Οκτώβριος 2021

Κυριακή 3

Φαράγγι Ρόζας – Φαράγγι Εμπασάς

Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη-Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.:2

Ξεκινώντας λίγο μετά το Αβδού, θα κάνουμε μια κυκλική διαδρομή περπατώντας σε δύο τελείως διαφορετικά γεωλογικά φαράγγια της περιοχής. Το ένα είναι το Φαράγγι της Ρόζας που καταλήγει στην Κερά, με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και απότομα πρανή. Η κοίτη του έχει μεγάλη κλίση και το μονοπάτι που τη διασχίζει είναι λίγο απότομο αλλά υπάρχουν προστατευτικά συρματόσχοινα στα εκτεθειμένα σημεία. Το άλλο είναι το φαράγγι της Εμπασάς που από τη Κάτω Κερά καταλήγει στις Γωνιές. Είναι καταπράσινο με έντονη βλάστηση κυρίως πλατάνια και πρίνους και ομαλό βατό μονοπάτι.


Κυριακή 10

Βοριζιανό Φαράγγι

Αρχηγός: Μανώλης Φραγκιαδάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Περπατάμε μέσα σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαράγγι του Ψηλορείτη, το Φαράγγι των Βοριζίων, που ξεκινά λίγο έξω από το ομώνυμο χωριό (560μ). Ακολουθούμε διαδρομή ανηφορική μέσα στην κοίτη του φαραγγιού με κάποια απότομα σημεία. Στα 1090μ, λίγο πριν φτάσουμε στην είσοδο του οροπεδίου της Νίδας, βγαίνουμε από το φαράγγι και κατηφορίζοντας από παλιό μονοπάτι επιστρέφουμε στα Βορίζια.


Κυριακή 17

Διάσχιση Ψηλορείτη

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 10 • Β.Δ.: 3

Ξεκινάμε νωρίς το πρωί από το Οροπέδιο της Νίδας (1450μ) από όπου, ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4, ανεβαίνουμε στην κορυφή του Ψηλορείτη, Τίμιος Σταυρός (2456μ). Από εκεί κατηφορίζουμε νοτιοδυτικά μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Ρεθύμνου, Τουμπωτός Πρίνος (1400μ) και αφού ξεκουραστούμε, συνεχίζουμε την πορεία μέσα από δασωμένο μονοπάτι μέχρι το χωριό Φουρφουράς (500μ).


Κυριακή 24

Οροπέδιο Λασιθίου – Φαράγγι Χαυγά

Αρχηγός: Ελένη Μπιτσάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Μια όμορφη κυκλική πεζοπορική διαδρομή στο Φαράγγι του Χαυγά, που συνδέει το Οροπέδιο Καθαρό με το Οροπέδιο Λασιθίου. Η διαδρομή μας ξεκινάει από το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος (820μ), περνάει από το εκκλησάκι της Αγίας Πελαγίας και ανεβαίνει στο Οροπέδιο του Καθαρού (1150μ), δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να απολαύσουν τη φθινοπωρινή φύση. Κάνουμε μια στάση στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, απ’ όπου θαυμάζουμε τη θέα στο οροπέδιο, και στη συνέχεια κατεβαίνουμε στο Φαράγγι του Χαυγά, το οποίο μας οδηγεί πίσω στο Οροπέδιο Λασιθίου.


Τετάρτη 27 – Κυριακή 31

Ορεινή Ευρυτανία

Αρχηγός: Φάνης Μάμος

Αγέρωχα βουνά. Δάση με έλατα και καστανιές. Χρώματα του φθινοπώρου. Φαράγγια με καταρράκτες και κρυμμένα γραφικά ξωκλήσια. Χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο και γεμάτα Ιστορία. Τσίπουρο με συνοδεία ρουμελιώτικων μεζέδων. Η ορεινή Ευρυτανία είναι γεμάτη λόγους να την γνωρίσεις και να την επισκεφθείς ξανά και ξανά. Κι αυτό κάνει ο ΕΟΣ Ηρακλείου ανηφορίζοντας για άλλη μια φορά στα Ευρυτανικά βουνά.

Ανεβαίνουμε στις κορυφές Χελιδόνα, Καλιακούδα και Τριανταφυλλιά, περπατάμε στο μικρό Πάντα Βρέχει, αλλά και σε άλλα καταπράσινα μονοπάτια. Πέντε ημέρες για να «πάρει η ψυχή μας δύναμη κι αέρα»!


Κυριακή 31

Φαράγγι Έργανου

Αρχηγός: Μάνος Πετράκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1+

Εξόρμηση canyoning για τους έχοντες τεχνικές γνώσεις κατάβασης φαραγγιών. Από το οροπέδιο της Έργανου πάνω από το χωριό Κατωφύγι Βιάννου Ηρακλείου θα μπούμε στην κοίτη του φαραγγιού της Έργανου, το οποίο έχει 8 ραπέλ, το μεγαλύτερο ύψους 9μ, και αρκετό περπάτημα. Κατά την κατάβαση θα συναντήσουμε γεωλογικούς σχηματισμούς μοναδικής ομορφιάς. Τέλος θα καταλήξουμε στο Κατωφύγι. Το φαράγγι ενδείκνυται για αρχάριους.

[ + ]