Γαύδος

Σάββατο 24 – Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Γαύδος, εκεί που η Καλυψώ ξελόγιασε τον Οδυσσέα….

Η Γαύδος είναι το ονειρεμένο νησί όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας και η Καλυψώ τον κράτησε επτά χρόνια σύμφωνα με τον Όμηρο, το αραξοβόλι των ταξιδιωτών, των εμπόρων της Αφρικής και των πειρατών, ο τόπος μέθεξης χιλιάδων αναχωρητών του καλοκαιριού. Ένα νησί με μεγάλες ομορφιές που μπορεί κανείς να τις ανακαλύψει και να τις απολαύσει εάν είναι διατεθειμένος να αφήσει για λίγο τη ραστώνη στην εκτεταμένη αμμουδιά του Σαρακίνικου και την παραλία του Αϊ Γιάννη και περπατήσει ή στο εσωτερικό του νησιού ή σε άλλους παρθένους τόπους και δυσπρόσιτες παραλίες.

Το νησί δεν είναι για πολλούς. Δεν είναι ο στόχος του. Ούτε θα γίνει. Ευτυχώς.
Για να μείνει ατόφια η ομορφιά του, απείραχτο το τοπίο του, καθαρές οι παραλίες του, ανέγγιχτα τα βουνά του.

Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, είναι μικρό νησί, μόλις 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τριγωνικό σχήμα, με μέγιστο μήκος 10 χιλιόμετρα και πλάτος 5. Αποτελεί στολίδι μοναδικό στην Νότια Ευρώπη, μακριά από τον πολύβουο «πολιτισμένο» κόσμο, με άγρια ομορφιά, με πεντακάθαρα γαλάζια νερά, με ονειρεμένες ανατολές, με μαγευτικές δύσεις, με σαγηνευτικές ακρογιαλιές και παραλίες, και κέδρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Σ’ αυτό το νησάκι επέλεξε ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου να περάσει πέντε ημέρες, περπατώντας στις πιο όμορφες γωνιές του και κολυμπώντας στα καθάρια νερά του. Τα μονοπάτια της Γαύδου έχει καθαρίσει και σηματοδοτήσει ο Δήμος Γαύδου κι έχει τυπώσει και το σχετικό φυλλάδιο.

Παρακαλούμε προσέξετε τα πιο κάτω:
© Να θυμάστε ότι θα βρίσκεστε σε μία περιοχή ενταγμένη εξολοκλήρου στο δίκτυο Natura2000.
© Το άναμμα φωτιάς σε οποιοδήποτε σημείο του δάσους αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.
© Αποφεύγετε να κόβετε ή να εκριζώνετε φυτά ή να χαράσσετε φλοιούς
© Μην καπνίζετε όταν περπατάτε στα μονοπάτια

