Μάιος 2019

Κυριακή 5

α. Πύργος Καλού Χωριού – Κρούστας

Αρχηγός: Σοφία Λουκάκη • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Από τον Πύργο Καλού Χωριού, αρχικά από χωματόδρομους και έπειτα από πετρόκτιστο μονοπάτι, ανεβαίνουμε στον Κρούστα (520μ). Παρόλο που δεν είναι ευρύτερα γνωστή, η ανηφορική στράτα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και ανήκει στην ομάδα των καταπληκτικών πετρόκτιστων μονοπατιών του Μεραμπέλλου που μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλο το βορειοδυτικό τμήμα του νομού Λασιθίου. Όσοι επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν την πεζοπορία από την Κριτσά (όπου θα μεταφερθούμε με λεωφορείο) με κατεύθυνση τον οικισμό Μαρδάτι πάνω σε κατηφορικό πετρόκτιστο μονοπάτι. Στον δρόμο της επιστροφής σταματάμε για μπάνιο σε μια από τις υπέροχες παραλίες του Μεραμπέλλου.

β. Πύργος Καλού Χωριού – Κρούστας – Οροπέδιο Καθαρού

Αρχηγός: Γιώργος Σπυριδάκης • Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3

Μέχρι τον Κρούστα, ακολουθούμε την ίδια χάραξη με την εύκολη διαδρομή, υιοθετώντας όμως από την αρχή διαφορετικό ρυθμό. Από εκεί και πέρα το πεδίο γίνεται πιο απαιτητικό: το μονοπάτι αλλού είναι πετρόκτιστο, αλλού παίρνει τα χαρακτηριστικά ατραπού, αλλού απουσιάζει. Από τον Κρούστα και μετά, περπατάμε για περίπου 4 ώρες μέχρι το Οροπέδιο Καθαρό μέσα σε ένα χαρακτηριστικό κρητικό τοπίο αραιής δενδρώδους και σκληρόφυλλης θαμνώδους βλάστησης, που έχει διαμορφωθεί από την κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, την κτηνοτροφία.


Κυριακή 12

Άγιος Παύλος – Πρέβελη

Αρχηγός: Νίκος Καπετανάκος • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Δεκαεπτά όμορφες παραλίες στο Νομό Ρεθύμνης σε μια διαδρομή! Ξεκινάμε από την παραλία Αγίου Παύλου και περνάμε διαδοχικά τον αμμόλοφο, πολλές μικρές παραλίες και τη μοναδική Τριόπετρα, θαυμάζοντας το απέραντο γαλάζιο. Περπατώντας πάνω στην άμμο, περνάμε διαδοχικά τις εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες Ξερομηλιά, Λίγκρες, Κατσούνι, Παχειά Άμμο, Γλίμα, Ποδαρέ, Αγ. Φωτεινή, Πύργο, Γιαλοπόταμα, Ανατολικά, Κεφάλι, Αμμούδι και Πρέβελης, όπου θαυμάζουμε την εκβολή του Κουρταλιώτη ποταμού μαζί με το Φοινικόδασος. Το κολύμπι φυσικά δεν θα μας λείψει!


Κυριακή 19

Γωνί – Φαράγγι Ασφένδου – Άγιος Νεκτάριος – Φραγκοκάστελο

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Ξεκινάμε από το Γωνί στο οροπέδιο Ασκύφου (780μ). Προχωράμε στους πρόποδες του Μεγάλου Όρους μέχρι το χωριό Ασφένδου (770μ) και κατεβαίνουμε το βατό μονοπάτι στο φαράγγι του Ασφένδου, γεμάτο αρωματικά βότανα και με υπέροχη θέα προς το Λιβυκό πέλαγος ανάμεσα στις πλαγιές του. Καταλήγουμε στο χωριό Άγιος Νεκτάριος (190μ) και με το λεωφορείο φτάνουμε στο Φραγκοκάστελο για μπάνιο και χαλάρωση.


Σάββατο 25

α. Λιμνάκαρο – Αφέντης – Ομαλός Βιάννου – Κάτω Σύμη

Αρχηγός: Ελένη Μπιτσάκη • Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3

Από το οροπέδιο Λιμνάκαρο (1150μ) ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 ανεβαίνουμε στον Αφέντη Χριστό (2141μ), τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή των Λασιθιώτικων. Κατεβαίνουμε στη συνέχεια στο Οροπέδιο Ομαλού Βιάννου και ακολουθώντας το δασωμένο μονοπάτι καταλήγουμε στην Κάτω Σύμη (770μ).

β. Κρουαζιέρα στον κόλπο του Μεραμπέλλου

Αρχηγός: Χρήστος Ασσαργιώτης • Ώρες πορείας: 3 • Β.Δ.: 1

Με καραβάκι από τον Θόλο πλέουμε στον κόλπο του Μεραμπέλλου και βλέπουμε τα άγνωστα νησάκια και τις απρόσιτες παραλίες της περιοχής. Κάνουμε τον περίπλου της Ψείρας που κατοικήθηκε αδιάλειπτα για χιλιάδες χρόνια, δένουμε στο μινωικό λιμάνι, περπατάμε και ξεναγούμαστε στη μινωική πόλη. Σταματάμε στην παραλία Αγριόμαντρα και σε άλλες μικρές παραλίες, όπου απολαμβάνουμε τις βουτιές μας.


Κυριακή 26

ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ

[ + ]