Τζουμέρκα

27-30  Οκτωβρίου 2016

Στην κεντρική Πίνδο, βρίσκονται τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά Όρη, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας μοιρασμένα στους  νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Είναι τμήμα του «ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΧΘΟΥ»

Όσο για την ονομασία τους, φέρεται να είναι βλάχικης προελεύσεως καθώς «τζουμ» στα βλάχικα σημαίνει απότομη κορυφή.

Ψηλότερες κορυφές τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα, το Καταφύδι με υψόμετρο 2.393 μέτρα και η Στρογγούλα με υψόμετρο 2.112 μέτρα.

Το μαγευτικό αλλα και απότομο τοπίο των ορεινών όγκων, τα πλούσια δάση, τα ποτάμια και οι καταρράκτες μαγεύουν τους επισκέπτες, καθώς συνθέτουν ένα τοπίο γοητευτικό και συγχρόνως άγριο και επιβλητικό.

O Άραχθος είναι το δυτικό τους σύνορο. Πηγάζει  από την Πίνδο και μετά από 123 χιλιόμετρα αφού διασχίσει πολλά χωριά εκβάλει στον Αμβρακικό κόλπο σχηματίζoντας το Δέλτα του Αράχθου που αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οικοσυστήματα. Και βέβαια στη διαδρομή του περνά και από την Άρτα και το γνωστό της γεφύρι.

Τον 18ο αιώνα αποτελούσε το φυσικό σύνολο μεταξύ της ελληνικής και οθωμανικής επικράτειας. Στην Πλάκα  δίπλα στο μεγαλύτερο πετρινο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων λειτουργούσε  Τελωνείο, το οποίο σώζεται αναστηλωμένο μέχρι σήμερα. Το γεφύρι της Πλάκας όμως κατέρευσε τον Φεβρουάριο του 2015 μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Σημαντικότερα χωριά – παραδοσιακοί οικισμοί, τα λεγόμενα Τζουμερκοχώρια, είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, η Αθαμανία, το Βουργαρέλι και το Γαρδίκι Τρικάλων και δεκάδες ακόμη παραδοσιακοί οικισμοί, περιτριγυρισμένοι από χαράδρες, φαράγγια και επιβλητικά βουνά. Χτίστηκαν μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην νεότερη ελληνική ιστορία, καθώς συνέβαλαν ενεργά, τόσο στον επαναστατικό αγώνα του 1821, όσο και στην αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών.

Στόχος μας είναι  μια περιήγηση στους ορεινούς όγκους, στους οικισμούς, στα πλούσια δάση και στα παραποτάμια οικοσυστήματα, που θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουμε  το καταπληκτικό τοπίο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου:  Αναχώρηση το βράδυ με πλοίο για Πειραιά.

Πέμπτη 27  Οκτωβρίου:  Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο λεωφορείο με προορισμό τα χωριό Αγναντα και Καταρράκτης όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Πριν τακτοποιηθούμε στα ξενοδοχεία μας, έτσι για να ξεμουδιάσουμε, θα κάνουμε ένα  χαλαρό περπάτημα προς τον  καταρράκτη, που δίνει και το όνομα στο χωριό. Σε μικρή απόσταση από το χωριό Καταρράκτης υπάρχει πέτρινο τουριστικό περίπτερο από όπου ξεκινάει το καλντερίμι, που οδηγεί στο ρέμα και στον καταρράκτη. Θα συνεχίσουμε νοτιοανατολικά προς το καταφύγιο και κάτω από την κορυφή Καταφίδι για 2,5 ώρες περίπου. Σκηνικό και  ώρα είναι κατάλληλη για φωτογραφίες με τον καταρράκτη και τα νερά, το φυσικό τοπίο, και τα ωραία χρώματα του ήλιου στον ουρανό πλησιάζοντας στη δύση.

 Ώρες πορείας: 2.30΄  Βαθμός δυσκολίας: 1

Μετά την πεζοπορία μας θα καταλήξουμε στα ξενοδοχεία μας για να δοκιμάσουμε τις νοστιμιές της περιοχής και να ξεκουραστούμε για την ορειβατική διαδρομή της επόμενης ημέρας.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου:  Μετά το πρωινό ξεκινάμε για ανάβαση στην Στρογγούλα! Η ανάβαση της είναι απαιτητική αλλά και μια μοναδική εμπειρία. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να κατακτήσει κανείς την Στρογγούλα. Εμείς θα ακολουθήσουμε την διαδρομή που ξεκινά λίγο έξω από τα ΄Αγναντα, από το εκκλησάκι της Ανάληψης (900μ), ανηφορίζει στην κορυφή (2112μ.) συνεχίζει σε κορυφογραμμή και καταλήγει στο καταφύγιο των Πραμάντων (1300μ). Η θέση της κορυφής είναι τέτοια ώστε προς τα ανατολικά να είμαστε περιτριγυριμένοι από απότομες βουνοκορφές γεμάτες με άγρια ομορφιά που όμοιές τους στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ενώ προς τα δυτικά βλέπουμε τα Γιάννενα, τον Τόμαρο και την Άρτα. Στο βάθος αχνοφαίνεται και η Τύμφη και σαν λόφος μπροστά της το Μιτσικέλι.

