Καλοί Λιμένες – Αγιοφάραγγο

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Εύκολη πεζοπορία που ξεκινάει και καταλήγει στους Καλούς Λιμένες. Είναι κατάλληλη για καινούργιους ορειβάτες και παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Ακολουθώντας μονοπάτι με θέα στο Λιβυκό πέλαγος περνάμε από το σπήλαιοβάραθρο Βουρβουλίτη και προσεγγίζουμε το φαράγγι, κατάφυτο με πικροδάφνες, θάμνους, πανάρχαιες ελιές, ιδιαίτερα στενό με σπηλιές και κατακόρυφα πλάγια τοιχώματα.

Το Αγιοφάραγγο είναι γνωστό για την πανέμορφη παραλία του, το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου του 14ου αιώνα, τις σπηλιές που ζούσαν οι ασκητές-άγιοι με κυριότερη το Γουμενόσπηλιο με τη χαμηλή είσοδο και το φωτισμό από μια τρύπα στην οροφή. Από την αρχαιότητα λέγεται πως το σπήλαιο αυτό ήταν τόπος λατρείας, όμως για τους ασκητές ήταν τόπος συνάντησης. Κάθε Ανάσταση συγκεντρώνονταν εκεί και καθόντουσαν στις πέτρες που υπήρχαν γύρω. Αν κάποια πέτρα έμενε κενή καταλάβαιναν πως εκείνος που καθόταν εκεί τον προηγούμενο χρόνο, είχε «κοιμηθεί».

Το Αγιοφάραγγο είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία αναρρίχησης, όπου έχουν ανοιχτεί πολλές αναρριχητικές διαδρομές διαφορετικών βαθμών δυσκολίας. Η κοινότητα των αναρριχητών της Κρήτης συναντιέται συχνά εδώ, γνωρίζονται, σκαρφαλώνουν μαζί στα βράχια και φροντίζουν να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό και φυσικό.

Κατά την παραμονή μας στο Αγιοφάραγγο οργανώνουμε δύο προαιρετικές δράσεις:

— Βιωματική προσέγγιση σε ένα ωριαίο πρόγραμμα για την σωστή άσκηση του πεζοπόρου, ορειβάτη, αναρριχητή.

Το σώμα κάθε ορειβάτη δεν χρειάζεται μόνο γερά πόδια. Χρειάζεται μία καλή φυσική κατάσταση, που κερδίζεται με περιοδική άσκηση όλου του σώματος , σωστή γνώση και χρήση της αναπνοής, και φυσικά σωστή τροφή , σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται, σωστή άσκηση και ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης, σωστή μυϊκή σύσπαση όλων των βασικών μυών, σωστές διατάσεις και φυσικά άμεση χαλάρωση στο τέλος.

Στο γεμάτο θετική ενέργεια φαράγγι τω ασκητών τηρώντας όλες τις αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας , θα ασκήσουμε λοιπόν τα σώματά μας, και θα μάθουμε σωστές και χρήσιμες αναπνοές για πιο άνετη ορειβασία. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι, ώστε να μπορέσουμε ευχάριστα να δοκιμάσουμε και την επόμενη νέα δραστηριότητα μας.

–Γνωριμία με την αναρρίχηση με τη βοήθεια της Αναρριχητικής Κοινότητας Κρήτης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία εισαγωγή στην αναρρίχηση και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το βράχο, τον εξοπλισμό και τους κανόνες ασφαλείας. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

Για τη συμμετοχή στις δράσεις αυτές θα χρειαστούν μακρύ παντελόνι ή κολάν και ένα ορειβατικό μπατόν. Και μην ξεχάσετε το μαγιώ σας!

Αρχηγός: Μαννιάνα Μιγάδη   •   Ώρες πορείας: 4   •   Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 08:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

[ + ]