Πιέρια Όρη
27 – 30 Οκτωβρίου 2022
Τα Πιέρια όρη, μυθικό βουνό σπάνιας ομορφιάς, με ομαλό κατάφυτο ανάγλυφο. Είναι συνέχεια της κορυφογραμμής του Ολύμπου είναι φυσικό σύνορο ανάμεσα στους νομούς Κοζάνης, Ημαθίας και Πιερίας. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς είναι το Φλάμπουρο, 2.193μ. Δέχεται πολλά χιόνια το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.
Τα Πιέρια είναι γνωστά για την πλούσια χλωρίδα τους και κυρίως για τα φυλλοβόλα δάση, καθώς και για ορισμένα σπάνια είδη αγριολούλουδων. Κυριαρχούν πυκνά δάση Μαύρης Πεύκης, Δασικής Πεύκης και Ελάτης. Η πανίδα τους αποτελείται από συνηθισμένα θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και έντομα. Έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη προστασία τους.
Κατά την ελληνική μυθολογία οι εννέα Πιερίδες Μούσες, κόρες του Πιέρου και της Ευίππης, προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού μαγεύτηκαν από το θαυμάσιο περιβάλλον των Πιερίων. Παρέμειναν στην περιοχή, έως ότου νικήθηκαν από τις Ελικωνιάδες Μούσες, οι οποίες τις μεταμόρφωσαν σε πουλιά.
Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Πιέρες, οι οποίοι αρχικά κατοικούσαν στη Θράκη, αλλά, όταν εκδιώχθηκαν από τους Τημενίδες βασιλείς της Μακεδονίας, κατέφυγαν στα Πιέρια Όρη. Έτσι, η περιοχή έλαβε την ονομασία της.
Αναλυτικό πρόγραμμα
Τετάρτη 26/10/2022
Αναχώρηση στις 21:00 με πλοίο της ANEK για Πειραιά.
Πέμπτη 27/10/2022,1η ημέρα
Αναχωρούμε στις 7 η ώρα το πρωί από τον Πειραιά με πούλμαν. Προορισμός το Βελβεντό Κοζάνης, όπου θα διαμείνουμε. Στη διαδρομή, εκτός από τις μικρές στάσεις που θα κάνουμε και λίγο πριν φτάσουμε στο Βελβεντό, θα επισκεφτούμε τα Μπουχάρια Σερβίων και το κάστρο Σερβίων.
Το απόγευμα άφιξη στο Βελβεντό, στους πρόποδες των δυτικών Πιερίων, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, δίπλα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που σχηματίζει ο Aλιάκμονας, μία κωμόπολη 4.000 κατοίκων, που αποτελεί ένα αρμονικό οικιστικό σύνολο του νομού Κοζάνης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο Αγνάντι.
Τα Μπουχάρια, ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, άκρως εντυπωσιακό και όχι ευρέως γνωστό γεωλογικό φαινόμενο βρίσκεται στην κοιλάδα των Σερβίων Κοζάνης, στην περιοχή του Μικροβάλτου. Πρόκειται για τα μπουχάρια και τα νοχτάρια, γρανιτικές διαμορφώσεις που συσσωρεύτηκαν από την τελευταία εποχή των παγετώνων και «σμιλεύτηκαν» από τη διαβρωτική δύναμη των στοιχείων της φύσης.
Ο χώρος είναι πολύ καλά διαμορφωμένος με ξύλινο διάδρομο και δύο κιόσκια. Η όλη διαδρομή είναι περίπου 1,5 χλμ με την επιστροφή. Οι σχηματισμοί είναι δύο ειδών και έχουν ύψος 2- 6 μέτρα. Οι πρώτοι είναι κωνικοί και λέγονται “νοχτάρια”, ενώ οι δεύτεροι κολώνες με καπελάκι στην κορυφή (φαλοειδείς σχηματισμοί) και λέγονται “μπουχάρια”.
Το κάστρο των Σερβίων που βρίσκεται πάνω στον κωνικό κατάφυτο λόφο ανάμεσα σε φαράγγια και αποτελεί το καλύτερο σωζόμενο παράδειγμα οχυρωμένου βυζαντινού οικισμού στο βορειοελλαδικό χώρο, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο του Μυστρά.
Είναι ένα από τα πλέον σημαντικά κάστρα της μεταβυζαντινής περιόδου. Το κάστρο βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες των Πιερίων. Είναι χτισμένο στην πιο σημαντική, οχυρή θέση, καθώς ελέγχει το πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία και τη Νότια Ελλάδα μέσω των στενών του Σαρανταπόρου. Η συνολική έκταση του κάστρου είναι περί τα 100 στρέμματα.
Το Κάστρο των Σερβίων κτίστηκε κάπου μεταξύ 560 και 650, δηλαδή στα χρόνια του Ιουστινιανού ή του Ηρακλείου.
