Οκτώβριος 2023

Κυριακή 1

α. Στις κορυφές της Θρυπτής

Αρχηγός: Δημήτρης Σφυράκης • • Ώρες πορείας: 10 • Β.Δ.: 3

Από τη θέση Ψυχρό (470μ), μεταξύ Αγ. Ιωάννη και Σχινοκαψάλων, ξεκινάμε τη διαδρομή μας. Κινούμαστε μέσα σε πευκοδάσος και από τη θέση Τρανταμυθιάς Πόρος τραβερσάρουμε τη νότια πλαγιά του Αφέντη (1476μ) για να ανέβουμε στην κορυφή του. Αφού κάνουμε διάλειμμα, ακολουθούμε κατηφορικό χωματόδρομο μέχρι τη θέση Σύνορα, από όπου περπατώντας σε γιδόστρατες, ανηφορίζουμε για την κορυφή Κλήρος (1331μ). Από εδώ, κινούμενοι στην κορυφογραμμή, φτάνουμε στην κορυφή Παπούρα (1188μ), από όπου βλέπουμε την ανατολή του φεγγαριού και κατηφορίζουμε για το σημείο αναχώρησής μας.

β. Βραχάσι – Ανάβλοχος

Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Ξεκινάμε λίγο πριν την είσοδο του Βραχασίου (360μ) σε χωματόδρομο που μας οδηγεί στον λόφο με του παλιούς ανεμόμυλους. Στη συνέχεια ακολουθούμε εγκαταλελειμμένο μονοπάτι για να ανέβουμε στην κορυφογραμμή του Ανάβλοχου. Αφού θαυμάσουμε τη θέα προς τα βόρεια παράλια, συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή με νοτιοανατολική κατεύθυνση, περνάμε από τον χώρο της αρχαία πόλης των σκοτεινών χρόνων και καταλήγουμε στο ψηλότερο σημείο (623μ), όπου βρίσκεται και το γκρεμισμένο υψομετρικό. Επιστρέφουμε βόρεια και συνεχίζουμε μέχρι το χώρο της τωρινής αρχαιολογικής ανασκαφής, απ’ όπου ακολουθώντας φαρδύ και ευδιάκριτο μονοπάτι οδηγούμαστε και πάλι στο Βραχάσι.


Σάββατο 7

α. Καπετανιανά – Via Ferrata

Αρχηγός: Θωμάς Βισκαδουράκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3

Διαδρομή στα Αστερούσια που περιλαμβάνει δύσκολα περάσματα via ferrata, κατάλληλη για όσους έχουν έστω μικρή εμπειρία στην αναρρίχηση, καθώς υπάρχουν συρματόσχοινο και σκαλοπάτια σε πολλά σημεία. Η θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος είναι φανταστική.

β. Άγιος Παύλος – Πρέβελη

Αρχηγός: Νίκος Αποστολάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Πεζοπορία σε 17 όμορφες παραλίες στο Νομό Ρεθύμνης σε μια διαδρομή. Ξεκινάμε από την παραλία Αγίου Παύλου και περνάμε διαδοχικά τον αμμόλοφο, τις παραλίες των γυμνιστών, μικρή Τριόπετρα και μεγάλη Τριόπετρα, όπου το κύμα του Λιβυκού κτυπά τους τρεις βράχους μέσα στη θάλασσα. Περπατώντας πάνω στην άμμο, περνάμε διαδοχικά τις εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες Ξερομηλιά, Λίγκρες, Κατσούνι, Παχειά Άμμο, Γλίμα, Ποδαρέ, Αγ. Φωτεινή, Πύργο, Γιαλοπόταμα, Ανατολικά, Κεφάλι, Αμμούδι και Πρέβελης όπου απολαμβάνουμε την εκβολή του Κουρταλιώτη ποταμού μαζί με το Φοινικόδασος. Το κολύμπι φυσικά δεν θα μας λείψει!


Κυριακή 15

Σελί Αμπέλου – Λουλουδάκι – Χώνος

Αρχηγός: Γρηγόρης Καρανδινάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Από το Σελί Αμπέλου (910μ) στο οροπέδιο Λασιθίου ανηφορίζουμε στην κορυφή Λουλουδάκι (1163μ). Στη συνέχεια κατεβαίνουμε στην περιοχή Τσούλη Μνήμα και ακολουθώντας το παλιό μινωικό μονοπάτι, καταλήγουμε στην Κασταμονίτσα (520μ).


