Οκτώβριος

Σάββατο 1 – Κυριακή 2

Ομαλός Χανίων – Γκίγκιλος – Βολακιάς

Αρχηγός: Σοφία Σωτηροπούλου • Ώρες πορείας: 5+10 • Β.Δ.: 2+4

Το Σάββατο το πρωί ανεβαίνουμε στο καταφύγιο Καλλέργη (1600μ) από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (1200μ). Μετά τη στάση στο καταφύγιο, κινούμαστε βόρεια και κατεβαίνουμε κυκλικά περνώντας από την κορυφή Κουκουλέ στο οροπέδιο του Ομαλού. Το βράδυ διανυκτερεύουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Την Κυριακή το πρωί ξεκινάμε πάλι από το Ξυλόσκαλο (1200μ), ακολουθούμε το καλά χαραγμένο μονοπάτι Ε4, περνάμε από την πηγή στο Λινοσέλι και ανηφορίζουμε μέχρι το διάσελο (1650μ). Στη συνέχεια, ακολουθώντας τα σημάδια στη βραχώδη δυτική πλαγιά του βουνού, οδηγούμαστε στην κορυφή του Γκίγκιλου (1980μ). Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και η θέα μαγευτική. Όσοι θέλουν συνεχίζουν και στην κορυφή του Βολακιά (2116μ). Η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.


Σάββατο 8 – Κυριακή 9

Σούγια – Δώματα – Αγία Ρουμέλη

Αρχηγός: Θωμάς Βισκαδουράκης • Ώρες πορείας: 6+6 • Β.Δ.: 3

Πεζοπορία στο πιο όμορφο, αλλά και αρκετά απαιτητικό τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 στην Κρήτη. Αυτό, το μεγάλο σε μήκος παραλιακό μονοπάτι με τις συχνές υψομετρικές εναλλαγές, είναι κατάλληλο για έμπειρους πεζοπόρους και προσφέρει τοπία μαγευτικής ομορφιάς. Ξεκινώντας από τη Σούγια με κατεύθυνση ανατολικά, διανυκτερεύουμε στην παραλία Δωμάτων και την επαύριο συνεχίζουμε ως την Αγία Ρουμέλη.

Κυριακή 9

Χερσόνησος Σπιναλόγκας

Αρχηγός: Νανά Κουτσανδρέου • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Ξεκινώντας από την Ελούντα περπατάμε στη χερσόνησο της Σπιναλόγκας ή Κολοκύθας. Ακολουθώντας παλιά μονοπάτια πάμε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Φωκά. Συνεχίζουμε το περπάτημα δίπλα στη θάλασσα σε βραχώδεις παραλίες, περνάμε τον υπέροχο κολπίσκο στην ανατολική ακτή της χερσονήσου και ακολουθώντας κυκλική πορεία επιστρέφουμε στην Ελούντα.


Σάββατο 15

Καταφύγιο Πρίνος

Αρχηγός: Δ.Σ. • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Ημερήσια πανηγυρική συνάντηση με άλλους Συλλόγους του Ηρακλείου επ’ ευκαιρία της επετείου των 90 χρόνων του ΕΟΣ Ηρακλείου. Θα ξανασυναντηθούμε, θα γνωριστούμε, θα συζητήσουμε, θα γευματίσουμε, θα περάσουμε καλά όλοι μαζί.

Κυριακή 16

Διάσχιση Ψηλορείτη: Οροπέδιο Νίδας – Τίμιος Σταυρός – Φουρφουράς

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 10 • Β.Δ.: 4

Η κλασική φθινοπωρινή διάσχιση του Ψηλορείτη που δίνει την ευκαιρία σε νέους και παλιούς ορειβάτες μας να απολαύσουν το μεγαλείο του λίγο πριν ντυθεί στα λευκά! Ξεκινάμε πολύ νωρίς το πρωί από το Οροπέδιο της Νίδας (1380μ.) και ακολουθώντας το Ε4 ανεβαίνουμε στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τον Τίμιο Σταυρό (2456μ). Αφού απολαύσουμε τη μοναδική πανοραμική θέα σε όλο το νησί, κατηφορίζουμε νοτιοδυτικά μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Ρεθύμνου, Τουμπωτός Πρίνος (1400μ.), από όπου, αφού ξεκουραστούμε, συνεχίζουμε την πορεία μέσα από δασωμένο μονοπάτι μέχρι το χωριό Φουρφουράς (500μ.).


Σάββατο 22 – Κυριακή 23

40ή Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση

Αρχηγός: Δ.Σ. • Ώρες πορείας: 2+6 • Β.Δ.: 2

Κάθε χρόνο οι ορειβάτες από όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της Κρήτης συναντιούνται για να περπατήσουν μαζί και να γνωριστούν καλύτερα. Φέτος η συνάντηση διοργανώνεται από τον ΕΟΣ Χανίων και φιλοξενείται στον ευρύτερο χώρο του καταφυγίου της Ταύρης, πάνω από το χωριό Αμμουδάρι του οροπεδίου Ασκύφου Σφακίων σε υψόμετρο 1.200μ, όπου θα γιορταστεί η 30ή επέτειος από τα εγκαίνια του καταφυγίου.


Πέμπτη 27 – Κυριακή 30

Πιέρια Όρη

Αρχηγός: Φάνης Μάμος

Τα Πιέρια Όρη είναι ο ορεινός όγκος βορειοδυτικά του Ολύμπου. Η έκταση των Πιερίων εκτείνεται μεταξύ των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Κοζάνης και η ψηλότερη κορυφή είναι το Φλάμπουρο (2.193μ). Τα Πιέρια είναι ένα εκτεταμένο βουνό, εξαιρετικά δασωμένο με τις όμορφες και μακριές διαδρομές του να συνδυάζονται με την ηρεμία του τοπίου. Εκεί θα απολαύσουμε τέσσερις ημέρες με πεζοπορίες στη φθινοπωρινή φύση.

Κυριακή 30

Στις κορυφές της Θρυπτής

Αρχηγός: Δημήτρης Σφυράκης • Ώρες πορείας: 10 • Β.Δ.: 3

Πεζοπορική διάσχιση της οροσειράς της Θρυπτής. Ξεκινάμε από τη θέση Κεφάλια, πάνω από το χωριό Ορεινό (900μ.) και ανεβαίνουμε στην πρώτη κορυφή της διαδρομής, στην Παπούρα (1188μ.). Στη συνέχεια, κινούμενοι δυτικά πάνω στην κορυφογραμμή φτάνουμε στην κορυφή Κλήρος (1331μ.). Από εκεί κατηφορίζουμε νότια στα 960 μ., από όπου ξεκινάει η ανάβασή μας σε χωματόδρομο για την κορυφή Αφέντης (1476μ.). Από τον Αφέντη κινούμαστε νότια, μπαίνουμε σε χαράδρα (χώνη στη ντοπιολαλιά της περιοχής), η οποία έχει χάλαβρο (σάρα/πέτρες), που μας οδηγεί σε πευκοδάσος για να καταλήξουμε στη θέση Ψυχρό (460μ.).

[ + ]