Παρασκευή 28/10/2022, 2η ημέρα
Βελβεντός – Καταφύγι – Φλάμπουρο
α’ ομάδα & β’ ομάδα
ΩΠ: 5,5 • ΒΔ: 2 • Υ.Δ.: 800μ
Ξεκινάμε από το Βελβεντό, από το εξωκλήσι του Αγ Γεωργίου (640 μ.), με το ορειβατικό μονοπάτι Ε4, το οποίο αρχικά πατάει σε «μουλαρόστρατα» που παλιά χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Καταφυγίου για να επικοινωνήσουν με τον Βελβεντό. Η διαδρομή είναι θαυμάσια, δασωμένη στην αρχή με πουρνάρια, πιο ψηλά με πεύκα, με ήπιες κλίσεις και καγκέλια και υπέροχη θέα προς τον κάμπο του Βελβεντού με τις ροδακινιές και τη λίμνη Πολυφύτου αλλά και του φαραγγιού του «Σκουλαρικιότικου» ρέματος, και του «Σκεπασμένου».
Καταλήγουμε στο χωριό Καταφύγι κτισμένο σε πλάτωμα στα 1440μ. με θέα όλη την λεκάνη του Αλιάκμονα και το Ανατολικό Βέρμιο. Είναι το χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη Αλέξης Ζορμπάς.
Η α’ ομάδα σταματά εδώ, όπου απολαμβάνει το όμορφο χωριό με θέα την κορυφή των Πιερίων Φλάμπουρο και δροσίζεται στο καφενείο του χωριού. Η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι (Ε4) μέχρι το Βελβεντό.
β’ ομάδα
Η β’ ομάδα συνεχίζει πάνω από το χωριό σε ασαφές στην αρχή μονοπάτι προς την κορυφή Φλάμπουρο (2193μ.) όπου φτάνει μετά από περίπου 2,5 ώρες, αφού περάσει από το ορειβατικό καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης “Μερκούρης Κυρατσούς” στη θέση «Μπάρα», στα 1945μ.
Συνολικά: ΩΠ: 10 • ΒΔ: 4 • Υ.Δ.: 1560μ
Σάββατο 29/10/2022, 3η ημέρα
(Α) Φαράγγι του Σκεπασμένου ή/και
(Β) Ανάβαση και επίσκεψη στο Καταφύγιο του ΕΟΣ Βελβεντού στη θέση Γιούρτια (1450μ.)
(Α) Φαράγγι του Σκεπασμένου
Από το πάρκινγκ που εξυπηρετεί το φαράγγι του Σκεπασμένου αρχίζει το πέτρινο μονοπάτι προς τον καταρράκτη στην αρχή και στη συνέχεια τις λιμνούλες με τους μικρούς καταρράκτες. Όλη η διαδρομή είναι μέσα στην σκιά των δέντρων και την δροσιά του νερού.
Το φαράγγι του Σκεπασμένου είναι από τα πιο όμορφα και δημοφιλή φαράγγια της Μακεδονίας μέσα σε πανέμορφη βλάστηση όλες τις εποχές του χρόνου.
Ο συνδυασμός πεζοπορίας στο πλακόστρωτο μονοπάτι προς το πανέμορφο πάρκο που υπάρχει στην περιοχή και των εικόνων του φαραγγιού είναι μαγευτικός.
ΩΠ: 2 • ΒΔ: 1
(Β) Ανάβαση και επίσκεψη στο Καταφύγιο του ΕΟΣ Βελβεντού στη θέση Γιούρτια (1450μ.)
Πανέμορφη κυκλική διαδρομή μέσα από δάσος. Ακολουθούμε μονοπάτι με αφετηρία το Μετόχι Βελβεντού (540μ) και προορισμό το καταφύγιο του ΕΟΣ Βελβεντού στη θέση Γιούρτια (1450μ).
Ώρες πορείας: 6 • ΒΔ: 3 • Υ.Δ.: 910μ
http://www.hellaspath.gr/forum/viewtopic.php?f=72&t=316
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, 4η ημέρα
Ημέρα επιστροφής.
Το πρωί μαζεύουμε τα πράγματά μας και τα φορτώνουμε στο πούλμαν. Πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής κατευθυνόμαστε δυτικά, διασχίζουμε τη γέφυρα της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου και φτάνουμε στην Αιανή. Εκεί επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
“Η έκθεση των σημαντικότατων αρχαιολογικών ευρημάτων της αρχαίας Αιανής, αποτελεί την κύρια αφορμή για την ιστορική μελέτη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και ήκμασε στα βόρεια σύνορά του. Για αυτό το λόγο η έκθεση του Μουσείου έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό φυσικά να της στερεί την επιστημονική της αξία.”
Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς Πειραιά, απ’ όπου θα πάρουμε το πλοίο στις 21:00 για το Ηράκλειο. Στο δρόμο μας κάνουμε στάση στον Γοργοπόταμο και στη γέφυρά του για φαγητό και βόλτα.
Δευτέρα 28/03/2022
Άφιξη στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 7 το πρωί. Τέλος εξόρμησης.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.
Καταβολή 1ης δόσης αντιτίμου συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022. Εξόφληση μέχρι την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022.
Τραπεζικοί λογαριασμοί ΕΟΣ Ηρακλείου:
IBAN Alpha Bank: GR76 0140 6610 6610 0233 0001 166
IBAN Τράπεζας Πειραιώς: GR05 0171 9120 0069 1215 4711 881
*Το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει λόγω καιρικών συνθηκών.
Αρχηγός: Φάνης Μάμος
Αναχώρηση: Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, 21:00 από το λιμάνι Ηρακλείου
Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30-22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810227609.