Σεπτέμβριος 2018

Σάββατο 1 – Κυριακή 2

α. Αϊ Γιάννης – Καλός Πόρος – Χώρα Σφακίων

Αρχηγός: Γιώργος Μιχαλοδημητράκης • Ώρες πορείας: 1+7 • Β.Δ.: 1+2

Το Σάββατο το μεσημέρι αναχωρούμε για τον Άγιο Ιωάννη Σφακίων (770μ). Περπατάμε μέχρι τον Καλό Πόρο όπου και διανυκτερεύουμε με ατομικά εφόδια στην ύπαιθρο. Η τοποθεσία αποτελεί άριστη επιλογή προκειμένου να αγναντέψουμε από ψηλά την περιοχή και να παρακολουθήσουμε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Την Κυριακή νωρίς το πρωί ξεκινάμε την πεζοπορία μας πάνω στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και, αφού περάσουμε από τις παραλίες Μάρμαρα, Λύκο, Φοίνικα, Λουτρό και Γλυκά Νερά, καταλήγουμε στη Χώρα Σφακίων.

Κυριακή 2

β. Μονή Βωσάκου

Αρχηγός: Μανιάνα Μιγάδη • Ώρες πορείας: 3 • Β.Δ.: 2

Ανεβαίνουμε στην ανακαινισμένη Μονή Βωσάκου από την Εθνική οδό Ηρακλείου – Ρεθύμνου. Επισκεπτόμαστε την πανέμορφη Μονή και αφού περιηγηθούμε στη γύρω περιοχή, κάνουμε ασκήσεις του συστήματος Γιόγκα.


Σάββατο 8 – Κυριακή 9

38η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση

Αρχηγός: Δ.Σ.

Κάθε χρόνο οι ορειβάτες από όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της Κρήτης συναντιούνται για να περπατήσουν μαζί και να γνωριστούν καλύτερα. Φέτος η συνάντηση διοργανώνεται από τον ΕΟΣ Λασιθίου και φιλοξενείται στον ευρύτερο χώρο του καταφυγίου του, Στροβίλι. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί έγκαιρα.


Κυριακή 16

α. Ορεινό – Κοψάς – Θρυπτή – Κλήρος – Παπούρα

Αρχηγός: Γιώργος Σπυριδάκης • Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3

Μια κυκλική πορεία, πάνω σε λιγοπερπατημένα μονοπάτια, μέσα στη λεκάνη απορροής της περιοχής του Ορεινού. Θα κινηθούμε στα ανώτερα υψομετρικά όρια αυτής της λεκάνης στα 1.000 μέτρα τραβερσάροντας όλη την ανατολική όψη του ορεινού όγκου της Θρυπτής. Αφού περάσουμε από το διάσελο ανάμεσα σε αυτήν και το Κλήρος, θα ανέβουμε στην κορυφή του Κλήρους (1.331 μ.), του δεύτερου πιο ψηλού βουνού ανατολικά του Ισθμού της Ιεράπετρας. Το Κλήρος, διαθέτοντας την επιβλητική ορθοπλαγιά «Φουρναρά», αποτελεί έναν παράδεισο για τα μεγάλα αρπακτικά και πτωματοφάγα πουλιά της Κρήτης. Θα περπατήσουμε για δύο περίπου χιλιόμετρα πάνω στη χαρακτηριστική ενιαία κορυφογραμμή Κλήρους και Ανατολικής Παπούρας (1.187 μ.), προτού κατηφορίσουμε για το Ορεινό. Η διαδρομή προσφέρεται για παρατήρηση πουλιών.

β. Φαράγγι Ορεινού

Αρχηγός: Μανούσος Πουλινάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Το φαράγγι του Ορεινού είναι από τα ομορφότερα της Κρήτης, με έντονη βλάστηση. Στην αρχή της διαδρομής υπάρχουν πηγές και μικροί καταρράκτες, οι οποίοι όμως σπάνια τρέχουν το καλοκαίρι. Το περπάτημα θα ξεκινήσει από το καταπράσινο χωριό Ορεινό και θα καταλήξει στον Κουτσουρά. Θα ακολουθήσει μπάνιο στην παραλία.


