Μάιος 2017

Κυριακή 7

α. Κισσός – Κέδρος – Γερακάρι

Αρχηγός: Χατζηβασίλη Άρια • Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3

Η ανάβαση στον Κέδρο θα ξεκινήσει από το χωριό Κισσός Ρεθύμνου (640μ). Θα ανηφορίσουμε τις καταπράσινες πλαγιές του βουνού περπατώντας στο μονοπάτι Ε4. Στη διαδρομή θα θαυμάσουμε από ψηλά το πανέμορφο Οροπέδιο Γιους Κάμπος και θα συνεχίσουμε μέχρι την κορυφή του Κέδρου (1776μ). Αφού απολαύσουμε την καταπληκτική θέα θα ακολουθήσουμε πάλι το μονοπάτι Ε4 με κατεύθυνση βόρεια, θα περάσουμε από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και θα καταλήξουμε στο χωριό Γερακάρι (680μ).

β. Απεζανές – Τρυπητά

Αρχηγός: Φωτεινή Βολωνάκη • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Θα ξεκινήσουμε με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας. Μετά το λεωφορείο θα μας μεταφέρει στη Μονή Απεζανών από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Από χωματόδρομο και μονοπάτι θα περάσουμε τη Βίγλα απ’ όπου θα θαυμάσουμε τη θέα, κατηφορίζοντας θα διασχίσουμε το δασάκι των Τρυπητών και θα καταλήξουμε στο χωριό Τρυπητά. Εύκολη πεζοπορία κατάλληλη για νέους ορειβάτες και παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.


Σάββατο 13 – Κυριακή 14

Πάχνες – Κατσιβέλι – Σβουριχτή – Μέσα Σωρός – Στέρνες

Αρχηγός: Άννα Καλλέργη • Ώρες πορείας: 6+6 • Β.Δ.: 2+3

Νωρίς το Σάββάτο ξεκινάμε για Ανώπολη Σφακίων όπου φορτηγάκια μας προωθούν στη θέση Ρουσσές. Ανεβαίνουμε στις Πάχνες (2453μ), την ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, και μετά ακολουθούμε το σχεδόν κατηφορικό μονοπάτι για το καταφύγιο Κατσιβέλι( 1970μ) όπου διανυκτερεύουμε.
Την Κυριακή νωρίς, ανεβαίνουμε στη Σβουριχτή (2356μ) από όπου απολαμβάνουμε τη θέα των Σωρών και πολλών άλλων κορυφών. Είναι μια ήπια ανηφορική πορεία. Κατόπιν στοχεύουμε την κορυφή Μέσα Σωρός (2349μ) με ακόμα πιο όμορφη θέα. Ακολουθεί η κορυφή Στέρνες (2335μ). Τέλος το μονοπάτι μας οδηγεί πίσω στις Ρουσσές.
Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος ρουχισμός.

Κυριακή 14

Διπλόρι – Γυριστή – Ρούβας – Ζαρός

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Εξόρμηση δωρεάν, για όλους!
Συμβάλλουμε έτσι να αποπερατωθεί το γραφικό εκκλησάκι στην κορυφή της Γυριστής, μαζί με άλλους συλλόγους και φορείς της περιοχής.
Θα ξεκινήσουμε την ανάβαση από το Διπλόρι (1300μ) με υπέροχη θέα στο Ρούβα, θα μπούμε στο μονοπάτι Ε4 και θα ανεβούμε με ήπια ανηφορική κλίση, στην Κορυφή Γυριστή (1779μ). Στην επιστροφή ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 θα περάσουμε από το δάσος του Ρούβα και θα καταλήξουμε στη λίμνη του Βότομου, διασχίζωντας το πανέμορφο φαράγγι του Ζαρού.
Μοναδική υποχρέωση όσων συμμετέχουν είναι να μεταφέρουν με το σακκίδιο τους, ότι μπορούν, ανάλογα με τις δυνάμεις του καθένας, από τα υλικά που έχουν συγκεντρώσει οι σύλλογοι της περιοχής, από το Διπλόρι μέχρι το εκκλησάκι.


Σάββατο 20 – Κυριακή 21

Αγιοφάραγγο – Γνωριμία με την αναρρίχηση

Αρχηγός: Μανούσος Πουλινάκης

Μια ευκαιρία για παλιούς και νέους αναρριχητές να επισκεφθούν το περίφημο αναρριχητικό πεδίο στο Αγιοφάραγγο. Με τη βοήθεια της Αναρριχητικής Κοινότητας Κρήτης όλοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με το άθλημα της αναρρίχησης βράχου. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο το πρωί και η διανυκτέρευση σε σκηνές ή υπνόσακους στην παραλία.

Κυριακή 21

Καλαμαύκα – Ανατολή

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Θα επισκεφθούμε τα μετέωρα της Κρήτης ξεκινώντας από την Καλαμαύκα (500μ), όπου θα ανέβουμε στο μετέωρο που στέφεται με το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού. Από δασωμένο μονοπάτι θα περάσουμε από τη βυζαντινή τοιχογραφημένη εκκλησία του Άγιου Γεώργιου και την πηγή της και από την εκκλησία της Παναγίας και θα σκαρφαλώσουμε σε άλλο μετέωρο (700μ) όπου υπάρχει το δεύτερο εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, επίσης με τοιχογραφίες. Ακολούθως από χωματόδρομο και ασαφές μονοπάτι θα φθάσουμε στο λόφο του Εσταυρωμένου όπου θα ανηφορίσουμε ακολουθώντας ευκρινές μονοπάτι. Στην κορυφή του (950μ) θα βρούμε το τρίτο εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού και θα θαυμάσουμε την πανοραμική θέα. Εν συνεχεία θα κατηφορίσουμε από το ίδιο μονοπάτι μέχρι τον ωραίο οικισμό της Ανατολής (600μ).


Κυριακή 28

α. Φαράγγι Βρυσί

Αρχηγός: Νίκος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Ξεκινάμε από τους Λάκκους Χανίων (450μ) κι από καταπράσινο μονοπάτι φθάνουμε στο φαράγγι Βρυσί, που πήρε το όνομά του από το σπήλαιο με το ομώνυμο υπόγειο ποτάμι. Κινούμαστε στα πλάγια του φαραγγιού σε λαξευμένο μονοπάτι ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πρίνους έως την πηγή Βρυσί (790μ), περνάμε στην απέναντι πλευρά και πάντα από λαξευμένο και άγριο μονοπάτι φθάνουμε στη Ζούρβα (570μ).

β. Φαράγγι Έργανου

Αρχηγός: Χριστόφορος Χειλαδάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1+

Από το οροπέδιο της Έργανου πάνω από το χωριό Κατωφύγι Βιάννου Ηρακλείου θα μπούμε στην κοίτη του φαραγγιού της Έργανου, το οποίο έχει 8 ραπέλ, το μεγαλύτερο ύψους 9μ, και αρκετό περπάτημα. Κατά την κατάβαση θα συναντήσουμε γεωλογικούς σχηματισμούς μοναδικής ομορφιάς. Τέλος θα καταλήξουμε στο Κατωφύγι. Το φαράγγι ενδείκνυται για αρχάριους.

[ + ]