Πάσχα στην Άνδρο

Μεγάλη Πέμπτη 13 – Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2023

Η Άνδρος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Εμπειρίκο η Άνδρος είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου».Η Άνδρος φημίζεται και για τα υπέροχα ήθη, εθιμα και παραδόσεις που την καθιστούν ένα μοναδικό νησί των Κυκλάδων.

Η Άνδρος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας.  Έχει ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, μικρά ποτάμια, κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, τρεχούμενα νερά, κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ιαματικές πηγές. Το νησί έχει πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις και συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.

Το νησί έχει πρωτεύουσα τη Χώρα που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι κτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να “κόβει” τη θάλασσα στα δυο.

Διαμένοντας στη Χώρα σε μικρά ξενοδοχεία, περπατάμε ακολουθώντας τα καλοφτιαγμένα μονοπάτια του νησιού και γνωρίζοντας τις όμορφες γωνιές του.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

21:00: Αναχώρηση από το λιμάνι του Ηρακλείου για Πειραιά.

Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

07:00: Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά. Επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για την περιοχή του Μαραθώνα Αττικής.

Πρώτη στάση στην λίμνη και το φράγμα του Μαραθώνα, που υδροδοτεί ολόκληρη την Αττική και αποτελεί σημαντικό υγρότοπο. Εκεί υπάρχει το Μουσείο του Νερού και ο μικρός μαρμάρινος αρχαιοελληνικός ναΐσκος στη βάση του φράγματος.

Στη συνέχεια, φτάνουμε στο χωριό του Μαραθώνα, όπου επισκεπτόμαστε – προαιρετικά – το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, μόνιμη έκθεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων που παρουσιάζει την ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ξεκινώντας από το 1896 έως και το 2000.

Ακολουθεί επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα όπου παρουσιάζεται η ιστορία της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Επίσης στον  μεγάλο Τύμβο χώματος που αποτελεί τον τάφο των 192 Αθηναίων Μαραθωνομάχων, που έπεσαν στη νικηφόρα μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ.

Άφιξη στην Ραφήνα όπου θα υπάρξει χρόνος για φαγητό πριν την αναχώρηση με το πλοίο στις 17.30 για Άνδρο.

Άφιξη  μετά από περίπου 2 ώρες στο Γαύριο και αναχώρηση για την Χώρα, όπου και θα διαμείνουμε και τις 5 ημέρες. Τακτοποίηση στα δωμάτια στα : ‘Vassiliki studios‘ και ‘Rodavgi Apartments‘ στο Νημποριό στην Χώρα. Δεν διατίθεται πρωινό.

Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

09:00: Αναχώρηση με το λεωφορείο για το Σπήλαιο του Αλαδινού. Λόγω της χωρητικότητας του σπηλαίου (ανά 15 άτομα) η θέαση και ξενάγηση αυτού  θα γίνει τμηματικά.

ΟΜΑΔΑ Α: Σπήλαιο Αλαδινού – Μονή Παναχράντου – Μένητες – Χώρα

ΩΠ: 6  •   ΒΔ: 2   •   Υ.Δ.: 400μ   •   Μήκος: 13,5 χλμ

Διαδρομή εξερεύνησης από το καστρομονάστηρο της Παναχράντου σταους καταπράσινους γραφικούς οικισμούς ολόγυρα της Χώρας. Στο δρόμο μας περνάμε από καλοφτιαγμένα λιθόστρωτα τμήματα μονοπατιού, εντυπωσιακές ξηρολιθιές και αγροτικά κονάκια, γεφύρια, πολυάριθμες πηγές και εκκλησίες.

Ξεκινάμε από το σπήλαιο του Αλαδινού (120μ) και μετά από 3 ανηφορικά χιλιόμετρα φτάνουμε στην Μονή Παναχράντου (520μ), την δεύτερη ψηλότερη οροσειρά της Άνδρου, το Γερακώνα, και την επισκεπτόμαστε. Συνεχίζουμε προς το τοξωτό γεφύρι Στοιχειωμένης, Μεσαριά, Μένητες (312μ), όπου κάνουμε διάλειμμα με κέρασμα γλυκού, ποτού και παρουσίαση του οικισμού από τον Σύλλογο Μενήτων. Από εκεί συνεχίζουμε προς  Λάμυρα, Μεσαθούρι, Υψηλού και καταλήγουμε στην Χώρα.

