Ιανουάριος 2016

Κυριακή 10

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Αρχηγός: Δ.Σ. • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Τηρώντας το πρωτοχρονιάτικο έθιμο, θα κόψουμε τη βασιλόπιτα του Συλλόγου μας για τη νέα χρονιά στο Οροπέδιο Λασιθίου. Από το Σελί Αμπέλου (910μ) θα ανεβούμε στην κορυφή Λουλουδάκι (1163μ), θα κατέβουμε στην περιοχή Τσούλη Μνήμα και θα φτάσουμε στο Οροπέδιο ακολουθώντας παλιό Μινωικό μονοπάτι. Όσοι δεν θέλουν να περπατήσουν μπορούν να επισκεφτούν τη Μονή Βιδιανής. Θα ακολουθήσει γεύμα με τα όλα του σε ταβέρνα της περιοχής.


Κυριακή 17

Διπλόρι – Γυριστή – Καταφύγιο Πρίνος – Άνω Ασίτες

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 2

Θα ξεκινήσουμε την ανάβαση λίγο πριν το Διπλόρι (1300μ) με θέα στον Ρούβα. Μετά από 2 χλμ χωματόδρομο θα μπούμε στο μονοπάτι Ε4 και θα ανεβούμε στην Κορυφή Γυριστή (1779μ). Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε στο φιλόξενο καταφύγιο Πρίνος του Συλλόγου μας. Αφού ξεκουραστούμε θα κατηφορίσουμε το φαραγγούλι και το χωματόδρομο και θα καταλήξουμε στις Άνω Ασίτες (500μ).


Τετάρτη 20

Χειμερινή Εκπαίδευση (Θεωρητικό μέρος)

Γνωριμία με τον χειμερινό εξοπλισμό και ρουχισμό στα εντευκτήρια του Συλλόγου. Η παρουσίαση έχει σκοπό να γνωρίσει στους παρευρισκόμενους τις διαφορές μεταξύ των χειμερινών και καλοκαιρινών υποδημάτων, την ανάγκη τεχνικού ρουχισμού (μεμβράνες τύπου gore-tex, πούπουλα κλπ) όταν οι συνθήκες το απαιτούν, καθώς και άλλα υλικά που χρησιμοποιούμε σε χειμερινές συνθήκες (χιόνι, πάγο, αέρα, βροχή).
Είναι μια πρώτη επαφή για όσους θέλουν να περάσουν από το καλοκαιρινό βουνό στο πιο απαιτητικό χειμερινό περιβάλλον.


Κυριακή 24

Χρυσοπηγή – Ορνό – Τουρλωτή

Αρχηγός: Νείλος Πιτσινός • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3

Από τη Χρυσοπηγή (450μ) θα ανηφορίσουμε με και χωρίς μονοπάτι μέχρι το διάσελο και μετά χωρίς μέχρι την κορφή του Ορνού (1238μ). Εν συνεχεία θα κατηφορίσουμε μέχρι τις Κουκίστρες και χωματόδρομος θα μας οδηγήσει στην Τουρλωτή (300μ). Η διαδρομή αυτή γίνεται για πρώτη φορά από το Σύλλογό μας.


Κυριακή 31

α. Αχεντριάς – Εθιά – Ανάληψη – Ροτάσι

Αρχηγός: Γιώργος Βελεγράκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Ξεκινώντας από τον Αχεντριά (686μ) ακολουθούμε μονοπάτι ως το γραφικό χωριό της Εθιάς (740μ). Μετά από μικρή στάση ανηφορίζουμε το χωματόδρομο ως την κορυφή Ανάληψη (909μ), από όπου θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα. Κατηφορίζουμε και κατευθυνόμαστε ανατολικά, περνάμε από γεωλογικούς σχηματισμούς, όπως ο Τάφκος του Περιστερά, μία εντυπωσιακή δολίνη βάθους 15-20μ που έχει προέλθει από κατάρρευση οροφής σπηλαίου, θαυμάζουμε από ψηλά το φαράγγι της Εθιάς και καταλήγουμε κοντά στο Ροτάσι (250μ).

β. Χειμερινή Εκπαίδευση (Πρακτικό μέρος)

Αρχηγός: Φώντας Σπινθάκης

Σύντομη πρακτική ενημέρωση για σχετικά έμπειρους ορειβάτες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το χειμερινό βουνό. Θα γίνει επίδειξη χρήσης χειμερινού ορειβατικού εξοπλισμού με στόχο την ασφαλέστερη ανάβαση στα χιονισμένα βουνά. Η τοποθεσία θα είναι πιθανότατα ο Λάκκος του Μυγερού στη βόρεια πλαγιά του Ψηλορείτη. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν τον βασικό χειμερινό εξοπλισμό (χειμερινές μπότες, γκέτες, μπουφάν κλπ).

[ + ]