια

1-2 ζευγάρι κάλτσες

1 ισοθερμικό μακρυμάνικο

1 φλις

1 αντιανεμικό-αδιάβροχο

Γάντια, σκούφο, καπέλο, γυαλιά, αντηλιακή κρέμα

1 σεντονάκι μούμια ή καλοκαιρινό, ελαφρύ υπνόσακο ή σεντονάκι μιας χρήσης που αγοράζετε από το καταφύγιο Ζολώτα

Οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, μικρή πετσετούλα ορειβατική, προσωπικό φαρμακείο, φακός κεφαλής

Παγούρι – σνάκς ημέρας

Μπατόν

Κράνος, ζώνη (μποντριέ) για όσους ανέβουν στον Μύτικα (ο Σύλλογος διαθέτει έναν μικρό αριθμό τέτοιων υλικών και μπορεί να δανείσει στα μέλη του).

Αρχηγός: Άννα Καλλέργη

Αναχώρηση: Σάββατο 30/6/2018, 21.00 από το λιμάνι

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609

 

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]