Τσούτσουρας – Μαριδάκι- Άγιος Νικήτας

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Μια ευχάριστη πεζοπορία εκτός προγράμματος.

Από το παραθαλάσσιο χωριό Τσούτσουρας ξεκινά μια εύκολη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή σε παραλιακό μονοπάτι με υπέροχη θέα στο Λυβικό πέλαγος. Σε 40 λεπτά περίπου το μονοπάτι φτάνει στο μικρό οικισμό Μαριδάκι ή Άγιο Παντελεήμονα. Είναι άναρχα χτισμένος μέσα στο άγριο και ξερό τοπίο της Νότιας Κρήτης, στην έξοδο του φαραγγιού του Αχεντριά. Πηγές με πόσιμο νερό σχηματίζουν ποταμάκι που τρέχει ως τη θάλασσα και σε μια υπέροχη παραλία. Στην πλατεία με τα πλατάνια θα βρούμε ένα καφενείο-ταβέρνα με ντόπια παραδοσιακά εδέσματα. Το Μαριδάκι είναι από τα λίγα μέρη της Κρήτης, που η πρόσβαση με τα πόδια είναι πολύ πιο γρήγορη απ’ ότι με αυτοκίνητο.

Μόλις περάσουμε τον οικισμό θα δούμε έναν απάνεμο κόλπο με δύο όμορφες παραλίες, που οι ντόπιοι ονομάζουν Νησάκια λόγω δύο μικρών βράχων στη θάλασσα.

Από εκεί, περπατώντας σε μονοπάτι και αγροτικό δρόμο για περίπου 2.5 χλμ, θα βρεθούμε στο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα και το μοναδικό φοινικόδασος των Αστερουσίων. Το μοναστήρι του Αγίου Νικήτα είναι μέσα στο πράσινο και είναι επισκέψιμο. Διασχίζοντάς το κατηφορίζουμε στην πανέμορφη ομώνυμη παραλία, όπου κάνουμε το μπάνιο μας.

Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή.

Συνολική μήκος διαδρομής: 6,5 χλμ – ώρες πορείας: 4 – Βαθμός Δυσκολίας: 1

Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη Παπαδάκη  •  Ώρες πορείας: 4  •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 8.00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

[ + ]