Ιούλιος 2023

Κυριακή 2

Νίδα – Ψηλορείτης – Λάκκος Μυγερού

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 4

Ακολουθώντας το Ε4 από το οροπέδιο της Νίδας (1380μ) ανεβαίνουμε στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τον Τίμιο Σταυρό (2456μ). Αφού απολαύσουμε τη μοναδική πανοραμική θέα σε όλη το νησί, ακολουθούμε τη λεγόμενη Στράτα του Ψηλορείτη και κατεβαίνουμε στον Λάκκο του Μυγερού (1700μ).


Σάββατο 8 – Κυριακή 9

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης – Σούγια – Παλαιόχωρα

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 4 + 6 • Β.Δ.: 1 + 2

Το Σάββατο το πρωί θα αναχωρήσουμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080 μ). Από το Σελινιώτικο Πόρο του οροπεδίου (1000μ) θα ξεκινήσουμε τη διάσχιση του καταπράσινου Φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης για να καταλήξουμε στο χωριό Σούγια όπου θα διανυκτερεύσουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Την Κυριακή θα ξεκινήσουμε την πορεία μας προς την Παλαιόχωρα, διασχίζοντας το Φαράγγι της Λισσού. Στη διαδρομή θα κάνουμε και στάσεις για μπάνιο. Όσοι δεν επιθυμούν να περπατήσουν μπορούν να απολαύσουν την παραλία της Σούγιας μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια να έρθουν στην Παλαιόχωρα με το λεωφορείο.


Κυριακή 16

Κεφαλάς – Δάσος Ρουπακιά – Γεωργιούπολη

Αρχηγός: Ελένη Οικονομάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Ξεκινάμε από τα Σελιά Αποκόρωνα (320μ) ακολουθώντας εύκολο δασωμένο μονοπάτι. Η πορεία μας είναι κυκλική μέσα στο Δάσος Ρουπακιά με τα ψηλά κυπαρίσσια, τις δρυς και τις χαρουπιές. Αφού επιστρέψουμε στα Σελιά, συνεχίζουμε σε μονοπάτι ως το χωριό ’γιος Δημήτριος κι από κει στη Γεωργιούπολη.


Σάββατο 22 – Κυριακή 23

81η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση – Λιμνάκαρο

Αρχηγός: Δ.Σ • Ώρες πορείας: 7 ή 4 • Β.Δ.: 3 ή 1

Κάθε χρόνο οι ορειβάτες όλης της χώρας συναντιόμαστε σε κάποια ελληνική κορυφή, το πλησιέστερο Σαββατοκύριακο στην εορτή του προστάτη μας Προφήτη Ηλία τον Ιούλιο. Φέτος η συνάντηση οργανώνεται από τον ΕΟΣ Λασιθίου και γίνεται Οροπέδιο Λιμνάκαρο Δίκτης και στο Καταφύγιο Στροβίλι, σε υψόμετρο 1.350 μ. με ανάβαση είτε α) στην ψηλότερη κορυφή, στο Σπαθί (2.148μ), 7ωρη πορεία είτε β) κυκλική 4ωρη πεζοπορία από το Καταφύγιο Στροβίλι μέσω Ε4 στον Ποταμό, Αγιο Πνεύμα, Λιμνάκαρο κι επιστροφή στο Καταφύγιο.


Κυριακή 30

α. Άπτερα – Στύλος – Ποταμός Κοιλιάρης

Αρχηγός: Σοφία Χουλάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Η πορεία μας ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Απτέρας, δίπλα από το ανακαινισμένο Οθωμανικό κάστρο, σε ένα παλαιό μονοπάτι που πρόσφατα καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε ξανά. Το μονοπάτι αυτό, μετά από κατάβαση περίπου 250 μέτρων με συνεχή θέα και σε περίπου 2 ώρες, μας οδηγεί στο χωρίο Στύλος με τις πηγές και τα Πλατάνια. Στη συνέχεια, πάμε με το λεωφορείο στο σημείο εκκίνησης του β’ μέρους της εκδρομής διάρκειας 3 ωρών περίπου, χωρίς υψομετρικές διαφορές, δίπλα στον ποταμό Κοιλιάρη (ή Κυλιάρη). Ένα μεγάλο μέρος της πορείας είναι σε χωματόδρομο, κάτω από πλατάνια και συναντά ένα υπέροχο αναστυλωμένο Ενετικό νερόμυλο. Καταλήξουμε στο πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, σε ένα όμορφα διαμορφωμένο χώρο κάτω από τα πλατάνια. Τέλος, το λεωφορείο μας μεταφέρει στις Καλύβες για μπάνιο και φαγητό ή καφέ.

β. Φαράγγι Καβούσι

Αρχηγός: Μάνος Πετράκης • Ώρες κατάβασης: 4 • Β.Δ.: 2

Τεχνική κατάβαση φαραγγιού (canyoning) για όσους έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες σχολές του ΕΟΣ Ηρακλείου. Το φαράγγι είναι ένα φυσικό γλυπτό, μικρό σε μήκος, εντυπωσιακά στενό, με συμπαγείς ασβεστολιθικές αποθέσεις σε ρουμπινί αποχρώσεις που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Μαίανδροι και θολωτές βραχοσκεπές αποζημιώνουν τον επισκέπτη όλο το χρόνο. Στεγνό και δροσερό αυτή την περίοδο. Στην είσοδο θα πραγματοποιηθεί επίδειξη υλικών και τεχνικών κατάβασης. Επίδειξη τεχνικών: 15 λεπτά – Περπάτημα προς την είσοδο: 20 λεπτά – Διάρκεια κατάβασης: 4 ώρες – Αριθμός καταβάσεων: 9 – Μέγιστη κατάβαση: 22μ – Μήκος διαδρομής 1χλμ.

[ + ]