Καλοί Λιμένες – Αγιοφάραγγο

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Εύκολη πεζοπορία που ξεκινάει και καταλήγει στους Καλούς Λιμένες.

Ακολουθώντας μονοπάτι με θέα στο Λιβυκό πέλαγος περνάμε από το σπήλαιο-βάραθρο Βουρβουλίτη και προσεγγίζουμε το φαράγγι, κατάφυτο με πικροδάφνες, θάμνους, πανάρχαιες ελιές, ιδιαίτερα στενό με σπηλιές και κατακόρυφα πλάγια τοιχώματα.

Το Αγιοφάραγγο είναι γνωστό για την πανέμορφη παραλία του, το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου του 14ου αιώνα, τις σπηλιές που ζούσαν οι ασκητές-άγιοι με κυριότερη το Γουμενόσπηλιο με τη χαμηλή είσοδο και το φωτισμό από μια τρύπα στην οροφή. Από την αρχαιότητα λέγεται πως το σπήλαιο αυτό ήταν τόπος λατρείας, όμως για τους ασκητές ήταν τόπος συνάντησης. Κάθε Ανάσταση συγκεντρώνονταν εκεί και καθόντουσαν στις πέτρες που υπήρχαν γύρω. Aν κάποια πέτρα έμενε κενή καταλάβαιναν πως εκείνος που καθόταν εκεί τον προηγούμενο χρόνο, είχε «κοιμηθεί».

Το Αγιοφάραγγο είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία αναρρίχησης, όπου έχουν ανοιχτεί πολλές αναρριχητικές διαδρομές διαφορετικών βαθμών δυσκολίας. Η κοινότητα των αναρριχητών της Κρήτης συναντιέται συχνά εδώ, γνωρίζονται, σκαρφαλώνουν μαζί στα βράχια και φροντίζουν να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό και φυσικό.

Κατά την παραμονή μας στο Αγιοφάραγγο οι τολμηροί μπορούν να κάνουν τη βουτιά τους!

Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή. Η πορεία είναι εύκολη, κατάλληλη για καινούργιους ορειβάτες και παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Αρχηγός: Μαννιάνα Μιγάδη  •  Ώρες πορείας: 4  •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 8.00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

 


[ + ]