Ιούλιος 2021

Κυριακή 4

Λάκκος Μυγερού – Ψηλορείτης

Αρχηγός: Δ.Σ. • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3 • Μήκος Διαδρομής: 10 χλμ

Ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τον Τίμιο Σταυρό (2456μ). Η ανάβαση προσφέρεται δωρεάν από τον Σύλλογό μας και αφιερώνεται στη μνήμη της αγαπημένης μας φίλης και συνορειβάτισσας Φωφώς Τσιβιδάκη που χάσαμε ένα χρόνο πριν.

Από το χωριό Λιβάδια Μυλοποτάμου (600μ) φτάνουμε στο Λάκκο του Μυγερού (1550μ). Από εκεί ξεκινάει η ανάβαση στη βόρεια πλαγιά του βουνού ακολουθώντας ανηφορικό, φιδωτό, καλοχτισμένο σηματοδοτημένο μονοπάτι, τη γνωστή στράτα του Ψηλορείτη. Αργότερα, κάτω από τον Αγκαθιά (2.424μ), το μονοπάτι συναντά το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στην κορυφή Τίμιος Σταυρός (2456μ), τη στέγη της Κρήτης με τη μοναδική πανοραμική θέα.

Η επιστροφή μας γίνεται από το ίδιο μονοπάτι προς το Λάκκο του Μυγερού όπου θα υπάρχει κέρασμα για να θυμηθούμε τη Φωφώ.


Σάββατο 10 – Κυριακή 11

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης – Σούγια – Παλαιόχωρα

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 5+6 • Β.Δ.: 1+2

Εξόρμηση στη Δυτική Κρήτη που συνδυάζει περπάτημα σε πανέμορφα μέρη και μπάνιο σε καταγάλανη θάλασσα.

Το Σάββατο το πρωί θα αναχωρήσουμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080μ). Από το Σελινιώτικο Πόρο του οροπεδίου (1000μ) θα ξεκινήσουμε τη διάσχιση του καταπράσινου Φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης, ακολουθώντας το μονοπάτι δίπλα από τα πλατάνια και τους βράχους με τους πρωτότυπους σχηματισμούς. Θα καταλήξουμε στην παραλία της Σούγιας με τα καταγάλανα δροσερά νερά όπου θα διανυκτερεύσουμε σε δωμάτια ή σκηνές.

Την Κυριακή θα ξεκινήσουμε την πορεία μας προς την Παλαιόχωρα ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι Ε4. Στην αρχή θα διασχίσουμε το Φαράγγι της Λισσού και θα επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια θα περάσουμε από πολλούς κολπίσκους και κρυμμένες παραλίες, όπου θα κάνουμε και στάσεις για μπάνιο.

Όσοι δεν επιθυμούν να περπατήσουν την Κυριακή μπορούν να απολαύσουν την παραλία της Σούγιας μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια να έρθουν στην Παλαιόχωρα με το λεωφορείο.


Κυριακή 18

Κουρταλιώτικο Φαράγγι

Αρχηγός: Θωμάς Βισκαδουράκης  • Ώρες πορείας: 6  • Β.Δ.: 2

Μια δροσερή πορεία μέσα από την κοίτη του Κουρταλιώτη, ενός από τους λίγους ποταμούς της Κρήτης με τρεχούμενα νερά το καλοκαίρι, που διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι στον νομό Ρεθύμνου. Θα περπατήσουμε και θα κολυμπήσουμε στα δροσερά και γάργαρα νερά του, στους καταρράκτες και φυσικά στη θάλασσα όπου εκβάλλει, στην εξωτική παραλία της Πρέβελης.

Η διαδρομή απαιτεί προσοχή, περιλαμβάνει περπάτημα στο νερό, ανάμεσα σε βράχους και μέσα σε κολύμπες, γι’ αυτό είναι απαραίτητα κατάλληλα παπούτσια και ρούχα, και δεύτερη αλλαξιά.


Σάββατο 24 – Τετάρτη 28

Γαύδος

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη

Η Γαύδος είναι ένα νησί με μεγάλες ομορφιές που μπορεί κανείς να τις ανακαλύψει και να τις απολαύσει εάν είναι διατεθειμένος να περπατήσει ή στο εσωτερικό του νησιού ή σε άλλους παρθένους τόπους και δυσπρόσιτες παραλίες. Σ’’ αυτό το νησάκι επέλεξε ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου να περάσει 5 ημέρες του Αυγούστου, περπατώντας στις πιο όμορφες γωνιές του και κολυμπώντας στα καθάρια νερά του.


Κυριακή 25

Παξιμάδια

Αρχηγός: Φάνης Μάμος • Ώρες πορείας: 2 • Β.Δ.: 1

Από τον Κόκκινο Πύργο με καραβάκι αναχωρούμε για τα Παξιμάδια. Στο ένα από τα δύο νησάκια πραγματοποιούμε μικρή προαιρετική πεζοπορία έως την κορυφή του και έπειτα μεταβαίνουμε σε παραλία του νησιού για μπάνιο και φαγητό. Τέλος, με το καραβάκι κάνουμε τον περίπλου γύρω από τα νησάκια και επιστρέφουμε στον Κόκκινο Πύργο.

[ + ]