Ιούνιος 2016

Κυριακή 5

Γωνί – Φαράγγι Ασφένδου – Άγιος Νεκτάριος – Φραγκοκάστελλο

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Ξεκινάμε από το Γωνί στο οροπέδιο Ασκύφου (780μ). Προχωράμε στους πρόποδες του Μεγάλου Όρους μέχρι το χωριό Ασφένδου (770μ) και κατεβαίνουμε το βατό αλλά απότομο μονοπάτι στο φαράγγι του Ασφένδου, γεμάτο αρωματικά βότανα και με υπέροχη θέα προς το Λιβυκό πέλαγος ανάμεσα στις πλαγιές του. Καταλήγουμε στο χωριό Άγιος Νεκτάριος (190μ) και με το λεωφορείο φτάνουμε στο Φραγκοκάστελλο για μπάνιο και χαλάρωση.


Κυριακή 12

α. Φαράγγι Σαρακίνας 50μ

Αρχηγός: Μαρία Νταναλάκη • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 2

Από το χωριό Μύθοι (225μ) θα ανέβουμε το φαράγγι της Σαρακίνας, μικρό αλλά πανέμορφο φαράγγι, πλούσιο σε βλάστηση, πουλιά και νερό σχεδόν όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η διάσχιση του περιλαμβάνει περπάτημα στο νερό και μικρό σκαρφάλωμα στους βράχους που βρίσκονται στην κοίτη του. Η μέρα μας θα τελειώσει με μπάνιο στην παραλία του Μύρτου.

β. Φαράγγι Ελυγιάς

Αρχηγός: Νίκος Φουκάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 3+

Ένα από τα ομορφότερα Κρητικά φαράγγια κοντά στα Καπετανιανά. Στο ξεκίνημά του βρίσκουμε πίστες αναρρίχησης, διαδρομές via ferrata και τεχνικές καταβάσεις. Στη συνέχεια αρχίζει ένα καθαρά καταρριχητικό τμήμα με δέκα κύρια ραπέλ, δύο διαδοχικούς καταρράκτες εξήντα περίπου μέτρων και πολλούς μικρότερους. Παρακάτω η διαδρομή γίνεται περισσότερο πεζοπορική μέχρι την έξοδο στην ομώνυμη παραλία. Η διάσχισή του απευθύνεται σε έμπειρους καταρριχητές με καλή φυσική κατάσταση.


Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 18-19-20

α. Φαράγγι Σαμαριάς με πανσέληνο

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη
α΄ ομάδα: Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2
β΄ ομάδα: Ώρες πορείας: 2,5+6 • Β.Δ.: 1+2

Το Σάββατο αναχωρούμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080μ) και χωριζόμαστε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα διανυκτερεύει σε δωμάτια ή σκηνές. Την Κυριακή ξεκινά από το Ξυλόσκαλο (1200μ), διασχίζει το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαριάς και καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη.
Η δεύτερη ομάδα ξεκινώντας από τον Ομαλό (1080μ) το Σάββατο το απόγευμα μετά από 2ώρη πορεία σε μονοπάτι, φτάνει στο Καταφύγιο Καλλέργη (1680μ) όπου διανυκτερεύει. Την Κυριακή προσεγγίζει τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς από τα Ποριά, ακολουθώντας μονοπάτι φτάνει στον Άγιο Νικόλαο και στην συνέχεια διασχίζει το υπόλοιπο τμήμα του Φαραγγιού μαζί με την πρώτη ομάδα καταλήγοντας στην Αγία Ρουμέλη.
Την Κυριακή διανυκτερεύουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Η Δευτέρα είναι ελεύθερη για μπάνιο, ξεκούραση ή προαιρετική πεζοπορία στο παραλιακό μονοπάτι Ε4 ως το Λουτρό.

β. Διάσχιση Λευκών Ορέων με πανσέληνο

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 2,5 + 14 + 6 • Β.Δ.: 1 + 4 + 2

Το Σάββατο ανεβαίνουμε από τον Ομαλό (1080μ) στο καταφύγιο Καλλέργη (1680μ) όπου και διανυκτερεύουμε. Τα χαράματα της Κυριακής ξεκινάμε για τις κορυφές Ψαρή (1817μ) και Μελινταού (2133μ). Κατηφορίζουμε στους Ποταμούς και ακολουθώντας το Ε4 κατευθυνόμαστε προς Κατσιβέλι (1970μ). Ανηφορίζουμε στην ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, τις Πάχνες (2453μ), κατεβαίνουμε στο Ζαράνι, φτάνουμε στον Άη-Γιάννη (790μ) και διανυκτερεύουμε στην Ανώπολη. Τη Δευτέρα μέσα από το φαράγγι της Αράδαινας φτάνουμε στα Λιβανιανά και ακολουθώντας το παραλιακό Ε4 καταλήγουμε στη Χώρα Σφακίων.


Κυριακή 26

Σπήλαια Βρέικο & Απολούστρες – Εσταυρωμένος – Φαράγγι Πεύκων

Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Από το χωριό Πεύκοι (420μ) ακολουθώντας αγροτικό δρόμο και μονοπάτι φθάνουμε και επισκεπτόμαστε το σπήλαιο Βρέικο (540μ), βάθους 30 μέτρων με ίχνη νεολιθικής κατοίκησης. Συνεχίζουμε από χωματόδρομο έως το σπήλαιο Απολούστρες (610μ) και ανεβαίνουμε στο λόφο του Εσταυρωμένου (627μ) με την πανοραμική θέα. Στη συνέχεια διασχίζουμε το πανέμορφο φαράγγι των Πεύκων ως το Μακρύγιαλο, όπου κάνουμε το μπάνιο μας.

[ + ]