Κυριακή 22

α. Διάσχιση Ψηλορείτη:
Οροπέδιο Νίδας – Τίμιος Σταυρός – Φουρφουράς

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 10 • Β.Δ.: 4

Η κλασική φθινοπωρινή διάσχιση του Ψηλορείτη που δίνει την ευκαιρία σε νέους και παλιούς ορειβάτες μας να απολαύσουν το μεγαλείο του λίγο πριν ντυθεί στα λευκά! Ξεκινάμε πολύ νωρίς το πρωί από το Οροπέδιο της Νίδας (1380μ.) και ακολουθώντας το Ε4 ανεβαίνουμε στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τον Τίμιο Σταυρό (2456μ). Αφού απολαύσουμε τη μοναδική πανοραμική θέα σε όλο το νησί, κατηφορίζουμε νοτιοδυτικά μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Ρεθύμνου, Τουμπωτός Πρίνος (1400μ.), από όπου, αφού ξεκουραστούμε, συνεχίζουμε την πορεία μέσα από δασωμένο μονοπάτι μέχρι το χωριό Φουρφουράς (500μ.).

β. Αρχάνες – Βαθύπετρο

Αρχηγός: Φωτεινή Σαρακινού • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Πεζοπορία σε χωματόδρομους και μονοπάτι στην καταπράσινη λοφοπλαγιά νότια των Αρχανών. Είναι μια περιοχή δίπλα μας που την προσπερνούμε αλλά αξίζει την προσοχή μας γιατί προσφέρει μικρά ξωκλήσια, πλούσια βλάστηση και θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μια πορεία πανέμορφη που απευθύνεται και σε νέους πεζοπόρους και παιδιά. Στο τέλος θα υπάρχει χρόνος για βόλτα ή φαγητό στις Αρχάνες.


Παρασκευή 27 – Δευτέρα 30

Τζουμέρκα

Αρχηγός: Αλέξης Καραβασίλης

Τετραήμερο στα αγέρωχα βουνά της Ηπείρου. Με βάση τους Μελισσουργούς ανεβαίνουμε στις κορυφές Στρογγούλα και Σταυρό Καρκαδίτσας, περπατάμε ανάμεσα στα έλατα που αγκαλιάζουν τις πλαγιές, πηγαίνουμε από το Συρράκο στους Καλαρρύτες και θαυμάζουμε τον καταρράκτη Κεφαλόβρυσο, ύψους 350 μέτρων, τον παράδεισο του canyoning.


Σάββατο 28 – Κυριακή 29

Φαράγγια Καράνου, Μηλιά – Σηρικάρι – Πολυρρήνεια

Αρχηγός: Νώντας Γκιουζέλης • Ώρες πορείας: 5+5 • Β.Δ.: 1+1

Διήμερο στην Κίσσαμο Χανίων. Το Σάββατο κάνουμε μια κυκλική διαδρομή μέσα σε πυκνό δάσος σε καλοφτιαγμένο μονοπάτι. Ξεκινάμε από τη γειτονιά Μποριανά στο χωριό Καράνου Χανίων, κατεβαίνουμε το Μποριανό Φαράγγι, συναντάμε την έξοδο του Φαραγγιού Κυδώνι και το ανηφορίζουμε έως πίσω στο χωριό Καράνου. Τα φαράγγια είναι μικρά, με ξύλινα παγκάκια, γεφυράκια, κάγκελα και ενημερωτικές πινακίδες.
Την Κυριακή από η Μηλιά (500μ) ακολουθούμε μονοπάτι μέσα από το καστανόδασος μέχρι το Σηρικάρι (509μ). Από κει μπαίνουμε στο ομώνυμο φαράγγι και φτάνουμε στην αρχαία Ρωμαϊκή πόλη Πολυρρήνεια (418μ), όπου θα επισκεφτούμε τα αρχαία τείχη και την ακρόπολη πάνω στο λόφο με εκπληκτική θέα τον κόλπο της Κισσάμου. Και οι δύο διαδρομές είναι ιδανικές για νέους ορειβάτες.

[ + ]