(β) Στις Κορυφές της Θρυπτής

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Η αφετηρία μας για την πεζοπορική διάσχιση της οροσειράς της Θρυπτής είναι η θέση Ψυχρό, 460μ., μεταξύ των χωριών Σχινοκάψαλα και Αγιος Ιωάννης Ιεράπετρας.

Αρχικά κινούμαστε μέσα σε πευκοδάσος ακολουθώντας βορειοανατολική και κατόπιν ακολουθούμε βόρεια πορεία. Στη συνέχεια μπαίνουμε σε χαράδρα (χώνη, στην ντοπιολαλιά της περιοχής), η οποία έχει χάλαβρο (σάρα) από μεγάλες πέτρες που μας οδηγεί στον Αφέντη, την ψηλότερη κορυφή της Θρυπτής (1.476μ). Η θέα από εδώ είναι καταπληκτική: μπορούμε να δούμε όλο τον κόλπο του Μιραμπέλου με τα νησάκια του, την ανατολική πλευρά της Δίκτης, το Λιβυκό Πέλαγος (από το Μύρτος μέχρι το Γούγουρα), το Γαϊδουρονήσι και το Κουφονήσι, καθώς και τα βουνά της Σητείας.

Αφού απολαύσουμε τη θέα και ξεκουραστούμε για λίγο, θα ακολουθήσουμε χωματόδρομο μέχρι τη θέση “σύνορα”. Ανεφοδιαζόμαστε με νερό (αν χρειάζεται) και ανηφορίζουμε για τον Κλήρο, την δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Θρυπτής (1.331μ). Και τούτη η κορυφή προσφέρει καταπληκτική θέα, καθώς εκτός των προαναφερθέντων, μπορούμε να δούμε και το Ορνό όρος και την κοιλάδα που χωρίζει τους δύο ορεινούς όγκους.

Στη συνέχεια κινούμενοι πάνω στην κορυφογραμμή, κατευθυνόμαστε ανατολικά για την κορυφή Παπούρα, στα 1.188μ. Από εδώ συνεχίζοντας ανατολικά,  κατεβαίνουμε στη θέση “Τσίγγουνας”, από όπου παίρνοντας νότια πορεία κατεβαίνουμε στο χωριό Ορεινό, απ’ όπου και παίρνουμε τοn δρόμο της επιστροφής.

Αρχηγός: Δημήτρης Σφυράκης   •   Ώρες πορείας: 10   •   Β.Δ.: 3

Ώρα αναχώρησης: 6:30 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810227609.

 

[ + ]