Νήσος Χρυσή (ή Γαϊδουρονήσι)

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

 

Μια εξόρμηση ξενοιασιάς και χαλάρωσης στο όμορφο Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή, με το δάσος από κέρδους, παραλίες με άσπρη άμμο και αναρίθμητα κοχύλια.
Με το λεωφορείο μεταβαίνουμε στην Ιεράπετρα απ’ όπου παίρνουμε το καραβάκι για τη Χρυσή. Από κει περπατάμε σε όποια πλευρά του νησιού και παραλία θέλουμε. Όποιοι θέλουν μπορούν να κάνουν το γύρο του νησιού για να γνωρίσουν τις κρυφές γωνιές του.
Η Χρυσή αποτελεί μια από τις λίγες παραθαλάσσιες περιοχές με αμμόλοφους που καλύπτονται από είδη άρκευθου, γνωστότερου και ως κέδρος. Οι αμμόλοφοι στο νησί δημιουργούνται από τη συνεχή αλληλεπίδραση της θάλασσας και των ανέμων.
Η Χρυσή έχει ανακηρυχτεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και απαγορεύεται αυστηρά η κατασκήνωση και η διανυκτέρευση. Προσοχή, απαγορεύεται η είσοδος στο αρκευθόδασος, που έχει οριοθετηθεί με σχοινί, και η συλλογή άμμου και κοχυλιών. Επίσης έχουν απαγορευτεί κάθε είδους κτίσματα στο νησί, δεν υπάρχουν μπαρ και ομπρέλες με ξαπλώστρες πια, ούτε μαγαζιά για να αγοράσει κανείς τίποτα (π.χ. νερό ή φαγώσιμα). Ό,τι χρειαζόμαστε είτε το φέρνουμε μαζί μας είτε τι παίρνουμε από το καραβάκι.
Επιστρέφουμε στο Ηράκλειο νωρίς την Κυριακή το βράδυ.
Αρχηγός: Φάνης Μάμος   •   Ώρες πορείας: 2   •   Β.Δ.: 1
Aναχώρηση: 8.00 π.μ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30-22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810227609.

Η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης και απέχει περίπου 8 ναυτικά μίλια νότια απο την Ιεράπετρα. Το μήκος του νησιού είναι 5 χλμ και το πλάτος του 1 χλμ. Το πιο ψηλό σημείο ονομάζεται Κεφάλα και βρίσκεται σε ύψος 31 μέτρων.

 

Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο με παραλίες από ξανθή και άσπρη άμμο, καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, αιωνόβιους κέδρους και αμέτρητα μικρά κοχυλάκια σε πολλά σημεία στις ακτές! Καθ” όλο το μήκος του νησιού, κυρίως στο κέντρο, υπάρχει το κεδρόδασος με δέντρα που υπάρχουν εκεί για πάνω από 200 χρόνια! Δυτικά του νησιού υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε πιθανότατα τον 13ο αιώνα, η αλυκή που ακόμα και σήμερα έχει αλάτι, οι λαξευτοί τάφοι των Ρωμαϊκών χρόνων, ο φάρος και ο βραχίωνας του αρχαίου λιμανιού.

 

Η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Χρυσή είναι πολύ πλούσια με απολιθώματα πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα, τα οποία βρίσκονται εκεί από τότε που το νησί ήταν βυθισμένο στη θάλασσα! Πολλά από αυτά τα απολιθώματα βρίσκονται ακόμα στην περιοχή γύρω από τη Χρυσή. Στις βόρειες ακτές του νησιού, υπήρχε τεράστιος αριθμός μικρών κοχυλιών που στην αρχή σου δίνουν την εντύπωση μικρών χαλικιών. Σήμερα δυστυχώς έχουν λιγοστέψει από την αλόγιστη συλλογή των παραθεριστών.

 

Η Χρυσή, λόγω του απείρου κάλλους και του οικοσυστήματός της έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000. Όλοι οι επισκέπτες πρέπει  να σεβαστούν και να προσέξουν αυτόν τον παράδεισο που ονομάζεται Χρυσή. Απαγορεύεται η ρύπανση, η αλλαγή των σημάνσεων των μονοπατιών, η κατασκήνωση και η συλλογή κοχυλιών.

 

Η επίσκεψή σας στη Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) θα σας χαρίσει όμορφες αναμνήσεις! Χαλάρωση, ηρεμία, αίσθηση τροπικής εξόρμησης! Αγαπημένος προορισμός…

[ + ]