Γαύδος

1 – 5 Ιουλίου 2017

Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, είναι μικρό νησί, μόλις 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τριγωνικό σχήμα, με μέγιστο μήκος 10 χιλιόμετρα και πλάτος 5. Αποτελεί στολίδι μοναδικό στην Νότια Ευρώπη, μακριά από τον πολύβουο «πολιτισμένο» κόσμο, με άγρια ομορφιά, με πεντακάθαρα γαλάζια νερά, με ονειρεμένες ανατολές, με μαγευτικές δύσεις, με σαγηνευτικές ακρογιαλιές και παραλίες, και κέδρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Η Γαύδος είναι το ονειρεμένο νησί όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας τον υποδέχτηκε η Καλυψώ, το αραξοβόλι των ταξιδιωτών, των εμπόρων της Αφρικής και των πειρατών, ο τόπος μέθεξης χιλιάδων αναχωρητών του καλοκαιριού. Ένα νησί με μεγάλες ομορφιές που μπορεί κανείς να τις ανακαλύψει και να τις απολαύσει εάν είναι διατεθειμένος να αφήσει για λίγο τη ραστώνη στην εκτεταμένη αμμουδιά του Σαρακίνικου και την παραλία του Αϊ Γιάννη και περπατήσει ή στο εσωτερικό του νησιού ή σε άλλους παρθένους τόπους και δυσπρόσιτες παραλίες.

Σ’ αυτό το νησάκι επέλεξε ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου να περάσει 5 ημέρες, περπατώντας στις πιο όμορφες γωνιές του και κολυμπώντας στα καθάρια νερά του. Τα μονοπάτια της Γαύδου έχει καθαρίσει και σηματοδοτήσει ο Δήμος Γαύδου κι έχει τυπώσει και το σχετικό φυλλάδιο.

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Ξεκινάμε πολύ νωρίς το πρωί  – στις 05.30! Πηγαίνουμε με το λεωφορείο στη Χώρα Σφακίων και παίρνουμε το πλοίο για Γαύδο στις 08.45. Φθάνουμε στο λιμάνι του Καραβέ το μεσημέρι και το τοπικό λεωφορείο μας μεταφέρει στην παραλία του Σαρακίνικου όπου τακτοποιούμαστε στις σκηνές μας ή σε δωμάτια. Το απόγευμα είναι ελεύθερο για να γνωρίσουμε τη γύρω περιοχή, να κολυμπήσουμε και να χαλαρώσουμε.

Το βραδάκι μπορούμε να παρακολουθήσουμε το Mawa Festival στο μικρό αμφιθέατρο στο Σαρακίνικο. Είναι ένα μουσικό φεστιβάλ που σκοπό έχει να αναδείξει και να παρουσιάσει μουσικά ήθη, είδη και κουλτούρες απ’ όλο τον κόσμο. Μέσα σε διάστημα τριών ημερών, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα μουσικής: από ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, μελωδίες της Μέσης Ανατολής και Ηouse, Reggae, Dubstep μέχρι rave ήχους από την δεκαετία του ’90 και άλλες μουσικές ανακαλύψεις από το διεθνές στερέωμα.

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Σαρακίνικο – Κόρφος – Τρυπητή – Βατσιανά    •    Ώρες πορείας: 5   •    Β.Δ.:1

Διασχίζουμε τη Γαύδο, περνάμε από την όμορφη βοτσαλωτή παραλία του Κόρφου και καταλήγουμε στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, την Τρυπητή. Το τοπίο εκεί είναι υπέροχο με σήμα κατατεθέν τις τρεις μεγάλες φυσικές καμάρες, τις Καμαρέλλες και την τεράστια καρέκλα, στη οποία θα σκαρφαλώσουμε και θα αγναντέψουμε το απέραντο Λιβυκό Πέλαγος. Η πορεία μας τελειώνει στα Βατσιανά, το νοτιότερο κατοικημένο χωριό της Ευρώπης, όπου υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού. Επιστρέφουμε στο Σαρακίνικο με το τοπικό λεωφορείο.

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Χαμουριό – Πύργος  – Λαυρακάς –  Αϊ Γιάννης –  Σαρακίνικο    •    Ώρες πορείας: 5    •   Β.Δ.:1

Το τοπικό λεωφορείο μας μεταφέρει στο Χαμουριό κι από κει ξεκινά η πορεία μας που περνά μπροστά από απολιθώματα, ύφαλους, κεδροδάση και σμαραγδένιες παραλίες σε ένα άγριο Αφρικανικό τοπίο. Οι ξανθές αμμουδερές παραλίες δεν είναι καθόλου οργανωμένες και είναι από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού, καθώς η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια. Φυσικά οι βουτιές στη θάλασσα είναι τα ευχάριστα διαλείμματα στο περπάτημα.

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Σαρακίνικο – Καστρί – Άμπελος – Ποταμός – Άμπελος – Φάρος   •   Ώρες πορείας: 5   •   Β.Δ.:1

Διασχίζουμε τη Γαύδο περνώντας από το Καστρί, την πρωτεύουσα της Γαύδου, κτισμένη σε υψόμετρο 350μ, που μαρτυρά την αίγλη παλαιότερων χρόνων και προσφέρει μαγευτική θέα όλου του νησιού. Η διαδρομή ακολουθεί μονοπάτι μέσα στα πεύκα με το ερειπωμένο μετόχι των Φραγκεδιανών στη μέση περίπου της διαδρομής να σε ταξιδεύει στο παρελθόν.

Από τον οικισμό της Άμπελου (330μ) κατεβαίνουμε στον Ποταμό, μια μεγάλη πανέμορφη παραλία με κοκκινωπή άμμο και φανταστικά νερά που σχηματίζεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού με μαγευτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς αργίλου και απότομους γκρεμούς.

Επιστρέφουμε στην Άμπελο και επισκεπτόμαστε τον περίφημο φάρο της Γαύδου που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 368μ στις δυτικές ακτές του νησιού. Κατασκευάστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων,ήταν περιστρεφόμενος και έτσι ήταν ορατός από όλες τις πλευρές της Γαύδου. Εκεί θα χαλαρώσουμε απολαμβάνοντας το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. Τέλος, επιστρέφουμε στο Σαρακίνικο με το τοπικό λεωφορείο.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ημέρα επιστροφής στην πεζή πραγματικότητα. Μετά το πρωινό μας κολύμπι φεύγουμε από το Σαρακίνικο και  στις 14.00 παίρνουμε το πλοίο για τη Χώρα Σφακίων, γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας.

Σημείωση: Το πρόγραμμα ενδέχεται να μεταβληθεί αν υπάρξουν αντικειμενικές δυσκολίες.

Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου   •   Ώρες πορείας: 3   •    Β.Δ.: 1
Ώρα αναχώρησης: 05.30 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου,  Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]