Ιούλιος 2024
Σάββατο 6 – Κυριακή 7
Διάσχιση Λευκών Ορέων
Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 10+10 • Β.Δ.: 4
Από το χωριό Ζούρβα ακολουθούμε μονοπάτι που μας βγάζει Τρομάρισα και Πηγαδάκια και συνεχίζουμε ανηφορικά εκτός μονοπατιού. Περνάμε την περιοχή Αγκαβάνι, ανεβαίνουμε στον Καλόρο (1926μ) και βλέπουμε τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχει πέσει εκεί. Συνεχίζοντας, περνάμε από το πλάι της κορυφής Μελινταού και φτάνουμε στην κορυφή Πιρού Λίμνη (2087μ). Με ένα μεγάλο διασκελισμό βρισκόμαστε στην απέναντι κορυφή Ανθρωπόλιθος (2098μ) και μετά στην κορυφή Καρά Κεφάλι (2007μ). Στη συνέχεια περνάμε από το μιτάτο του Πύργου, κατεβαίνουμε στη Λιβάδα και ανεβαίνουμε λίγο πιο πάνω στην περιοχή Λαγκός, όπου διανυκτερεύσουμε κοντά στην πηγή. Την επαύριο, ακολουθούμε το Ε4 και ανεβαίνουμε στις κορυφές Γράς Σορός (2331μ), Ασκύφου Σορός (2210μ). Περνάμε την περιοχή του Κουταλά, το πλάι της κορυφής Φανάρι για να καταλήξουμε στο οροπέδιο Νιάτο και τερματίζουμε στο Ασκύφου. Εξόρμηση για ορειβάτες με άριστη φυσική κατάσταση και εξοικειωμένους με το κακοτράχαλο ανάγλυφο του βουνού.
Σάββατο 6 – Τετάρτη 10
Γαύδος
Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη Παπαδ΄΄ακη
Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, είναι μικρό νησί, μόλις 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τριγωνικό σχήμα. Αποτελεί στολίδι μοναδικό στην Νότια Ευρώπη, μακριά από τον πολύβουο «πολιτισμένο» κόσμο, με άγρια ομορφιά, με πεντακάθαρα γαλάζια νερά, με ονειρεμένες ανατολές, με μαγευτικές δύσεις, με σαγηνευτικές ακρογιαλιές και παραλίες, και κέδρα (αρκεύθους) που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Στη Γαύδο διάλεξε Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου να περάσει 5 καλοκαιρινές ημέρες, περπατώντας στις πιο όμορφες γωνιές του και κολυμπώντας στα πεντακάθαρα νερά του
Κυριακή 14
Νίδα – Ψηλορείτης – Λάκκος Μυγερού
Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3
Ακολουθώντας το Ε4 από το οροπέδιο της Νίδας (1380μ) ανεβαίνουμε στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τον Τίμιο Σταυρό (2456μ). Αφού απολαύσουμε τη μοναδική πανοραμική θέα σε όλη το νησί, ακολουθούμε τη λεγόμενη Στράτα του Ψηλορείτη και κατεβαίνουμε στον Λάκκο του Μυγερού (1700μ).
Παρασκευή 19 – Δευτέρα 22
82η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση – Δίρφυς Εύβοιας
Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου
Κάθε χρόνο οι ορειβάτες όλης της χώρας συναντιόμαστε σε κάποια ελληνική κορυφή, το πλησιέστερο Σαββατοκύριακο στην εορτή του προστάτη μας Προφήτη Ηλία τον Ιούλιο. Φέτος η συνάντηση οργανώνεται από τον ΕΟΣ Χαλκίδας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, και γίνεται σε υψόμετρο 1.110μ, στο φιλόξενο ορειβατικό καταφύγιο Δίρφυος «Μιχάλης Νικολάου». Θα γίνει ανάβαση στην κορυφή Δίρφυς (1743μ).
Με τα λόγια του ΕΟΣ Χαλκίδας…”Η φετινή γιορτή, θα είναι μια γιορτή των βουνών, μια γιορτή του φυσικού περιβάλλοντος. Έννοιες όπως ορειβασία και φυσιολατρία είναι ταυτόσημες, καθώς ο ορειβάτης δε μπορεί να είναι κατακτητής των ορέων παρά λάτρης αυτών. Για εμάς η προστασία των Ελληνικών βουνών απέναντι στην αλόγιστη και βίαιη βιομηχανοποίηση, αποτελεί υποχρέωση κάθε ορειβάτη – ορειλάτρη.