Ώρες πορείας: 8  Βαθμός δυσκολίας: 3

Οσοι  δεν μπορούν να ακολουθήσουν θα επισκεφτούν το σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Το σπήλαιο που βρίσκεται λίγο έξω από τα Πράμαντα, ανακαλύφθηκε το 1960 και έχει ένα καταπληκτικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη συνέχεια θα ανηφορίσουν από βατό δασικό δρόμο 3 χλμ περίπου μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο των Πραμάντων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Εκεί  οι 2 ομάδες θα συναντηθούν για να επιστρέψουν μαζί στα Πράμαντα. Περιήγηση και φαγητό στις ταβερνούλες του χωριού.

Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα για  rafting στον ΄Αραχθο αν συγκεντρωθεί συγκεκριμένος αριθμός ατόμων και αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

Είναι μία εύκολη διαδρομή rafting  για αρχάριους, που όμως έχει συνεχόμενους κυματισμούς, έντονες στροφές και περάσματα 2ου – 3ου βαθμού. Ξεκινά από το τη Γέφυρα Πολιτσάς στο Αμπελοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα της Πλάκας, διασχίζοντας το ομορφότερο τμήμα του ποταμού. Η είσοδος στο στενό φαράγγι του Αράχθου είναι επιβλητική με κατακόρυφες ορθοπλαγιές 700μ. Στην έξοδο του φαραγγιού έστεκε μέχρι το 2015 το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδος, το γεφύρι της Πλάκας.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου: Σήμερα θα πεζοπορήσουμε μια πανέμορφη διαδρομή πάνω στο παλιό μονοπάτι που χάνεται στα βάθη του χρόνου και ένωνε τα χωριά Ματσούκι, Καλαρρύτες και Συρράκο. Η διαδρομή ξεκινάει από χωριό Ματσούκι και μετά από περίπου μισή ώρα περπάτημα σε λιθόστρωτο και σκαλιά, φτάνουμε  στο μοναστήρι της Βύλιζας το οποίο στέκει επιβλητικά στους γκρεμνούς της Ματσουκιώτικης χαράδρας. Το καθολικό της, που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αγιογραφήθηκε το 1797 και ανακαινίστηκε το 1983.

Το μονοπάτι συνεχίζει διασχίζοντας  τραβερσαριστά την χαράδρα και χάνει ομαλά την υψομετρική του ρίχνοντας μας στο μαγευτικό φαράγγι Καρλίμπου γνωστό και ως Πύλη του Παραδείσου. ’Έπειτα ανηφορίζουμε για το γραφικό χωριό των Καλαρρυτών και από εκεί κατευθυνόμαστε προς το Συρράκο διασχίζοντας το φαράγγι του ποταμού Χρούσια που χωρίζει τα δύο αυτά παραδοσιακά βλαχοχώρια, χαρακτηρισμένα ως «Οικισμοί Ειδικής Κρατικής Προστασίας και Τόποι Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους». Περιήγηση στα καλντερίμια και την πλατεία του χωριού, φαγητό και τσιπουράκι στο Συρράκο, και στην τέλος  επιστροφή πίσω στα ξενοδοχεία μας.

Ώρες πεζοπορίας: 6.30 – Βαθμός δυσκολίας:  2

Εναλλακτικά, αν κάποιοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή, μετά την επίσκεψη στο Μοναστήρι επιστρέφουν στο χωριό Ματσούκι για να επισκεφτούν το Μουσείο Φορητών Εικόνων της Μονής Βύλιζας και στη συνέχεια με το λεωφορείο έρχονται στους Καλαρρύτες, συναντούν την πρώτη ομάδα και συνεχίζουμε όλοι μαζί το όμορφο μονοπάτι ως το Συρράκο (περίπου 1 ώρας και 40 λεπτών περπάτημα).

 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου: Μαζεύουμε τα πράγματα μας τα φορτώνουμε στο λεωφορείο και ξεκινάμε για να πεζοπορήσουμε δίπλα στον Άραχθο στο Μονοπάτι της Βίδρας.

Ονομάστηκε έτσι από την ύπαρξη στα νερά του Άραχθου του γνωστού θηλαστικού βίδρα. Το μονοπάτι αυτό αποτελούσε τον κύριο δρόμο των Τζουμερκιωτών που κατευθύνονταν προς την Άρτα μέχρι που κατασκευάσθηκε ο σύγχρονος δρόμος ψηλότερα, πάνω στις πλαγιές του Ξεροβουνίου.

Το παραποτάμιο  μονοπάτι  της  Βίδρας  στον  Άραχθο είναι ένα μονοπάτι  16 χλμ.

Ξεκινάει  από το σημείο που παλαιότερα βρισκόταν το Γεφύρι της Πλάκας,  περνά από το χωριό Μονολίθι, το χωριό Παλατανούσα και τη Δαφνωτή και καταλήγει στην καινούργια γέφυρα Τζαρή κοντά στο χωριό Σκούπα.

Θα πεζοπορήσουμε σε ένα μέρος του μονοπατιού περίπου 3,5 χλμ, από τη γέφυρα Τζάρη προς το Γεφύρι της Πλάκας, μέσα σε σκιερά παρόχθια δάση παρέα με το μουρμουρητό από την κοίτη του Άραχθου.

Και μετά την πεζοπορία αρχίζει η επιστροφή μας. Επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο  με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά και το πλοίο των MINOAN LINES.

Αφιξη στο Ηράκλειο Δευτέρα πρωί 31 Οκτωβρίου γεμάτοι ενέργεια.

Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη-Παπαδάκη

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]