Νοέμβριος 2017

Κυριακή 5

α. Οροπέδιο Νίδας – Αλικαδάμ – Τραχήλι – Βορίζια

Αρχηγός: Μανώλης Φραγκιαδάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Από το οροπέδιο της Νίδας (1370μ) πηγαίνουμε στο οροπέδιο του Αλικαδάμ (1530 μ) με τα πηγάδια, που βρίσκεται στο νοτιανατολικό μέρος του Ψηλορείτη, ανάμεσα στη Χαλασοκεφάλα και το Κουδούνι. Συνεχίζουμε περνώντας το Δάσος του Γραμματικού, με απότομη κατηφορική κλίση και φτάνουμε στην περιοχή Τραχήλι (900μ), όπου το 1943 έγινε η μάχη της Ομάδας Πετρακογιώργη με τους Γερμανούς. Η πορεία μας τελειώνει στο χωριό Βορίζια (570μ).

β. Κορίτσι – Βρομονερό Παιδική πεζοπορία

Αρχηγός: Φάνης Μάμος • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Το περπάτημα θα ξεκινήσει περίπου 2 χλμ μετά την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας (1300μ) στο δρόμο προς τη Νίδα. Θα κατηφορίσουμε από μονοπάτια και χωματόδρομους προς το Οροπέδιο Κορίτσι και το Δάσος Βρομονερό. Η πορεία μας θα τελειώσει στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης Κρουσώνα.


Κυριακή 12

α. Στα μπαλκόνια της Δίκτης

Αρχηγός: Σοφοκλής Πλαΐτης • Ώρες πορείας 8 • Β.Δ.: 3

Παίρνουμε το χωματόδρομο από τον Άγιο Κωνσταντίνο Λασιθίου ως την Αγία Πελαγία. Από εκεί στην αρχή σε μονοπάτι και στη συνέχεια εκτός μονοπατιού με λίγο απότομη κλίση ανηφορίζουμε στη βόρεια πλευρά της Δίκτης μέχρι τα 1800μ, για να βρεθούμε ακολουθώντας ασαφές μονοπάτι πάνω από τα λούκια του όρους Σπαθί. Συνεχίζουμε τραβερσάροντας μέχρι το παλιό μιτάτο, μπαίνουμε στο Ε4 και καταλήγουμε στο οροπέδιο Λιμνάκαρο.

β. Λίμνη Πάρτηρα – Μικρή Επισκοπή – Μηλιαρήσι – Βιτσιλιά – Λευκοχώρι

Αρχηγός: Εύα Δημάκη • Ώρες πορείας 5 • Β.Δ.: 1

Εύκολη διαδρομή κυρίως σε χωματόδρομο που περνάει από πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Η Μικρή Επισκοπή είναι παλιό έρημο χωριό με όμορφη βρύση, μεγάλο πλάτανο και αξιόλογα ερείπια μιας Βασιλικής. Στο Μηλιαρίσι θα δούμε ένα μοναδικό εκκλησάκι, μισό καθολικό και μισό ορθόδοξο. Η Βιτσιλιά διαθέτει σπίτια υπό αναπαλαίωση και μοναδική θέα, σαν να βρισκόμαστε σε αετοφωλιά. Θα καταλήξουμε στο Λευκοχώρι με το όμορφο πευκοδάσος του. Eύκολη πεζοπορία για όλους, ακόμα και για παιδιά.


Κυριακή 19

Στράτα των Μουσούρων

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Θα ξεκινήσουμε το περπάτημα λίγο πιο πάνω από το χωριό Καράνου, στο πιο κεντρικό κομμάτι της χιλιοτραγουδισμένης στράτας των Μουσούρων, που ένωνε τα χωριά του ανατολικού Σελίνου με τα χωριά της επαρχίας Κυδωνίας. Δρόμος πάνω από 2000 ετών, κτιστός στο μεγαλύτερο τμήμα του, καλοδιατηρημένος, με καλντερίμι και σκαλοπάτια όπου χρειάζεται. Εύκολη πορεία χωρίς υψομετρικές διαφορές.


Κυριακή 26

Κολλητά Φαράγγια

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Στη διαδρομή αυτή θα διασχίσουμε δύο γνωστά και πανέμορφα φαράγγια του Ρεθύμνου. Το πρώτο, το φαράγγι του Μούντρου, ξεκινάει από το χωριό Μούντρος (350μ) και καταλήγει στο χωριό Βελονάδο από μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι. Το δεύτερο φαράγγι γνωστό και σαν Φαράγγι του Κάτω Πόρου είναι παράλληλο με το πρώτο. Η πορεία μας θα περάσει από την περιοχή που βρίσκονται οι τάφοι των Πέντε Παρθένων και θα καταλήξει στην Αργυρούπολη (300μ).

[ + ]