ΟΜΑΔΑ Β: Μένητες – Χώρα

ΩΠ: 3  •   ΒΔ: 1   •   Μήκος: 6 χλμ

Μεταβαίνουμε με το λεωφορείο και επισκεπτόμαστε την Μονή Παναχράντου και στη συνέχεια, πάλι με το λεωφορείο, μεταβαίνουμε στις Μένητες (312μ), όπου κάνουμε διάλειμμα με κέρασμα γλυκού, ποτού και παρουσίαση του οικισμού από τον Σύλλογο Μενήτων.  Εκεί ενωνόμαστε με την Α ομάδα και όλοι μαζί συνεχίζουμε προς  Λάμυρα, Μεσαθούρι, Υψηλού και καταλήγουμε στην Χώρα.

Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2023

ΟΜΑΔΑ Α: Χώρα – Αποίκια – Γιάλια

ΩΠ: 5  •   ΒΔ: 1   •   Υ.Δ.: 400μ   •   Μήκος: 10 χλμ

Ξεκινάμε από το Νημπορειό (Χώρα) και ακολουθούμε μια τυπική διαδρομή της Άνδρου με πλούσια βλάστηση και ανάγλυφο έδαφος. Στον δρόμο μας συναντάμε όμορφα λιθόστρωτα τμήματα, άφθονα νερά και εκπληκτική θέα με εντυπωσιακές εναλλαγές σκηνικού. Φτάνουμε στα Αποίκια (360μ) επισκεπτόμαστε την πηγή Σάριζα και κάνουμε μικρή παράκαμψη ως τον καταρράκτη της Πυθάρας.

Από τα Αποίκια κατευθυνόμαστε προς την παραλία Γιάλια. Είναι μια κατάφυτη διαδρομή, διερχόμενη σημαντικών οικισμών της ναυτοσύνης και της αγροτικής Άνδρου, παράλληλα με τη ρεματιά της Πυθάρας. Αξιόλογες εναλλαγές τοπίου και πλούτος μνημείων. Οι γραφικοί οικισμοί με τις πηγές και τις σημαντικές εκκλησίες, τα τοξωτά γεφύρια Αποικίων και Λέοντος, οι πύργοι Αγαδάκη και Μπίστη, ο νερόμυλος Εμπειρίκου (Φάμπρικα), η παραλία κι ο υγρότοπος των Γιαλίων, μόλις μερικά από τα θέλγητρα.

ΟΜΑΔΑ Β: Αποίκια – Γιάλια

ΩΠ: 3  •   ΒΔ: 1   •   Μήκος: 6 χλμ

Μεταβαίνουμε με το λεωφορείο στα Αποίκια. Εκεί ενωνόμαστε με την Α ομάδα και κατεβαίνουμε μαζί στην παραλία Γιάλια.

Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2023

ΟΜΑΔΑ Α: Βουρκωτή – Μονή Αγίου Νικολάου- Παραλία Άχλα

ΩΠ: 4  •   ΒΔ: 2   •   Υ.Δ.: Κατάβαση 670μ   •   Μήκος: 10 χλμ

Εντυπωσιακή αγροτική διαδρομή, τραχιά και κατηφορική, εκτεινόμενη παράλληλα με τον μεγαλύτερο σε ροή ποταμό της Άνδρου, Άχλα, προς την ομώνυμη παραλία και το σημαντικό υγρότοπο. Καλοφτιαγμένα αγροτικά κονάκια (κελιά), το υπέροχο τοξωτό γεφύρι του Άχλα, μικροί καταρράκτες και φυσικές βάθρες, το παλαιό καστρομονάστηρο του Αγίου Νικολάου και μια από τις ωραιότερες παραλίες της Άνδρου, μόλις μερικά από τα θέλγητρα.

