Ιούνιος 2014

Κυριακή 1

Α. Καπετανιανά – Τρυπητή

Αρχηγός: Μύρων Καραδάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.:1

Από τα Καπετανιανά παίρνουμε κατηφορικό μονοπάτι, περνάμε από την Ανατολική και τη Δυτική Σαλαμιά και φθάνουμε στην παραλία Κατάρτι. Από εκεί ακολουθώντας χωματόδρομο καταλήγουμε στον Προμινωικό Οικισμό της Τρυπητής. Στη συνέχεια φεύγουμε από το χωριό Βασιλική. Η πορεία γίνεται πρώτη φορά από το Σύλλογό μας.

Β. Διάσχιση Δίκτης

Αρχηγός: Σταθόπουλος Γιάννης • Ώρες πορείας: 15 • Β.Δ.: 4

Διάσχιση της Οροσειράς Δίκτη από βόρεια προς νότια. Μια πολύωρη διαδρομή σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο με εναλλασσόμενες υψομετρικές διαφορές και εντυπωσιακά τοπία. Η διαδρομή θα αρχίσει από το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος του Οροπεδίου Λασιθίου (820 μ) από όπου θα ανηφορίσουμε προς το Οροπέδιο Καθαρό (1100 μ). Έπειτα θα ανεβούμε πρώτα στην κορυφή Λάζαρος (2085 μ), στη συνέχεια στην ψηλότερη κορυφή Σπαθί (2148 μ) και μετά στον Αφέντη Χριστό (2141 μ) και στην Ψαρή Μαδάρα (1860μ). Από εκεί θα κατηφορίσουμε προς το Οροπέδιο Λάπαθου (1250μ) και θα τελειώσουμε στην Κάτω Σύμη (780μ). Είναι απαραίτητη η ορειβατική εμπειρία και η άριστη φυσική κατάσταση.


Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 7-8-9

Α. Φαράγγι Σαμαριάς

Αρχηγός: Κίτσα Βασιλειάδου • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 1

Το Σάββατο θα αναχωρήσουμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080 μ) όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Την Κυριακή θα ξεκινήσουμε από το Ξυλόσκαλο (1200 μ) και θα διασχίσουμε το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαριάς. Θα καταλήξουμε στον οικισμό της Αγίας Ρουμέλης όπου θα διανυκτερεύσουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Η Δευτέρα θα είναι ελεύθερη για μπάνιο, ξεκούραση ή μικρές πεζοπορίες. Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε με πλοίο για τη Χώρα Σφακίων.

Β. Διάσχιση Λευκών Ορέων

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 16 + 4 • Β.Δ.: 3 + 1

Το Σάββατο θα αναχωρήσουμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080 μ). Πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσουμε τη διάσχιση. Λεπτομέρειες της πορείας μας θα ανακοινωθούν τις προηγούμενες μέρες.


Κυριακή 15

Φαράγγι Σαρακίνας

Αρχηγός: Άννα Μαρτιμιανάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από το χωριό Μεταξοχώρι (560μ), θα συνεχιστεί με νότια κατεύθυνση ως το χωριό Μύθοι (225μ) κι από εκεί θα ανέβουμε το φαράγγι της Σαρακίνας, μικρό αλλά πανέμορφο φαράγγι, πλούσιο σε βλάστηση, πουλιά και νερό σχεδόν όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η διάσχιση του περιλαμβάνει περπάτημα στο νερό και μικρό σκαρφάλωμα στους βράχους που βρίσκονται στην κοίτη του.  Η μέρα μας θα τελειώσει με μπάνιο στην παραλία του Μύρτου.


Κυριακή 22

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης – Σούγια – Παλαιόχωρα

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 4 + 6 • Β.Δ.: 1 + 2

Το Σάββατο το πρωί θα αναχωρήσουμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080 μ). Από το Σελινιώτικο Πόρο του οροπεδίου (1000 μ) θα ξεκινήσουμε τη διάσχιση του καταπράσινου Φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης για να καταλήξουμε στο χωριό Σούγια όπου θα διανυκτερεύσουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Την Κυριακή θα ξεκινήσουμε την πορεία μας προς την Παλαιόχωρα, διασχίζοντας το Φαράγγι της Λισσού. Στη διαδρομή θα κάνουμε και στάσεις για μπάνιο. Όσοι δεν επιθυμούν να περπατήσουν μπορούν να απολαύσουν την παραλία της Σούγιας μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια να έρθουν στην Παλαιόχωρα με το λεωφορείο.


Κυριακή 29

Α. Δάφνη – Σπήλαιο Βρέικο – Φαράγγι Πεύκων

Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 1

Από το χωριό Δάφνη Σητείας (580μ) και ακολουθώντας χωματόδρομο και μονοπάτι φθάνουμε και επισκεπτόμαστε το σπήλαιο Βρέικο, βάθους 30 μέτρων με ίχνη νεολιθικής κατοίκησης. Συνεχίζουμε από αγροτικό δρόμο έως το χωριό Πεύκοι (420μ), όπου όποιος θέλει ανεβαίνει στο λόφο του Εσταυρωμένου (627μ) με το όμορφο εκκλησάκι. Στη συνέχεια διασχίζουμε το πανέμορφο φαράγγι των Πεύκων ως το Μακρύγιαλο, όπου κάνουμε το μπάνιο μας.

Β. Εθιανό Φαράγγι

Αρχηγός: Μανούσος Πουλινάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 2+

Το φαράγγι αυτό είναι το μεγαλύτερο των βόρειων Αστερουσίων Ορέων, ξεκινά ανατολικά της Εθιάς και με κατεύθυνση προς βορρά καταλήγει με πεζοπορία ανατολικά του Ροτασίου. Έχει 13 ραπέλ, το μεγαλύτερο των οποίων είναι 37 μέτρα.

[ + ]