Φεβρουάριος 2019

Κυριακή 3

Αλάγνι, μια διαδρομή στον χρόνο

Αρχηγός: Μαρία Νταναλάκη • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Η πορεία μας ξεκινάει έξω από τον οικισμό του Αλαγνίου (470μ), είναι εύκολη και συνιστάται για γνωριμία με την πεζοπορία. Στη διάρκειά της συναντάμε  μικρές βυζαντινές εκκλησίες, ενετικούς ναούς, μινωικά πατητήρια και το βυζαντινό φρούριο των Θόλων (640μ). Καταλήγουμε στον όμορφο και παραδοσιακό οικισμό του Αλαγνίου με τα πέτρινα σπίτια, τα πηγάδια και τον αειθαλή πλάτανο στην κεντρική πλατεία του χωριού.


Κυριακή 10

α. Σπαθί

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη • Ώρες πορείας: 9 • Β.Δ.: 6

Από το χωριό Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου (870μ) ανεβαίνουμε στο Οροπέδιο του Λιμνάκαρου (1150μ) και από εκεί στην Κορυφή Σπαθί, την ψηλότερη της οροσειράς της Δίκτης (2148μ). Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή. Είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός και η πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.

β. Καπετανιανά – Παναγιά Μονοφατσίου

Αρχηγός: Γιώργος Σταματάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Μια εξόρμηση στις αδικημένες και άγνωστες βόρειες πλαγιές των Αστερουσίων, με πλούσια ξενάγηση! Λίγο πριν τα Καπετανιανά (750μ) ανηφορίζουμε στην κορυφή Σκλαβοκεφάλα (1000μ) και συνεχίζουμε για το οροπέδιο των Λάκκων. Από εκεί αρχίζουμε να κατηφορίζουμε έχοντας σε όλη τη διαδρομή θέα προς την πεδιάδα της Μεσαράς. Περνάμε από τους μεσαιωνικούς οικισμούς Σκλαβιανά, Άγιος Κύριλλος, Κάτω Μετόχι και Πόλες. Βλέπουμε το φαράγγι του Παστρικού, φτάνουμε στον Κάστελο, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Βήνη, επισκεπτόμαστε μια σειρά μικρών γραφικών και ιστορικών ξωκλησιών και καταλήγουμε στην Παναγιά Μονοφατσίου (300μ).


Κυριακή 17

Καταρράκτες Ορεινού – Ύψωμα Καστρί – Δασάκι Κουτσουρά

Αρχηγός: Γιώργος Σπυριδάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.:2

Μια διαδρομή μέσα και γύρω από το φαράγγι του Ορεινού. Ξεκινώντας προσεγγίζουμε μέσα στο φαράγγι τους γνωστούς καταρράκτες του Πάνω Περιστερά ή καταρράκτες Ορεινού. Από εκεί ανηφορίζουμε το γνωστό σηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα στο φαράγγι, για περίπου ένα χιλιόμετρο, προτού τραβερσάρουμε την πλαγιά στα ανατολικά με προορισμό το ύψωμα Καστρί. Αφού περιηγηθούμε στα πολύ ενδιαφέροντα αφανή πλατώματα του υψώματος, κατηφορίζουμε προς νότο ακολουθώντας στενό μονοπάτι πάνω στην κορυφογραμμή της πλαγιάς που οριοθετεί από τα ανατολικά το φαράγγι του Ορεινού, έχοντας άπλετη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.


Σάββατο 23 – Κυριακή 24

Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος – Ψηλορείτης

Αρχηγός: Φώντας Σπινθάκης • Ώρες πορείας: 2+8 • Β.Δ.: 2+6

Χειμερινή ορειβατική εξόρμηση στην κορυφή του Ψηλορείτη. Το Σάββατο ξεκινάμε από το χωριό Κουρούτες (550μ) και προωθούμαστε με φορτηγάκι στην τοποθεσία Παρδί (700μ), εφόσον το χιόνι το επιτρέπει. Από εκεί περπατάμε ως το καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος του ΕΟΣ Ρεθύμνου (1400μ), όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή ανεβαίνουμε στην κορυφή Τίμιος Σταυρός (2456μ). Στην επιστροφή περνάμε από το καταφύγιο και ακολουθούμε δασωμένο μονοπάτι ως το χωριό Φουρφουράς (600μ).Για την ανάβαση στην κορυφή είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός, καλή φυσική κατάσταση και πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.

Κυριακή 24

Φαράγγι Σκοτεινής – Φoινοκαλιά

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.:1

Κυκλική πεζοπορία στην περιοχή του Πάνω Μεραμπέλλου. Από τη Φοινοκαλιά (241μ) και μέσα από τις ιδιαίτερες πεζούλες της περιοχής κατηφορίζουμε στο ακρωτήρι Δρεπάνι και τη Μονή του Αγίου Ανδρέα που φωλιάζει μέσα στο βράχο. Προχωρούμε προς την παραλία της Σκοτεινής και στη συνέχεια μέσα από την κοίτη του μικρού άνυδρου φαραγγιού, με τοιχώματα που μοιάζουν με κτιστό τείχος, επιστρέφουμε στη Φοινοκαλιά.

Pin It
[ + ]