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021
Ξεκινάμε  νωρίς το πρωί  – στις 06:00! Πηγαίνουμε με το λεωφορείο στη Χώρα Σφακίων και παίρνουμε το πλοίο για Γαύδο στις 09:30. Φθάνουμε στο λιμάνι του Καραβέ το μεσημέρι και το «τοπικό λεωφορείο» μας μεταφέρει στην παραλία του Σαρακίνικου όπου τακτοποιούμαστε στις σκηνές μας. Το απόγευμα είναι ελεύθερο για να γνωρίσουμε τη γύρω περιοχή, να κολυμπήσουμε και να χαλαρώσουμε.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
Χαμουριό – Πύργος  – Λαυρακάς –  Αϊ Γιάννης –  Σαρακίνικο   •   Ώρες πορείας: 5    •   Β.Δ.: 1
Με το «τοπικό λεωφορείο» φτάνουμε στο Χαμουριό κι από κει ξεκινά η πορεία μας που περνά μπροστά από απολιθώματα, ύφαλους, κεδροδάση και σμαραγδένιες παραλίες σε ένα άγριο Αφρικανικό τοπίο. Οι ξανθές αμμουδερές παραλίες δεν είναι καθόλου οργανωμένες και είναι από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού, καθώς η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια. Φυσικά οι βουτιές στη θάλασσα είναι τα ευχάριστα διαλείμματα στο περπάτημα.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021
Σαρακίνικο – Καστρί – Άμπελος – Ποταμός – Άμπελος – Φάρος   •   Ώρες πορείας: 5   •   Β.Δ.:1
Πάλι με το «τοπικό λεωφορείο» φτάνουμε στο Καστρί, την πρωτεύουσα της Γαύδου, κτισμένη σε υψόμετρο 350μ, που μαρτυρά την αίγλη παλαιότερων χρόνων και προσφέρει μαγευτική θέα όλου του νησιού. Η διαδρομή ακολουθεί μονοπάτι μέσα στα πεύκα με το ερειπωμένο μετόχι των Φραγκεδιανών στη μέση περίπου της διαδρομής να σε ταξιδεύει στο παρελθόν.
Από τον οικισμό της Άμπελου (330μ) κατεβαίνουμε στον Ποταμό, μια μεγάλη πανέμορφη παραλία με κοκκινωπή άμμο και φανταστικά νερά που σχηματίζεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού με μαγευτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς αργίλου και απότομους γκρεμούς.
Επιστρέφουμε στην Άμπελο και επισκεπτόμαστε τον περίφημο φάρο της Γαύδου που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 368μ στις δυτικές ακτές του νησιού. Κατασκευάστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων, ήταν περιστρεφόμενος και έτσι ήταν ορατός από όλες τις πλευρές της Γαύδου. Εκεί θα χαλαρώσουμε απολαμβάνοντας το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. Επιστρέφουμε στο Σαρακίνικο με το «τοπικό λεωφορείο».

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021
Κόρφος – Τρυπητή – Βατσιανά    •    Ώρες πορείας: 4   •    Β.Δ.:1
Διασχίζουμε τη Γαύδο με το «τοπικό λεωφορείο», περνάμε από την όμορφη βοτσαλωτή παραλία του Κόρφου και καταλήγουμε στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, την Τρυπητή. Το τοπίο εκεί είναι υπέροχο με σήμα κατατεθέν τις τρεις μεγάλες φυσικές καμάρες, τις Καμαρέλλες και την τεράστια καρέκλα, στη οποία θα σκαρφαλώσουμε και θα αγναντέψουμε το απέραντο Λιβυκό Πέλαγος. Η πορεία μας τελειώνει στα Βατσιανά, το νοτιότερο κατοικημένο χωριό της Ευρώπης, όπου υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού. Επιστρέφουμε στο Σαρακίνικο με το τοπικό λεωφορείο.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 20210
Ημέρα επιστροφής στην πεζή πραγματικότητα. Μετά το πρωινό μας κολύμπι μαζεύουμε τα υπάρχοντα μας προσεκτικά και δεν αφήνουμε πίσω μας παρά μόνο τις πατημασιές μας. Στις 14.00 παίρνουμε το πλοίο για τη Χώρα Σφακίων, γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις ως την επόμενη φορά που θα ξαναγυρίσουμε στο νησί που μαγνητίζει τις αισθήσεις και αιχμαλωτίζει το μυαλό του επισκέπτη για πάντα!!

Σημείωση: Το πρόγραμμα ενδέχεται να μεταβληθεί αν υπάρξουν αντικειμενικές δυσκολίες.

**ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: Κάθε συμμετέχων/ουσα θα πρέπει να έχει μαζί του/της μάσκες που θα χρησιμοποιήσει κατά τις μετακινήσεις εντός του λεωφορείου και του πλοίου.

**Η λίστα θα ανοίξει την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 και θα κλείσει την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021.

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη

Ώρα αναχώρησης: 06:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου,  Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

[ + ]