ΟΜΑΔΑ Β: Χώρα – Λιβάδια – Χώρα

ΩΠ: 2  •   ΒΔ: 1   •  Υ.Δ.: 100μ   •   Μήκος: 5 χλμ

Ένας όμορφος κυκλικός περίπατος παράλληλα με τον Μεγάλο Ποταμό στη καρδιά της εύφορης κοιλάδας των Λιβαδίων, ανάμεσα σε περιβόλια με ξινά, συστάδες κυπαρισσιών και ψηλούς πέτρινους μαντρότοιχους.

Η διαδρομή περνά από το Λύκειο- Άβυσσος-γεφύρι Λιβαδίων- Κάτω Χωριό-Άγιος Κωνσταντίνος- Πέρα Χωριό- ξύλινη γέφυρα- Λύκειο.

Το Πασχαλινό τραπέζι θα είναι κοινό για όλους μας.

Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2023

ΟΜΑΔΑ Α: Χώρα – Συνετί – Διποτάματα – Επάνω Κάστρο – Κοχυλού – Όρμος Κορθίου

ΩΠ: 5  •   ΒΔ: 1   •   Υ.Δ.: 400μ   •   Μήκος: 10 χλμ

Διαδρομή με μεγάλες εναλλαγές και πλούτο αγροτικού τοπίου. Χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, συνεκτικοούς οικισμούς της ΝΑ Άνδρου, την γνωστή κοιλάδα των Διποταμάτων με τους πολυάριθμους νερόμυλους και το τοξωτό γεφύρι, το Κάστρο της Φανερωμένης. Θα κάνουμε παράκαμψη στο Επάνω Κάστρο. Η διαδρομή  μπορεί να μας δώσει και τη δυνατότητα για βουτιά στην παραλία της Γρηάς το Πήδημα (σε παράκαμψη από τη διαδρομή). Στην επιστροφή ίσως μπορούμε εάν είναι ανοικτό  να επισκεφθούμε το Λαογραφικό Μουσείο Συνετίου και ίσως καφέ στο καφενείο του χωριού.

ΟΜΑΔΑ Β: Συνετί – Διποτάματα – Κοχυλού – Όρμος Κορθίου

ΩΠ: 3  •   ΒΔ: 1   •   Μήκος: 8 χλμ

Μεταβαίνουμε με το λεωφορείο στο Συνετί. Εκεί ενωνόμαστε με την Α ομάδα και βαδίζουμε μαζί ως το Κόρθι.

Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2023

Αναχωρούμε το πρωί από την Χώρα και κατευθυνόμαστε βόρεια προς Άνω Πιτροφό . Από εκεί σε μικρή απόσταση επισκεπτόμαστε το Μουσείο Ελιάς, όπου και θα ξεναγηθούμε σε 2 ομάδες, λόγω χωρητικότητας.  Στη συνέχεια και ανάλογα με την ροή του προγράμματος, περπατάμε την κυκλική διαδρομή Άνω Πιτροφός – Άνω Απροβάτου. Τέλος, πίνουμε τον καφέ μας στο Μπαλκόνι του Αιγαίου.

14:45: Αναχώρηση από το Γαύριο με το πλοίο για τη Ραφήνα. Από εκεί κατευθυνόμαστε στο λιμάνι του Πειραιά. Αναχώρηση στις 21:00 για Ηράκλειο.

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

07:00: Άφιξη στο λιμάνι του Ηρακλείου. Τέλος εξόρμησης.

 

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023.

Καταβολή 1ης δόσης αντιτίμου συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023. Εξόφληση μέχρι την Τρίτη 4 Απριλίου 2023.

Τραπεζικοί λογαριασμοί ΕΟΣ Ηρακλείου:

IBAN Alpha Bank: GR76 0140 6610 6610 0233 0001 166
IBAN Τράπεζας Πειραιώς: GR05 0171 9120 0069 1215 4711 881

*Το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει λόγω τυχόν αντικειμενικών δυσκολιών.

Αρχηγός: Θωμαΐς Πετροπούλου

Αναχώρηση: Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, 21:00 από το λιμάνι Ηρακλείου

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.00-22.00 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810 227609.

 

 

 

[ + ]