Φεβρουάριος

Κυριακή 5

α. Σπαθί Δίκτης

Αρχηγός: Θωμάς Βισκαδουράκης • Ώρες πορείας : 9 • Β.Δ. 6

Από το Οροπέδιο του Λιμνάκαρου (1150μ) ξεκινάμε την ανάβαση για την κορυφή Σπαθί, την ψηλότερη της οροσειράς της Δίκτης (2148μ). Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή. Είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός και πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.

β. Πύργος Καλού Χωριού – Κρούστας

Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη Παπαδάκη • Ώρες πορείας : 4 • Β.Δ. 1

Από τον Πύργο Καλού Χωριού (50μ), αρχικά από χωματόδρομους και έπειτα από πετρόκτιστο μονοπάτι, ανεβαίνουμε στον Κρούστα (520μ). Η ανηφορική στράτα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και ανήκει στην ομάδα των καταπληκτικών πετρόκτιστων μονοπατιών του Μεραμπέλλου που μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλο το βορειοδυτικό τμήμα του νομού Λασιθίου.


Σάββατο 11 – Κυριακή 12

α. Βόλικας – Σπαθί – Άγιο Πνεύμα

Αρχηγός: Φώντας Σπινθάκης • Ώρες πορείας: 2+10 • Β.Δ.: 6

Διήμερη χειμερινή ορειβατική εξόρμηση στα κεντρικά Λευκά Όρη. Το Σάββατο ανεβαίνουμε από τους Κάμπους στο καταφύγιο του Βόλικα του ΕΟΣ Χανίων (1450μ). Την Κυριακή πραγματοποιούμε δύσκολη ανάβαση σε χιονισμένο παγωμένο πεδίο στις κορυφές Σπαθί (2046μ) και Άγιο Πνεύμα (2283μ), με την υπέροχη θέα σε όλη την βόρεια ακτογραμμή. Απαιτείται άριστη φυσική κατάσταση και πείρα στις χειμερινές αναβάσεις.

Κυριακή 12

β. Λαγκαδιές Μαλεβιζίου: Κορφές – Καβροχώρι

Αρχηγός: Φωτεινή Σαρακινού • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Πεζοπορία 12 χιλιομέτρων κυρίως σε χωματόδρομο, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές, κατάλληλη για νέους πεζοπόρους. Ξεκινάμε από το χωριό Κορφές Μαλεβιζίου. Αφού περάσουμε από τη Δρυ του Μανταλένη που είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο της φύσης κατηφορίζουμε προς την στενή κοιλάδα ενός παραπόταμου του Γαζανού Ποταμού. Περνάμε την πηγή της Καβαλλαράς, προχωρούμε μέχρι την έξοδο του Μονιανού (ή Γωνιανού) φαραγγιού. Εκεί στρίβουμε και ανηφορικά αρχικά και μετά κατηφορίζοντας φθάνουμε στο Άγιο Γεώργιο στη Χυμευτού. Εκεί κάνουμε την πρώτη μας στάση. Από εκεί προχωρούμε και συναντούμε ξανά τον Γαζανό παραπόταμο και φθάνουμε στον Άγιο Γεώργιο στα Στεργιανά όπου κάνουμε τη δεύτερή μας στάση. Συνεχίζοντας κατηφορίζουμε την όμορφη λαγκαδιά και τελειώνουμε την πεζοπορία μας στο Καβροχώρι.


Σάββατο 18 – Κυριακή 19

Κουρούτες – Τουμπωτός Πρίνος – Ψηλορείτης

Αρχηγός: Θωμάς Βισκαδουράκης • Ώρες πορείας: 4+8 • Β.Δ.: 2+6

Χειμερινή ορειβατική εξόρμηση στην κορυφή του Ψηλορείτη. Το Σάββατο ξεκινάμε από το χωριό Κουρούτες (550μ) και προωθούμαστε με φορτηγάκι στην τοποθεσία Παρδί (700μ), εφόσον το χιόνι το επιτρέπει. Από εκεί περπατάμε ως το καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος του ΕΟΣ Ρεθύμνου (1400μ), όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή ανεβαίνουμε στην κορυφή Τίμιος Σταυρός (2456μ). Στην επιστροφή περνάμε από το καταφύγιο και ακολουθούμε δασωμένο μονοπάτι ως το χωριό Φουρφουράς (600μ). Για την ανάβαση στην κορυφή είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός, καλή φυσική κατάσταση και πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.


Κυριακή 19

Ελληνικά – Οξά – Ελούντα

Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Ξεκινάμε από τα Ελληνικά (145μ) και ακολουθώντας χωματόδρομο φτάνουμε στους πρόποδες του όρους Οξά. Μέσω παλιού μονοπατιού φτάνουμε σε υψόμετρο 540μ όπου βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Νάξου, με καταπληκτική θέα προς τον κόλπο του Μεραμπέλου και τη Σπιναλόγκα. Προχωράμε κατά μήκος της κορυφογραμμής προς το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού και ανεβαίνουμε ως τη κορυφή Οξά (550μ). Από δρόμο και μονοπάτι καταλήγουμε στην Ελούντα.


Σάββατο 25 – Κυριακή 26 – Καθαρή Δευτέρα 27

Αμάρι Ρεθύμνου

Αρχηγός: Θωμαΐς Πετροπούλου • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας στο όμορφο Αμάρι, με διανυκτέρευση στο Γερακάρι.Το Σάββατο ανεβαίνουμε το φαράγγι της Αγίας Φωτιάς ως τον Γιούς Κάμπο και κάτω στο Σπήλι, και την Κυριακή ανεβαίνουμε στην κορυφή του Κέδρου. Για όσους θέλουν κάτι πιο ήπιο, η περιοχή προσφέρεται για όμορφες βόλτες σε ρεματιές, παλιά εκκλησάκια και τη Μονή Ασωμάτων. Την Καθαρή Δευτέρα, μετά την βόλτα μας, θα κάνουμε Κούλουμα στον Μέρωνα.

[ + ]