Δεκέμβριος 2019

Κυριακή 1

α. Λοχριά – Κάρταλος – Λαγολιό

Αρχηγός: Ρενάτε Γκέσμαν • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.:1

Από τη Λοχριά (600μ) ακολουθούμε στην αρχή κατηφορική πορεία μέχρι τους πρόποδες του λόφου του Κάρταλου. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε στη βραχώδη κορυφή Κάρταλος (716μ), στο εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, ακολουθώντας ασαφή διαδρομή κατά μήκος της κορυφογραμμής με πανοραμική θέα στον Ψηλορείτη, τον Κέδρο, τη Μεσσαρά και το Λιβυκό πέλαγος. Κατηφορίζοντας καταλήγουμε στο χωριό Λαγολιό (180μ).

β. Πλατάνια – Φουρφουράς – Λέσκα – Φαράγγι Πλατανιών

Αρχηγός: Γιάννης Αντωνάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.:3

Ξεκινάμε από τα Πλατάνια Αμαρίου (420μ) και αφού περάσουμε μέρος του χωριού συνεχίζουμε από χωματόδρομο προς το γήπεδο του Φουρφουρά (460μ). Από εδώ ξεκινά η ανάβαση σε παλιό καλντερίμι που οδηγεί στη θέση Λέσκα (1484μ). Λίγο πριν το μέσο της ανάβασης συναντάμε την πηγή Ώχρα, ενώ μετά το μονοπάτι συνεχίζει μέσα σε δάσος από κυπαρίσσια, πρίνους και πεύκα. Έπειτα, κατεβαίνουμε προς το Φαράγγι των Πλατανιών μέσω κατηφορικού χωματόδρομου, το διασχίζουμε και καταλήγουμε πάλι στα Πλατάνια.


Κυριακή 8

Καπετανιανά – Κουμάσα – Λούκια

Αρχηγός: Γιώργος Σταματάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Διασχίζουμε τα Πάνω Καπετανιανά (800μ) και κάνουμε την πρώτη στάση στον ιερό ναό της Παναγίας. Κατευθυνόμαστε προς τα Περίχειλα απ’ όπου θαυμάζουμε τις ακτές των Αστερουσίων. Συνεχίζοντας δυτικά φτάνουμε στην έρημη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, απ’ όπου φαίνονται οι ακτές της Όξας, του Σαλαμιά, της Τρυπητής και η κοιλάδα του Αγίου Σάββα. Τέλος, κατηφορίζουμε προς τα χωριά Κουμάσα (400μ) και Λούκια (360μ) περνώντας από πολλά ενδιαφέροντα μνημεία.


Κυριακή 15

Διπλόρι – Ρούβας – Ζαρός

Αρχηγός: Φάνης Μάμμος • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Το πρωί φτάνουμε με το λεωφορείο στο Διπλόρι (1300μ), πάνω από τη Γέργερη. Από εκεί ξεκινάμε την κατάβασή μας ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 μέσα από το πρινοδάσος του Ρούβα (950μ). Φτάνοντας στον Αϊ Γιάννη κάνουμε μεγάλη στάση και απολαμβάνουμε το δάσος. Στη συνέχεια διασχίζουμε το φαράγγι του Ζαρού, περνάμε από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και καταλήγουμε στη λίμνη του Βότομου (450μ).

[ + ]