Μάρτιος 2018

Σάββατο 3 – Κυριακή 4

Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος – Ψηλορείτης

Αρχηγός: Φώντας Σπινθάκης • Ώρες πορείας: 2+8 • Β.Δ.: 2+6

Χειμερινή ορειβατική εξόρμηση στην κορυφή του Ψηλορείτη. Το Σάββατο ξεκινάμε από το χωριό Κουρούτες (550μ) και προωθούμαστε με φορτηγάκι στην τοποθεσία Παρδί (700μ) εφόσον το χιόνι το επιτρέπει. Από εκεί περπατάμε ως το καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος του ΕΟΣ Ρεθύμνου (1400μ), όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή ανεβαίνουμε στην κορυφή Τίμιος Σταυρός (2456μ). Στην επιστροφή περνάμε από το καταφύγιο και ακολουθούμε δασωμένο μονοπάτι ως το χωριό Φουρφουράς (600μ). Για την ανάβαση στην κορυφή είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός, καλή φυσική κατάσταση και πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.


Κυριακή 4

Χερσόνησος Σπιναλόγκας

Νανά Κουτσανδρέου • Ώρες πορείας 4 • ΒΔ: 1

Ξεκινώντας από την Ελούντα περπατάμε στη χερσόνησο της Σπιναλόγκας ή Κολοκύθας. Ακολουθώντας παλιά μονοπάτια πάμε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Φωκά. Συνεχίζουμε το περπάτημα δίπλα στη θάλασσα σε βραχώδεις παραλίες, περνάμε τον υπέροχο κολπίσκο στην ανατολική ακτή της χερσονήσου και ακολουθώντας κυκλική πορεία επιστρέφουμε στην Ελούντα.


Κυριακή 11

Κάτω Σύμη – Λάπαθο – Καρύδι – Μύθοι

Αρχηγός: Νείλος Πιτσινός • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3

Ξεκινάμε την πορεία λίγο πριν το ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης, το οποίο πιθανότατα να επισκεφθούμε. Από εκεί (1.040μ) ανηφορίζουμε ομαλά μέχρι το οροπέδιο Λάπαθο (1.300μ) όπου συναντάμε την παλιά εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (1.260μ) και ακολούθως κατηφορίζουμε μέχρι τους Μύθους (200μ) αφού ενδιαμέσως περάσουμε από τον οικισμό Καρύδι (740μ). Η πορεία, μεγάλο τμήμα της οποίας διασχίζει δάσος πεύκων και πρίνων, κινείται κυρίως εκτός μονοπατιού – αλλά σε ομαλό πεδίο – και σε χωματόδρομους, καθώς και σε λίγα κτιστά μονοπάτια.


Κυριακή 18

α. Διάσχιση Γιούχτα

Αρχηγός: Πολυτίμη Χρηστάκου • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 2

Ξεκινώντας από τον χωματόδρομο που ανεβαίνει στον Γιούχτα (480μ) και με πορεία νότια και στη συνέχεια δυτική περπατώντας σε ασαφές μονοπάτι και περνώντας από τις φωλιές των άγριων πουλιών, ανηφορίζουμε προς το εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού. Συνεχίζουμε από χωματόδρομο και μονοπάτι προς το Ιερό κορυφής (811μ) και κατηφορίζουμε ως τα Ανεμόσπηλια (380μ) απολαμβάνοντας τη θέα. Τέλος από άσφαλτο κατεβαίνουμε στις Πάνω Αρχάνες (370μ).

β. Γνωριμία με το Ορειβατικό Σκι

Ακυρώθηκε λόγω έλλειψης και καταλληλότητας χιονιού

Αρχηγός: Γιώργος Σπινθάκης

Η εξόρμηση αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τα μέλη μας να γνωρίσουν και να ζήσουν από κοντά το χιόνι και το ορειβατικό σκι. Θα γίνει επίδειξη χρήσης εξοπλισμού και μια πρώτη επαφή με τις τεχνικές του σκι. Η ακριβής τοποθεσία θα καθοριστεί από τις διαθέσεις του χιονιού και θα ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες.


Παρασκευή 23 – Κυριακή 25

Χειμερινή Διάσχιση Λευκών Ορέων

Αρχηγός: Φώντας Σπινθάκης • Ώρες πορείας: 3+8+8 • Β.Δ.:6

Παρασκευή πρωί αναχωρούμε για Ομαλό Χανίων. Από το Ξυλόσκαλο (1250μ) ανεβαίνουμε στο Καταφύγιο Καλλέργη (1680μ) για διανυκτέρευση. Το Σάββατο αρκετά νωρίς το πρωί ξεκινάμε την πορεία μας μέχρι το καταφύγιο Κατσιβέλι (1970μ), στους πρόποδες της κορυφής Σβουριχτής (2356μ), όπου και διανυκτερεύουμε, στην καρδιά των κατάλευκων Λευκών Ορέων. Η διάσχιση ολοκληρώνεται την Κυριακή που η πορεία μας συνεχίζεται ως το οροπέδιο Νιάτο (1200μ) και τέλος στο Ασκύφου (730μ). Η εξόρμηση απευθύνεται σε ορειβάτες με εμπειρία σε χειμερινό βουνό και με άριστη φυσική κατάσταση.


Κυριακή 25

Φαράγγι Ζωνιανών

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Η διαδρομή μας ξεκινά λίγο πριν τη Ζώμινθο (1190μ) σε χωματόδρομο για περίπου 3 χλμ ως τον Άγιο Υάκινθο. Στη συνέχεια ακολουθώντας μονοπάτι μέσα σε πρινοδάσος φτάνουμε στην τοποθεσία Ρούσα Λίμνη που πήρε το όνομα της από το κόκκινο χρώμα του εδάφους. Από εκεί κατεβαίνουμε στη θέση Σταυρός για να περάσουμε το φαράγγι των Ζωνιανών. Το φαράγγι είναι εύκολα προσβάσιμο με ήπια κλίση, εντυπωσιακά πετρώματα και όμορφο φυσικό περιβάλλον. Καταλήγουμε στα Ζωνιανά (630μ) όπου είναι και το τέλος της διαδρομής μας. Αν υπάρχει χρόνος, θα οργανωθεί προαιρετική επίσκεψη στο σπήλαιο Σφεντόνη.

[ + ]