Ιούλιος 2016

Σάββατο 2 – Κυριακή 3

Φαλάσαρνα – Μπάλος

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Ένα μαγευτικό διήμερο στα πιο όμορφα τοπία της Δυτικής Κρήτης. Θα ξεκινήσουμε το μεσημέρι του Σαββάτου για τα Φαλάσαρνα, όπου θα διανυκτερεύσουμε σε σκηνές. Το πρωί, όποιοι το επιθυμούν θα περπατήσουν ως τη μαγευτική παραλία του Μπάλου. Οι υπόλοιποι θα πάρουν το καραβάκι από το Καστέλι Κισσάμου, θα επισκεφθούν το ακατοίκητο νησί της Γραμβούσας με το φρούριό του και θα αποβιβαστούν στον Μπάλο. Η επιστροφή όλων θα γίνει με το καραβάκι.

Κυριακή 3

Καβουσανό Φαράγγι

Αρχηγός: Χρύσα Δόξα • Ώρες πορείας: 3 • Β.Δ.: 1+

Μικρό φαράγγι νότα της Βιάννου, με πανέμορφα τοιχώματα από συμπαγή ασβεστόλιθο σε αποχρώσεις του κόκκινου, ένα γλυπτό της φύσης. Πολύ καλά ασφαλισμένο, κατάλληλο για αρχάριους, έχει 22 ραπέλ το μεγαλύτερο των οποίων είναι 22 μέτρα. Στο τέλος καταλήγουμε στον Κερατόκαμπο για μπάνιο στη θάλασσα.


Σάββατο 9

Νίδα- Καμαραϊκό Σπήλαιο-Νίδα

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Δωρεάν πεζοπορική διαδρομή με υπέροχη θέα στα νότια. Ξεκινάμε από το οροπέδιο της Νίδας (1368μ), περνάμε από χαρακτηριστικά μιτάτα και πρινοδάσος ακολουθώντας σηματοδοτημένο μονοπάτι προς το Καμαραϊκό Σπήλαιο (1700μ). Το σπήλαιο είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος χάρη στα μινωικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί. Η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.

Η οργάνωση γίνεται σε συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων. Θα διανεμηθεί δωρεάν ενημερωτικό έντυπο υλικό γνωριμίας με το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (χάρτες της περιοχής, φυλλάδια κλπ.).

Κυριακή 10

Κουρταλιώτικο Φαράγγι

Αρχηγός: Νίκος Φουκάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Μια δροσερή πορεία μέσα από την κοίτη του Κουρταλιώτη, ενός από τους λίγους ποταμούς της Κρήτης με τρεχούμενα νερά το καλοκαίρι, που διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι. Στην πορεία θα κολυμπήσουμε στο ποτάμι, στους καταρράκτες και φυσικά στη θάλασσα όπου εκβάλλει, στην παραλία της Πρέβελης.


Τετραήμερο 16 – 19

76η Π.Ο.Σ.- Ντουρντουβάνα, Διάσχιση Νέδας

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη

Κάθε χρόνο οι ορειβάτες όλης της χώρας συναντιόμαστε σε κάποιο από τα βουνά μας το κοντινότερο Σαββατοκύριακο στη γιορτή του προστάτη μας Προφήτη Ηλία. Φέτος η συνάντηση γίνεται στη Ντουρντουβάνα και οικοδεσπότης είναι ο ΕΟΣ Κορίνθου. Θα κατασκηνώσουμε στη Λίμνη Δόξα (Φενεός) και θα ανεβούμε στην κορυφή Τριανταφυλλιά (2.109μ). Τις δύο επόμενες μέρες θα διασχίσουμε τον ποταμό Νέδα στην Ηλεία.


Σάββατο 23 – Κυριακή 24

Νήσος Χρυσή

Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου • Ώρες πορείας: 2 • Β.Δ.: 1

Ένα μαγευτικό διήμερο ξενοιασιάς και χαλάρωσης στο όμορφο Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή, με το δάσος από κέδρους, παραλίες με άσπρη άμμο και αναρίθμητα κοχύλια. Θα φτάσουμε εκεί με καραβάκι από την Ιεράπετρα. Το βράδυ θα διανυκτερεύσουμε σε υπνόσακους. Όποιοι θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν στο γύρο του νησιού για να γνωρίσουν τις κρυφές γωνιές του. Επιστροφή την Κυριακή το απόγευμα.


Κυριακή 31

Στη Στράτα του Αζίλακα – Κουρνάς

Αρχηγός: Χριστόφορος Χειλαδάκης • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Ξεκινάμε από το ιστορικό χωριό Κουρνάς Χανίων και μετά από μια σύντομη επίσκεψη στις βυζαντινές του εκκλησιές περπατάμε σε χωματόδρομο και μονοπάτι μέχρι την καρδιά του δάσους, στην περιοχή Αζίλακας. Διασχίζουμε το δάσος περπατώντας σε καθαρό και σηματοδοτημένο μονοπάτι και επιστρέφουμε στο χωριό Κουρνάς, έχοντας κάνει κυκλική πορεία. Στην συνέχεια μεταφερόμαστε στη λίμνη Κουρνά για μπάνιο ή φαγητό. Στην εκδρομή προαιρετικά θα επισκεφτούμε και τον θολωτό μινωικό τάφο της Φυλακής. Η διαδρομή είναι ιδανική για νέους ορειβάτες και παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.

[ + ]