Δωρεάν πεζοπορία για όλους στον Γιούχτα

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Με τη συνδιοργάνωση του Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου και του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) πραγματοποιείται δωρεάν πεζοπορία για όλο τον κόσμο στον κοντινό μας Γιούχτα.

Ξεκινάμε την πορεία μας από τη βόρεια πλευρά του Γιούχτα και κατευθυνόμαστε προς τα Ανεμόσπηλια (380μ). Ανηφορίζουμε το μονοπάτι ως το Ιερό Κορυφής (811μ) και φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού. Αφού απολαύσουμε τη θέα κατεβαίνουμε από την ανατολική πλευρά στις Επάνω Αρχάνες (370μ).

Κατά την αρχαιότητα ο Γιούχτας ήταν ιερό βουνό, κυρίως επειδή η όψη του από τα βορειοδυτικά θυμίζει έντονα ανθρώπινο πρόσωπο που κοιτάει στον ουρανό. Ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανθρωπόμορφη όψη του. Κατά το μύθο, εδώ βρισκόταν ο τάφος του Δία και μάλιστα το όνομα Γιούχτας αποτελεί παραφθορά του Λατινικού Jupiter, δηλαδή Δίας.

Οι Μινωΐτες είχαν τον Γιούχτα σε ιδιαίτερη θέση, καθώς ήταν το πρώτο βουνό που έβλεπαν όταν πλησίαζαν με τα καράβια τους τις ακτές της Κρήτης. Εδώ έκτισαν δύο μινωϊκά Ιερά, το ένα στο ψηλότερο σημείο του βουνού (Ψηλή Κορυφή) και το δεύτερο στην θέση Ανεμόσπηλια.

Ο Μινωϊκός πολιτισμός καταστράφηκε, αλλά ο Γιούχτας συνεχίζει να αποτελεί τόπο λατρείας και στις μέρες μας. Πράγματι, σε μια από τις κορυφές του βρίσκεται ο τετράκλιτος ναός του Αφέντη Χριστού, από όπου η θέα στο Ηράκλειο είναι εκπληκτική.

Η βλάστηση στο βουνό είναι χαμηλή (φρύγανα), αλλά υπάρχουν και μικρές συστάδες από κυπαρίσσια και πεύκα σε πολλά σημεία. Οι απροσπέλαστοι κάθετοι γκρεμοί του Γιούχτα αποτελούν μοναδικό καταφύγιο για αετούς και γύπες.

Αρχηγός: ΔΣ   •   Ώρες πορείας: 5   •   Β.Δ.:1

Ώρα αναχώρησης: 9 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810227609.

[ + ]