Κυριακή 23

α. Στις κορυφές του Ψηλορείτη

Αρχηγός: Μαριάμ Κρητικού • Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3

Ξεκινάμε από το Οροπέδιο της Νίδας (1450μ). Περνώντας από αρκετά κακοτράχαλα σημεία και μερικά μιτάτα, προσεγγίζουμε τις κορυφές Κούσακας (2.209μ) και Βουλωμένος (2.267μ.) Στη συνέχεια ανεβαίνουμε στην κορυφή του Αγκαθιά (2424μ) και στην κορυφή Τίμιος Σταυρός (2456μ), όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. Από την κορυφή μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης και, ανάλογα με τις συνθήκες, και κάποια νησιά τού Αιγαίου. Η κατάβασή μας θα γίνει από τη βορεινή πλευρά ακολουθώντας τη λεγόμενη Στράτα του Ψηλορείτη για να καταλήξουμε στο καταφύγιο του Μυγερού.

β. Μάλια – Σίσι – Μίλατος, Σπήλαιο Ραπά

Αρχηγός: Παναγιώτης Αργύρης • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Ξεκινάμε την πορεία μας από τις αρχαιότητες στα Μάλια. Ακολουθώντας παραλιακό μονοπάτι διασχίζουμε το Σίσι, διάφορες μικρές παραλίες με θέα στο κρητικό πέλαγος και μετά την παραλία Μπούφος ανηφορίζουμε σε παραλιακό χωματόδρομο μέχρι τη Μίλατο και ανατολικότερα, έως το ξωκλήσι Κωνσταντίνου και Ελένης. Επιστρέφουμε πίσω στην παραλία της Μιλάτου, όπου βρίσκουμε το λεωφορείο για να μας μεταφέρει στο σπήλαιο του Ραπά, που βρίσκεται σε υψόμετρο 155μ., έχει μήκος 75μ και αποτελείται από πολλές μικρές αίθουσες σε διαφορετικά επίπεδα με άφθονες σταλαγμιτικές κολώνες διατεταγμένες σε σειρές.


Κυριακή 30

α. Ασκύφου – Ανώπολη

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3

Από τον οικισμό Πετρές (730μ) του Ασκύφου ξεκινάμε το περπάτημα σε παλιό μονοπάτι που μας βγάζει στο μικρό οροπέδιο Κάτω Ξερόκαμπος (1100μ). Περνάμε την περιοχή Τρικουκιά (1164μ), τον οικισμό Καλοί Λάκκοι, την πηγή Σκαφίδια (1235μ) και το εγκαταλελειμμένο χωριό Μουρί. Τέλος, διασχίζουμε εγκάρσια το φαράγγι της Καββής με την παλιά τοιχογραφημένη εκκλησία και από χωματόδρομο τερματίζουμε στην Ανώπολη (600μ).

β. Ασκύφου – Τρικουκιά – Οροπέδιο Νιάτο – Ασκύφου

Αρχηγός: Σοφία Λουκάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Από τον οικισμό Πετρές (730μ) του Ασκύφου ξεκινάμε το περπάτημα σε παλιό μονοπάτι που μας βγάζει στο μικρό οροπέδιο Κάτω Ξερόκαμπος (1100μ) και φτάνουμε στην περιοχή Τρικουκιά (1164μ). Από εκεί, με μονοπάτι συνεχίζουμε ως το Οροπέδιο Νιάτο (1200μ). Επιστρέφουμε στο Ασκύφου ακολουθώντας όμορφο, κατάφυτο μονοπάτι. Ακολουθεί μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά του νότου.

[ + ]