Αμάρι

Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας 25-26-27 Φεβρουαρίου 2023

Ένα υπέροχο τριήμερο αφιερωμένο στην εξερεύνηση του βορειοδυτικού τμήματος του Δήμου Αμαρίου. Μια ορεινή περιοχή με έντονο ανάγλυφο και ποικίλα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, στην καρδιά του νομού Ρεθύμνης.

Στο πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνονται ορειβατικές διαδρομές, διασχίσεις φαραγγιών, αλλά και συμμετοχή στον παραδοσιακό εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, στο παλιό σχολείο του γραφικού Μέρωνα.

Η διαμονή μας είναι στο ξενοδοχείο Alexander Mountain Resort στο Γερακάρι. Με αφετηρία λοιπόν το Γερακάρι, οι διαδρομές που θα συνθέτουν το πρόγραμμα του τριημέρου, είναι οι ακόλουθες:

Σάββατο, 25.02.2023

Φαράγγι Αγίας Φωτιάς

Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στην διάσχιση του φαραγγιού της Αγιάς Φωτιάς, στους δυτικούς πρόποδες του όρους Κέδρος. Η διαδρομή ξεκινά λίγο νοτιότερα από το χωριό Σπήλι, ελισσόμενη πάνω στις δασωμένες πλαγιές του επιβλητικού φαραγγιού. Ανηφορίζοντας πάνω στο δυσδιάκριτο μονοπάτι της διαδρομής, ο πεζοπόρος ανακαλύπτει ένα εξαιρετικά άγριο τοπίο, όπου κυριαρχούν κατακόρυφοι γκρεμοί, πυκνή βλάστηση και άφθονα νερά, ενώ λίγο πριν το τέλος, τον θαυμασμό του κερδίζει ο εντυπωσιακός καταρράκτης που χαρακτηρίζει το φαράγγι. Παρακάμπτοντάς τον από ασφαλές πέρασμα, η πορεία καταλήγει λίγο ψηλότερα στης Γιούς τον Κάμπο, από όπου με λεωφορείο πλέον η ομάδα συνεχίζει για το Γερακάρι.

Ώρες πορείας: 4   •   Β.Δ. 1   •  Μήκος διαδρομής: 4 χλμ   •   Υ.Δ.: 450μ

Κυριακή, 26.02.2023

Α ομάδα: Διάσχιση του όρους Σάμιτος (1023μ)

Η Σάμιτος προβάλλει ως ένα άλλο “Island Peak” στην καρδιά του Ασωμαθιανού κάμπου περιβαλλόμενο από ψηλά βουνά, και με υπέροχη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η διάσχιση που θα επιχειρήσουμε ξεκινά από το δάσος του Πρινέ στα βορειοδυτικά της Σάμιτου (λίγο πιο πάνω από τον Μέρωνα) και καταλήγει στους γραφικούς Λαμπιώτες, στα νοτιοδυτικά. Η διαδρομή έως την κορυφή ξεδιπλώνεται πάνω σε γιδόστρατα και χωματόδρομους, ενώ η κατάβαση στους Λαμπιώτες ακολουθεί ένα καλοχαραγμένο κτηνοτροφικό μονοπάτι.

Ώρες πορείας: 6   •   Β.Δ. 2   •  Μήκος διαδρομής: 12 χλμ   •   Υ.Δ.: 700μ

Β ομάδα: Περιήγηση στις λαγκαδιές του Αμαρίου

Με αφετηρία και τερματισμό τη Μονή Ασωμάτων θα περπατήσουμε σε χωματόδρομους και μονοπάτια περνώντας από παλιά εκκλησάκια και από τα χωριά Οψιγιάς και Μοναστηράκι. Εύκολη πορεία για όλους.

Το βράδυ θα ακολουθήσει προαιρετικά φαγητό και γλέντι στην ταβέρνα Αψίδα στο Γερακάρι.

Ώρες πορείας: 4   •   Β.Δ. 1   •  Μήκος διαδρομής: 12 χλμ

Καθαρή Δευτέρα, 27.02.2023

Η ημέρα αυτή έχει ένα διπλό προφίλ: ένα ορειβατικό το πρωί, και ένα εορταστικό μετά το μεσημέρι.
Συνεχίζοντας την εξερεύνηση της ορεινής φύσης του Αμαρίου, θα αφιερώσουμε αρχικά το πρωινό μας στην ανάβαση πάνω στην επιβλητική κορυφή του Αγίου Πνεύματος (927μ), στην ανατολική απόληξη του όρους Παναόρι. Η καινοτομία της πρότασης έχει να κάνει με την ελάχιστα γνωστή διαδρομή που θα ακολουθήσουμε, ξεκινώντας από την Παντάνασσα στα βόρεια, για να καταλήξουμε το μεσημέρι στον Μέρωνα, μέσω των περιοχών Αρναούτη, Άη Γιάννη, Χαρακούλια και του Αγίου Πνεύματος. Ακολουθώντας αρχικά μια καταπράσινη διαδρομή πάνω σε χωματόδρομους και μονοπάτια, θα απολαύσουμε στην συνέχεια την υπέροχη θέα που απλώνεται γύρω από το Άγιο Πνεύμα (927μ), για να καταλήξουμε λίγο αργότερα στην αυλή του παλιού σχολείου του Μέρωνα, όπου και θα τελειώσει το ορειβατικό μας τριήμερο μέσα σε χορούς και σε τραγούδια. Εδώ, παρέα με τους Μερωνιανούς, θα συμμετάσχουμε στον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, αναβιώνοντας το έθιμο με τον τρόπο που κληρονόμησαν και συνεχίζουν να διατηρούν οι κάτοικοι του χωριού.

Ώρες πορείας: 4   •   Β.Δ. 1   •  Μήκος διαδρομής: 7 χλμ   •   Υ.Δ.: 470μ

Σημείωση: Καλούμαστε όλοι να έχουμε προμηθευτεί εκ των προτέρων τα παραδοσιακά τρόφιμα για το φαγητό, έτσι όπως το έθιμο το επιβάλει.

*Το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει λόγω καιρικών συνθηκών.

Αρχηγός: Θωμαΐς Πετροπούλου

Αναχώρηση: Σάββατο 25.02.2023, ώρα 08:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.00-22.00 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810227609.

 

 

 

 

 

 

[ + ]