Οκτώβριος 2018

Κυριακή 7

α. Κάτω Χωριό – Καταλύματα – Κουφωτό – Μοναστηράκι

Αρχηγός: Γιώργος Σπυριδάκης • Ώρες πορείας: 9 • Β.Δ.: 3

Ανηφορίζουμε από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, στο ύψωμα που βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και προσεγγίζουμε την κορυφογραμμή του νοτιότερου βουνού «Καταλύματα ή Ξυλόγουρνες» στα 850 μ. Αφού βαδίσουμε στην πανέμορφη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρχαιολογικά κορυφογραμμή, χαμηλώνουμε πρόσκαιρα για να συναντήσουμε τη λεγόμενη «Στράτα του Σελιμά». Αμέσως μετά αρχίζει η ανάβαση στη δασωμένη κορυφογραμμή του Κουφωτού. Η επιστροφή στο Μοναστηράκι γίνεται από το γνωστό μονοπάτι Ε4 που ενώνει την Αγία Άννα Θρυπτής με τον οικισμό στην έξοδο της χαράδρας του Χα. Η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη.

β. Μονή Γουβερνέτου – Αυλάκι – Σεϊτάν Λιμάνια

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Πεζοπορία στα “φιόρδ της Κρήτης” που ξεκινά από τη Μονή Γουβερνέτου πάνω σε όμορφο πετρόκτιστο μονοπάτι, περνά από το Σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας, το εγκαταλειμμένο μοναστήρι του Καθολικού και κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα, στο Αυλάκι, το πρώτο υπέροχο μικρό φιόρδ με γαλαζοπράσινα νερά, στο οποίο υπάρχουν ερείπια από το παλιό λιμάνι της μονής. Συνεχίζουμε την πορεία μας σε μονοπάτι δίπλα στη θάλασσα μέχρι τα ξακουστά Σεϊτάν Λιμάνια, το επόμενο ξακουστό φιόρδ, για να απολαύσουμε το μπάνιο μας στα καταγάλανα νερά του.


Σάββατο 13 – Κυριακή 14

α. Γκίγκιλος

Αρχηγός: Άρια Χατζιβασίλη • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3

Το Σάββατο το απόγευμα αναχωρούμε για τον Ομαλό Χανίων όπου και διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή το πρωί ξεκινάμε από το Ξυλόσκαλο (1200μ) την ανάβαση για την κορυφή Γκίγκιλος, η οποία βρίσκεται δυτικά του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Αρχικά ακολουθούμε το καλά χαραγμένο μονοπάτι Ε4, περνάμε από το Λινοσέλι και ανηφορίζουμε μέχρι το διάσελο (1650μ). Όσοι θέλουν μπορούν να σταματήσουν εδώ, να θαυμάσουν τη θέα και να επιστρέψουν στο Ξυλόσκαλο. Οι υπόλοιποι, ακολουθώντας τα σημάδια στη βραχώδη δυτική πλαγιά του βουνού, συνεχίζουμε για την κορυφή του Γκίγκιλου (1980μ). Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και η θέα μαγευτική. Η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.

β. Ομαλός – Λινοσέλι – Ομαλός

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Το Σάββατο το απόγευμα αναχωρούμε για τον Ομαλό Χανίων όπου και διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή το πρωί ξεκινάμε από το Ξυλόσκαλο (1200μ) το περπάτημά μας ακολουθώντας το μονοπάτι προς Γκίγκιλο, απολαμβάνοντας την ιδιαίτερη και άγρια ομορφιά των κορυφών αλλά και του οροπεδίου που απλώνεται στα πόδια μας. Στη θέση Λινοσέλι (1450μ) βρίσκουμε την πηγή και ξεκουραζόμαστε πριν επιστρέψουμε στο οροπέδιο. Σχετικά εύκολη εξόρμηση, κατάλληλη για νέους ορειβάτες.


Κυριακή 21

α. Διάσχιση Ψηλορείτη

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 10 • Β.Δ.: 3

Ξεκινάμε πολύ νωρίς το πρωί από το Οροπέδιο της Νίδας (1450μ) από όπου ακολουθώντας το κλασικό μονοπάτι ανεβαίνουμε στην κορυφή του Ψηλορείτη, Τίμιος Σταυρός (2456μ). Από εκεί κατηφορίζουμε νοτιοδυτικά μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Ρεθύμνου, Τουμπωτός Πρίνος (1400μ), όπου αφού ξεκουραστούμε συνεχίζουμε την πορεία μέσα από δασωμένο μονοπάτι μέχρι το χωριό Φουρφουράς (500μ).

β. Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στον Στρούμπουλα

Αρχηγός: Μανιάνα Μιγάδη • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Μια διαφορετική ανάβαση στον κοντινό μας Στρούμπουλα. Ανεβαίνουμε χωρισμένοι σε δύο ομάδες, λύνοντας γρίφους σε ένα καλοστημένο κυνήγι θησαυρού. Φορέστε το πιο όμορφο σας χαμόγελο, πάρτε τις πυξίδες σας κι ελάτε να απολαύσουμε μαζί μία διαφορετική ανάβαση. Το έπαθλο, εκτός από τη χαρά της επιτυχίας, …έκπληξη! Η εξόρμηση προτείνεται για παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.


Πέμπτη 25 – Κυριακή 28

Φαλακρό – Παγγαίο – Στενά Νέστου

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη

Τετραήμερη απόδραση με προορισμό την απλή και ανοιχτόκαρδη Δράμα και την Ξάνθη, το στολίδι της Θράκης. Θα γνωρίσουμε τις ομορφιές του Φαλακρού (2232μ) – που παρά το όνομα του μόνο γυμνό δεν είναι! – του Παγγαίου (1956μ), του βυθισμένου στο μύθο βουνού, και του ταξιδευτή της Ροδόπης, του ποταμού Νέστου, ακολουθώντας μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας δίπλα στις όχθες του.

[ + ]