Οκτώβριος 2017

Σάββατο 30 – Κυριακή 1

Λιμνάκαρο – Σπαθί – Σελάκανο

Αρχηγός: Ελένη Μπιτσάκη • Ώρες πορείας 9 • Β.Δ. 3

Από το οροπέδιο Λιμνάκαρο (1150μ) ανηφορίζουμε ακολουθώντας το Ε4 μέχρι το διάσελο και διανυκτερεύουμε στο καταφύγιο του ΕΟΣ Λασιθίου στο Στροβίλι (1350μ). Την επομένη ανεβαίνουμε στο Σπαθί (2148μ) την ψηλότερη κορφή των Λασιθιώτικων. Επιστρέφουμε στο διάσελο και παίρνουμε το Ε4 μέχρι το Σελάκανο.

Κυριακή 1

Οροπέδιο Καθαρό – Σελάκανο

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Όμορφη πεζοπορία σε μονοπάτι και χωματόδρομο σε υπέροχα τοπία. Θα ξεκινήσουμε από το οροπέδιο Καθαρό (1150μ), θα κατέβουμε στον οικισμό Σελάκανο (930μ), διασχίζοντας το ομώνυμο δάσος που είναι ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα στην Κρήτη, ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000. Μετά από στάση στο παραδοσιακό καφενεδάκι της κας Στέλλας θα τελειώσουμε τη διαδρομή μας στην Αγία Παρασκευή (540μ).


Σάββατο 7 – Κυριακή 8

Λευκά Όρη
(Πάχνες – Μαύρο Γούργουθο – Μπουρνέλος)

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3

Αναχώρηση Σάββατο μεσημέρι και διανυκτέρευση στην Ανώπολη. Το πρωί της Κυριακής με αγροτικά θα προωθηθούμε στις Ρουσιές (2100μ). Από εκεί αρχίζει η πορεία μας προς τις Πάχνες (2453μ). Στη συνέχεια περνάμε στην απέναντι δυτική κορυφή Μαύρο Γούργουθο (2435μ) με την πανοραμική θέα, στη συνέχεια θα ανέβουμε στη κορυφή Μπουρνέλος (2342μ) και θα τερματίσουμε στις Ρουσιές όπου θα μας περιμένουν τα αγροτικά. Κυκλική πορεία χωρίς μονοπάτι μετά τις Πάχνες.

Κυριακή 8

Έξω Ποτάμοι – Κρόνιο Σπήλαιο – Τζερμιάδο

Αρχηγός: Νείλος Πιτσινός • Ώρες πορείας 5 • Β.Δ.:1

Η διαδρομή ξεκινά από τους Έξω Ποτάμους (850μ). Θα περπατήσουμε στην ρεματιά του Ποταμού μέχρι το πέτρινο γεφύρι (700μ) από όπου θα ανέβουμε τον δρόμο της Κρητικής Πολιτείας μέχρι τα Σελλιά. Από εκεί με ανηφορικό μονοπάτι και λίγο χωματόδρομο θα καταλήξουμε στο Τζερμιάδο (850μ) αφού επισκεφτούμε το Σπήλαιο της Τραπέζας ή Κρόνιο. Εν συνεχεία το λεωφορείο θα μας οδηγήσει στο Ψυχρό για να ανηφορίσουμε πεζοπορώντας και να περιηγηθούμε στο Δικταίο Άντρο.


Κυριακή 15

Οξά – Αρχαία Νάξος

Αρχηγός: Νανά Κουτσανδρέου • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Ξεκινάμε την πορεία μας από τα Λενικά (145μ) λίγο μετά την Ελούντα, και ακολουθώντας χωματόδρομο φτάνουμε στους πρόποδες του όρους Όρους Οξά. Παίρνουμε το αχνό παλιό μονοπάτι και φτάνουμε σε υψόμετρο 540μ όπου βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Νάξου, με καταπληκτική θέα προς τον κόλπο του Μιραμπέλου και τη Σπιναλόγκα. Προχωράμε κατά μήκος της Σέλας προς το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού και ανεβαίνουμε τα λίγα μέτρα ως τη κορυφή Οξά (550μ). Με το λεωφορείο καταλήγουμε στην Πλάκα για μπάνιο και ξεκούραση.


Κυριακή 22

α. Διάσχιση Ψηλορείτη

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 10 • Β.Δ.: 3

Η διάσχιση θα ξεκινήσει πολύ νωρίς το πρωί από το Οροπέδιο της Νίδας (1450μ) από όπου ακολουθώντας το κλασικό μονοπάτι θα ανεβούμε στην Κορυφή του Ψηλορείτη Τίμιος Σταυρός (2456μ). Από εκεί θα κατηφορίσουμε νοτιοδυτικά μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Ρεθύμνου Τουμπωτός Πρίνος (1400μ), όπου θα ξεκουραστούμε και θα συνεχίσουμε την πορεία μέσα από δασωμένο μονοπάτι μέχρι το χωριό Φουρφουράς (500μ).

β. Κνωσανό Φαράγγι

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Δωρεάν πεζοπορία για όλους, ενταγμένη στο αθλητικό καλεντάρι του Δήμου Ηρακλείου και του τμήματος αθλητισμού. Θα ξεκινήσουμε την πορεία μας λίγο μετά το Βενιζέλειο ακολουθώντας τα απομεινάρια του υδρευτικού συστήματος της Βενετσιάνικης περιόδου περνώντας και από την υδρογέφυρα της Κνωσού με κατεύθυνση τα Σπήλια. Συνεχίζουμε από μονοπάτι μέσα στο Κνωσανό ή Αρχανιώτικο Φαράγγι ως την περιοχή Καρυδάκι και την πανέμορφη Καρυδακιανή υδατογέφυρα που βρίσκεται κάτω από τον Γιούχτα. Μετά από λίγο μπαίνουμε στον δρόμο που ενώνει τις Αρχάνες με τη Σύλλαμο για να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή μας στις Αρχάνες. Εύκολη πεζοπορία για όλους, ακόμα και για παιδιά.


Πέμπτη 26 – Κυριακή 29

Ορεινή Αρκαδία

Αρχηγός: Σπύρος Καλεμάκης

Τετραήμερο σε μέρη ιστορικά, με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και απίστευτο φυσικό κάλος. Το Μαίναλο με τα ατέλειωτα δάση και τα γραφικά χωριά του, Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Αλωνίτσαινα, Λαγκάδια, μας περιμένει. Θα πεζοπορήσουμε στα μονοπάτια του Μαίναλου, στο φαράγγι του Λούσιου, στις λαγκαδιές του Μυλάοντα ποταμού και στα πετρολίβαδα των Λαγκαδίων. Η διαμονή μας θα είναι στη Βυτίνα.

[ + ]