Εδώ στην Εύβοια των 701 ανεμογεννητριών σε λειτουργία και των καμένων εκτάσεων της πρώτης μέγα-πυρκαγιάς της Ελλάδας, σας περιμένουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί (σ)το αισθητικό φυσικό περιβάλλον της Στενής Δίρφυος. Ένα οικοσύστημα, το τελευταίο της Εύβοιας, που απειλείται άμεσα με μόνιμες αλλοιώσεις βιομηχανικής κλίμακας, τόσο στο δασικό όσο και στο αλπικό πεδίο”.
Κυριακή 21
Φαράγγι Ρίχτη
Αρχηγός: Νίκος Αποστολάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1
Πεζοπορική διαδρομή σε ένα από τα ωραιότερα φαράγγια στην περιοχή της Σητείας με πλούσια βλάστηση. Ξεκινάμε το περπάτημα λίγο μετά το χωριό Έξω Μουλιανά (350μ). Στην πορεία συναντάμε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά του 19ου αιώνα, εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων και έναν επιβλητικό καταρράκτη, όπου οι γενναίοι μπορούν να κάνουν μπάνιο. Επιστρέφουμεε από την ίδια διαδρομή και εν συνεχεία το λεωφορείο μας μεταφέρει στην παραλία Θόλος για να απολαύσουμε το μπάνιο μας. Εύκολη διαδρομή για όλους, ακόμα και για μεγάλα παιδιά.
Κυριακή 28
α. Μονοπάτια του πολέμου: Απαγωγή Στρατηγού Kreippe ΙV: Νίθαυρη – Άνω Μέρος
Αρχηγός: Δημήτρης Σφυράκης • Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3
Ξεκινώντας από τη Νίθαυρη, περπατάμε σε αγροτικούς δρόμους και τμήματα μονοπατιών προς το χωριό Αγία Παρασκευή, όπου, σε ένα δασωμένο χείμαρρο νοτιοανατολικά του οικισμού, η ομάδα των απαγωγέων πέρασε δύο δύσκολα μερόνυχτα υπό βροχή. Στη συνέχεια κινούμαστε δυτικά προς τη θέση Γομαρά, όπου έμειναν για 3 μερόνυχτα. Και από εδώ, συνεχίζοντας με δυτική πορεία, αφού περάσουμε τον οικισμό Χωρδάκι, τερματίζουμε τη διαδρομή μας στο Άνω Μέρος.
β. Φαράγγι Καβούσι
Αρχηγός: Μάνος Πετράκης • Ώρες κατάβασης: 4 • Β.Δ.: 2+
Τεχνική κατάβαση φαραγγιού (canyoning) για όσους έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες σχολές του ΕΟΣ Ηρακλείου. Το φαράγγι είναι ένα φυσικό γλυπτό, μικρό σε μήκος, εντυπωσιακά στενό, με συμπαγείς ασβεστολιθικές αποθέσεις σε ρουμπινί αποχρώσεις που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Μαίανδροι και θολωτές βραχοσκεπές αποζημιώνουν τον επισκέπτη όλο το χρόνο. Στεγνό και δροσερό αυτή την περίοδο. Στην είσοδο θα πραγματοποιηθεί επίδειξη υλικών και τεχνικών κατάβασης. Επίδειξη τεχνικών: 15 λεπτά – Περπάτημα προς την είσοδο: 20 λεπτά – Διάρκεια κατάβασης: 4 ώρες – Αριθμός καταβάσεων: 9 – Μέγιστη κατάβαση: 22μ – Μήκος διαδρομής 1χλμ.
γ. Χρωμοναστήρι – Φαράγγι Μύλων
Αρχηγός: Γρηγόρης Καρανδινάκης • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1
Εύκολη πεζοπορική διαδρομή σε μια εντυπωσιακά πράσινη όαση πολύ κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου, για παιδιά που συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα και για νέους πεζοπόρους. Στο Χρωμοναστήρι (360μ) θα επισκεφτούμε το Πολεμικό Μουσείο και το παλιό ελαιοτριβείο. Μέσα στο φαράγγι συναντάμε το παλιό και έρημο σήμερα χωριό των Μύλων, υπολείμματα των 30 περίπου παλιών νερόμυλων, αλλά και τον ένα αναπαλαιωμένο. Η πορεία τελειώνει στο Ξηρό Χωριό (100μ) και θα ακολουθήσει μπάνιο σε κοντινή παραλία.